Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Як безплатно отримувати ліки проти діабету?

Українців закликають пройти профілактичне обстеження у сімейного лікаря — навіть за відсутності симптомів

Фото Living F.R.E.E Lab
Фото Living F.R.E.E Lab

Торік цукровий діабет 2-го типу діагностували у понад 530 тисяч українців. Це на 40 тисяч більше, ніж у 2022-му. Такі дані озвучили у Міністерстві охорони здоров’я.

Як пояснюють у Національній службі здоров’я, цукровий діабет 2-го типу — це комплексне хроніч­не захворювання, яке виникає, коли підшлункова залоза не виробляє достатньої кількості інсуліну або ор­ганізм ефективно його не викорис­товує. Щоб контролювати рівень ін­суліну та цукру в крові, такі пацієнти часто змушені щодня приймати цу­крознижувальні препарати або вво­дити інсулін.

Лікарські засоби для лікування діабету 2-го типу включені у програ­му реімбурсації «Доступні ліки». А це означає, що хворі можуть отри­мати їх безплатно або з частковою доплатою. Вартість медикаментів аптекам відшкодує НСЗУ. До про­грами входять 53 торгові назви пре­паратів для лікування діабету 2-го типу.

Як почати отримувати ліки

  • Зверніться до лікаря первинної медичної допомоги. Лікар прове­де обстеження, встановить діагноз і випише електронний або паперо­вий рецепт, в якому вкаже міжна­родну непатентовану назву лікар­ського засобу.
  • Якщо рецепт електронний, на телефон прийде СМС з номером е-рецепта й кодом підтвердження.
  • Із рецептом можна звернути­ся в будь-яку аптеку, незалежно від місця вашої реєстрації. Головна умова — наявність договору з НСЗУ. Таких аптек в Україні налічується сьогодні майже 14 тисяч. Впізна­ти їх можна за наліпкою «Доступні ліки». Пам’ятайте: придбати меди­камент необхідно протягом наступ­них 30 днів — стільки часу діє рецепт.
  • Покажіть паперовий рецепт працівнику аптеки або продиктуй­те йому номер е-рецепта та код під­твердження. Аптекар запропонує наявні препарати, які містять по­трібну діючу речовину, а також по­відомить, який препарат є повністю безплатним, а за який слід доплати­ти.
  • Знайти найближчу аптеку, де відпускають «Доступні ліки», мож­на на сайті НСЗУ, зателефонувавши до їхнього контакт-центру за номе­ром 16−77 або через чат-бот «Спи­тай Гриця» у Телеграмі (https://t.me/SpytaiGrytsia_bot).

У МОЗ нагадують: якщо ви укла­ли декларацію зі сімейним ліка­рем, маєте право пройти безплат­ну діагностику цукрового діабету. Якщо цю хворобу у вас виявлять, крім безплатних або зі знижкою медикаментів ви маєте право на низку безплатних аналізів: загаль­ний аналіз крові з лейкоцитарною формулою, перевірку рівня глюко­зи й загального рівня холестерину у крові.

«Цукровий діабет — серйозне за­хворювання, яке вимагає постійно­го контролю», — наголошують фахів­ці.

Схожі новини