Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Високий замок» дав «Львівський бал» у Перемишлі

Зі Львова до Перемишля — рукою подати. Але нас розділяє кордон. Та, як співається у відомій пісні, “дружба не знає кордонів”. Тому в українському місті давно проводять “Дні Перемишля у Львові”, а поляки, відповідно, “Дні Львова”. Або просто організовують концерти, зокрема “Львівський бал у Перемишлі”.

На Стрітення Господнє Академічний інструментальний ансамбль “Високий замок” на запрошення Центру культури у Перемишлі поїхав показати свою майстерність польській публіці.

За словами керівника ансамблю Андрія Яцківа, за кордоном вони — бажані гості. Музику, яку пишуть самі, а також їх аранжування до народних творів, люблять не лише українці, а й поляки і німці. Незліченну кількість разів виступали у Польщі, а от у Перемиський культурний центр їхали вперше. І не самі. Вирішили, якщо вже представляти львівські таланти, то сповна. Тому і запросили взяти участь у концерті солістів Львівської опери Любов Качалу та Петра Радейка. Оскільки нашу Оперу важко уявити без балету, до артистів долучилися і солісти театру, подружжя Анастасія Ісупова та Євген Свєтліца.

Я неодноразово була на концертах ансамблю “Високий замок”. Пригадую, як тішилися діти у сиротинці “Добре серце”, що у Новому Милятині, коли редакція “Високого Замку” і Львівська філармонія організували виступ цих музикантів. Для дітей підібрали спеціальну програму. А до виступу у Перемишлі готували зовсім іншу. Я думала, будуть співаночки, як-от “Тільки у Львові”, та, коли почитала рекламку, була вражена. Колектив підготував твори Баха, Моцарта...

Запереживала: неодноразово бачила напівпорожні концертні зали у Львові, бо старші люди не завжди мають змогу і бажання піти на концерт, а більшість молоді надає перевагу сучасній попсі, року і джазу. Мої переживання розвіялися, як тільки я з-за лаштунків вийшла у фойє. Народу — море. Відчувалося, що люди прийшли на свято. Жінки — у сукнях, при фризурах, коралях... Чоловіки — у костюмах і краватках. Мила усміхнена полячка пані Магда, з якою я познайомилася, запитала, чи я також прийшла “на Любу Качалу”. Пояснила, що ця львівська оперна діва у Перемишлі — улюблениця публіки.

— У рамках “Днів Львова у Перемишлі” кілька днів тому виступали у нашому Центрі культури артисти з Львівського академічного театру імені Марії Заньковецької, — сказав директор Центру Януш Чарський. — Дружба між артистами Львова і Перемишля зародилася ще 20 років тому. Вперше до нас приїхав хор “Трембіта” і виступив у кафедральному костелі у Перемишлі. Потім у кафедральному соборі у Львові польські музиканти заграли “Реквієм” Кшиштофа Пендерецького. Відтоді обмін артистичними делегаціями став традиційним.

Під час виступу у жодного слухача не задзвонив мобільний. Майже кожну арію підспівували. Коли виступив дует Ісупова-Свєтліца під музику Мирослава Скорика “Мелодія”, зал вибухнув вигуками “Браво!”.

Схожі новини