Передплата 2024 ВЗ

«У місті розікрали все що можна. Тепер взялися за опори ліхтарів»

З проспекту Свободи зняли столітні опори ліхтарів — на реставрацію. Деякі львів’яни бояться, що на місце опори не повернуться...

Проспект Свободи залишився без опор вуличного освітлення. Комунальники демонтували на головній вулиці міста столітні опори ліхтарів. Експерти кажуть, що вони мають історичну цінність, таких у Європі збереглося обмаль. Опори мають оригінальну оздобу, яка вписується в архітектурне середовище центру Львова. Містяни забили на сполох, бо вважають, що хтось хоче нажитися на ліхтарях. Побоюються, щоб на їх місці не встановили копії. Львів’яни припускають, що однією з причин демонтажу є прокладення мережі для продовження тролейбусного маршруту №13.

До редакції “ВЗ” зателефонував обурений 60-річний львів’янин Остап Следкевич: “У місті розікрали усе, що тільки можна, тепер взялися за металеві опори ліхтарів. Люди повинні це зупинити. Куди дивиться міліція, міська рада? Ліхтарі — окраса центру, додають старовинному місту шарму. У Європі такі речі реставрують, зберігають для містян і туристів, а у нас знищують”.

Як пояснила “ВЗ” начальник управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко, опори ліхтарів демонтували для того, щоб відреставрувати і повернути на місце. Запитую чиновницю, чи можливий негативний сценарій, коли оригінали тишком-нишком продадуть, а на проспект Свободи повернуть професійно виготовлені копії... “У нас можливо все! — не приховує Лілія Онищенко. — Але хочеться вірити в краще. Ми обіцяли повернути на площу Ринок скульптуру Глорію і це зробили”.

За її словами, серед сорока демонтованих опор є справді цінні (мають по сто років), а є і сучасні. “Старі опори цінні тільки у нижній частині, верх — звичайний метал, — пояснює пані Лілія. — Опори були в поганому стані, тому їх треба відновити. Реставрувати на місці складно, довелося демонтувати. Зараз на проспекті встановлять тимчасові опори, щоб там було освітлення. Після повернення відреставрованих стовпців (орієнтовно наступного року) тимчасові опори будуть використовувати в інших районах міста. Вартість реставрації ще не визначена”.

Раритетні опори реставруватимуть німецькі фахівці проекту GIZ “Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста”.

Начальник управління транспорту та зв’язку Львівської міської ради Віктор Щир зауважив, що до кінця року комунальники мають виконати усі роботи з продовження маршруту тролейбуса №13 від вул. Зернової до проспекту Свободи. Біля пам’ятника Тарасу Шевченку буде розворот, має бути облаштована зупинка. Для цього на проспекті встановлюють опори для контактної тролейбусної мережі. Вартість робіт з продовження тролейбусної лінії — 1,3 мільйона гривень.

Згідно з попередньо узгодженою схемою, “тринадцятка” курсуватиме проспектом Свободи до вулиці Гнатюка, далі повертатиме наліво та їхатиме по іншому боці проспекту Свободи до площі Різні, проспекту Чорновола.