Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Імпортні ліки продають із націнкою... до 600%!

Антимонопольний комітет порекомендував імпортерам привести ціни до економічно обґрунтованих показників

“Деякі лікарські засоби, які реалізуються в аптеках, мають необґрунтовану торговельну націнку до 600%”, — таку цифру озвучив голова Львівського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України Андрій Басараба.

У територіальному відділенні АМК припускають, що імпортери, які завозять ліки в Україну, могли змовитися між собою. На таку думку представників контролюючого органу наштовхнули результати дослідження вартості лікарських засобів і націнки на них.

“Надали рекомендації імпортерам, щоб вони привели ціни на ліки до економічно обґрунтованих показників. У рекомендаціях йшлося про необхідність зменшення кількості посередників між виробником і кінцевим реалізатором. Адже АМКУ має багато підтверджених фактів, коли ціни, встановлені виробниками ліків, після перетину кордону України виростали у кілька разів”, — заявив Андрій Басараба.

На думку голови обласного територіального відділення, причиною завищення цін на медикаменти могли також послужити бюрократичні перепони — сертифікація, атестація, реєстрація, імпортні мита.

“Люди приходять в аптеку і починають звинувачувати нас, що це ми завищуємо ціни. Але звертатися треба до постачальників. Вони могли придбати препарат у виробника за 50 гривень, а нам — продати його по 300, — виправдовуються провізори. — Припускаємо, що у вартість закладають можливі ризики, адже невідомо, скільки завтра буде коштувати долар”...

Схожі новини