Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Наталія ГОРБАЧЕВСЬКА: «Світові зірки джазу приїдуть підтримати Україну»

  • 01.04.2015, 23:02
  • 10.8K

Чотири роки поспіль Alfa Jazz Fest збирає у Львові не лише світових зірок джазу, а й знаменитих поціновувачів музики. На кілька днів літа місто стає меккою для туристів та українських меломанів. Чи лунатиме джаз цього літа у Львові, “ВЗ” дізнався у виконавчого директора Alfa Jazz Fest Наталії Горбачевської (на фото).

— Пані Наталіє, минулорічний Alfa Jazz Fest завершився фразою Олексія Когана зі сцени: “Це був найважчий фестиваль, сподіваюся, ми ще зустрінемось”...

— Зважаючи на трагічні події, справді думали, що це найскладніший Alfa Jazz за усю чотирирічну історію... Так було рівно до наступного дня, коли почали роботу над п’ятим фестивалем. Півроку безрезультатно вмовляли джазменів приїхати у 2015 році в Україну. Пропонували вдвічі вищий гонорар — одна відмова за іншою... Думаю, наша пропозиція не доходила до самого музиканта — менеджери не брали на себе ризик пропонувати виконавцеві поїздку в країну, де ідуть воєнні дії. Ми прагнули прямого контакту з музикантами. Цього року приїзд в Україну — це не концерт, це акт доброї волі та знак підтримки. Ми раді, що музиканти все-таки прийняли рішення приїхати та підтримати Україну.

— Були думки перенести фестиваль чи взагалі не проводити у 2015-му?

— Звісно. Це найпростіший варіант. Але треба думати про майбутнє. Прагнемо, щоб Alfa Jazz став музичною візитівкою України. Орієнтуємось на найкращі європейські фестивалі, які мають сильний бренд. Формується така репутація копіткою працею впродовж багатьох років. Протягом 5 років ми досягали визнання українського джазового фестивалю у світі. Alfa Jazz включили в афіші найвідоміших американських музичних журналів. Концерти зі Львова показує на всю Європу французький телеканал Mezzo…

— Головне — українським поціновувачам джазової музики не потрібно їхати за кордон, можна побачити легендарних музикантів в Україні.

— Це правда. Хоча наразі ми ще не назбирали достатньо коштів, щоби покрити витрати всіх музикантів, які погодились приїхати. Фестиваль неприбутковий, організований на меценатські, спонсорські кошти. Вхід на дві з трьох сцен безкоштовний, на третю — платний лише партер.

— Куди ідуть гроші з квитків на партер сцени імені Едді Рознера?

— На охорону, облаштування сцени і тентовової конструкції. Вони покривають дуже незнач­ну частину із затрат на фестиваль. Цього року гроші з квитків віддамо на благодійність. Процедура повинна бути максимально прозорою. Розглядаємо можливі варіанти.

— Як вдалося запросити джазменів на цьогорічний фестиваль? І коли відбудеться Alfa Jazz Fest?

— Це було на рівні дива: в один день нам почали телефонувати менеджери з пропозицією “обговорити деталі”. Ми зрозуміли, що єдиною людиною, хто міг прийняти таке рішення, — були самі музиканти. Уейн Шортер у своєму відео­зверненні до українців так і сказав, що його приїзд — це вияв його власної волі. Цій людині — 81 рік. Уейн Шортер працював ще з геніальним Майлзом Девісом. Цьогоріч йому вручили «Греммі» за вклад у джазову музику впродовж життя. Не гонорар змусив його їхати в Україну.

Грандіозну допомогу здійснили іноземні посольства. Наприклад, посольство США виділило людину, яка займалася нашим питанням. Ми писали листи представнику Украї­ни при ООН, якщо бачили, що хедлайнер є Послом доброї волі ЮНЕСКО. Велику роль відіграла промоція фестивалю серед відомих джазменів, які вже виступали на Alfa Jazz. Наприклад, неперевершений Боббі Макферрін привітав своїх прихильників з новим роком, виклавши на своїй сторінці відео з концерту у Львові і підписав: “Любові, радості та свободи”.

Таким чином, вдалося запросити справжніх зірок: кращого джазового гітариста Джорджа Бенсона, саксофоніста Уейна Шортера, піаніста Хербі Хенкока, гітариста Майка Стерна, кубинського саксофоніста та кларнетиста Пакіто Д’Рівера, японську піаністку Хіромі.

Через бум липневих фестивалів у Європі ми змістили традиційний час проведення Alfa Jazz на 25-29 червня. Тепер музиканти не робитимуть перерви у графіку і одразу зі Львова вирушатимуть на європейські джазові фестивалі. Концерти на сцені імені Едді Рознера розпоч­нуться у п’ятницю й триватимуть до неділі включно.

— Учасники Alfa Jazz Fest — джазмени зі світовим іменем. Важко задовольнити усі забаганки музикантів?

— Деякі музиканти відмовляються летіти через Україну. Приземляться у Польщі, а ми їх звідти заберемо автобусами. Найперше артисти просять, щоб їм показали концертний майданчик, — хочуть переконатись, що всі технічні вимоги виконані. Тільки тоді зі спокійним серцем їдуть у готель. З технічним райдером проблем найбільше. Наприклад, для Хербі Хенкока доведеться з Європи привозити спеціальний рояль, якого нема в Україні. Стосовно побутового райдеру, то світові зірки джазу часом менш примхливі, аніж українські виконавці. Можу пригадати хіба що Кассандру Вілсон, яка просила в номер щодня свіжі троянди жовтого кольору.

— З падінням курсу гривні ціни на концерти топових українських музикантів злетіли під 2 тисячі. Якою буде вартість квитків на Alfa Jazz?

— Враховуючи, що під час одного гала-концерту у нас виступають дві зірки, ринкова ціна таких квитків була б ней­мовірно високою. Ми на це ніколи не підемо. За принципами Alfa Jazz Fest квитки повинні бути доступними — від 400 грн. Звичайно, будуть й дорожчі квитки, але все одно це символічна ціна для такого концерту. Враховуючи, що партер невеликий, людина, яка купила недорогий квиток і сидить у 25 ряду, буде бачити все те, що й у першому. Орієнтовно квитки надійдуть у продаж 15 квітня. Традиційно навколо сцени імені Едді Рознера, у парковій зоні, будуть встановлені екрани, облаштовані місця для безкоштовного перегляду та інтерактивні заходи для дітей — сюди можна буде прийти сім’єю і насолодитися джазом. Зіркові команди, в тому числі з Великої Британії, виступатимуть на безкоштовній сцені на площі Ринок. Біля палацу Потоцьких традиційно буде камерна атмосфера — вхід також безкоштовний.

Це культурний проект, мета якого зробити промоцію Львова та України у світі. Як українці, так і іноземні туристи повинні знати, що замість фестивалів у Швейцарії чи Франції, можуть відвідати першокласну джазову подію у Львові за вигіднішою ціною. Ми дослід­жували європейські джазові фестивалі, щоб привезти цей рівень в Україну, щоб наш фестиваль відповідав усім вимогам музикантів та публіки.

— Будуть організаційні новинки?

— Будуть, якщо дозволить бюджет. Маємо ідею, щоб алею у Парку культури переобладнати під амфітеатр і встановити там екрани, аби люди зручно розмістились.

— Громадські активісти міста критикують вас за наявність спонсора з російським корінням. Йдеться про Альфа-Банк.

— Ми готові до конструктивної критики і спільних рішень. Хочемо вислухати побажання громадських активістів, творчої та ділової еліти Львова — для цього влаштуємо відкритий «круглий стіл». Важливо зрозуміти, що вкладається у поняття російський? Якщо компанія працює в Україні, всі рішення приймає українська команда, податки сплачуються в бюджет України, жодної гривні за межі України не йде...Що тут російського?

— Але ж банк працює в Росії?

— Так. А ще він працює в Білорусі, Нідерландах, Казахстані. Багато міжнародних компаній працюють в Росії. Мені здається, ми повинні пишатись тим, що українці (а засновник Альфа-Груп Михайло Фрідман, уродженець Львова) досягли таких визначних результатів та продовжують інвестувати в Україну, а не забирають гроші, як вже зробило багато переляканих інвесторів…

Але це вже не моя компетенція… Про це краще розкажуть банкіри. Мені хотілося б зосередитись на музиці та сервісі для наших гостей.

— Слухачі просять щось покращити?

— Пропозиції є, і вони дуже слушні. Наприклад, якось відвідувач написав, що прийшов насолодитись музикою, має абсолютний слух, а праворуч від сцен гуркотіли генератори. Довелося знайти нове місце для генераторів.

Головне досягнення для нас — українці можуть обирати музикантів, яких хочуть почути на Alfa Jazz Fest. Обирає не організаційний комітет, а слухачі. Проводимо таке опитування, і я рада, що у 2015 році нам вдалося запросити абсолютних лідерів цього голосування.

Розмовляла Олена ГУТИК.

Довідка «ВЗ»

Alfa Jazz Fest — міжнародний джазовий фестиваль, який щороку відбувається у червні у Львові, починаючи з 2011 року. Фестиваль традиційно проходить на трьох сценах: у Парку ім. Б. Хмельницького — сцена імені Едді Рознера (вхід за квитками), сцена на площі Ринок (вхід вільний) і сцена в дворику палацу Потоцьких (вхід вільний). Щороку у Львові відбувається вручення Міжнародної музичної премії Alfa Jazz Fest Awards ім. Едді Рознера. Премія заснована з метою відзначення музикантів, які зробили вагомий внесок у розвиток джазової музики.