Передплата 2024 «Добра кухня»

Подарунки від Святого Миколая привезли «леви»

Члени Міжнародної організації Lions Club подарували понад 200 пар взуття учням Підгірцівської школи-інтернату

У Підгірцівській спеціалізованій школі-інтернаті для дітей зі зниженим зором, що у Стрийському районі, було свято. До них у гості приїхали члени міжнародної організації Lions Club (“Клуб левів”).

Не просто приїхали, щоб подивитися, у яких умовах живуть діти у цьому закладі, чи розповісти про себе, хто вони і для чого існує їхня “фірма”, — а з конкретною допомогою. Дітям привезли зимове взуття!

Мета «Клубу левів» полягає у благодійній діяльності. Завдяки об’єднанню людей, які прагнуть служити суспільству без матеріальної зацікавленості, сприяти встановленню в суспільстві атмосфери дружби і взаємодопомоги, здійснювати матеріальну підтримку малозабезпечених, хворих, пенсіонерів, інвалідів...

Цього року керівництво “Клубу левів” від Польщі і Німеччини звернулося до львівських “левів” з пропозицією взяти участь у благодійному 621-кілометровому марафоні від Гданська до Берліна. Зібрані кошти під час марафону “леви” пообіцяли віддати у сиротинці або малозабезпеченим сім’ям.

Поляк Маріуш Шейб зі своїм німецьким колегою Людвігом Шлеретом познайомилися два роки тому під час благодійного марафону. Тоді допомагали польським дітям-сиротам. Минулого року пробігли 420 кілометрів зі Щеціна до Гамбурга. Зібрані гроші віддали німецьким сиротам. Цього разу 600-кілометрову дистанцію подолали за десять днів. Бігли безперервно. Якщо хтось з них втомлювався, мав можливість перепочити у машині, яка їхала за марафонцями. Пан Маріуш похвалився, що бігом “заразив” і своїх онуків. 12-річний і двоє десятирічних онуків пробігли у Польщі денну дистанцію і тішилися тим, що мали можливість долучитися до фінансової підтримки українських дітей. Адже девіз цього забігу був: “Біг — в ім’я свободи і доброчинної діяльності”.

Дорогою до марафонців долучалися ті, хто мав бажання і чув себе у силі. Кожен розумів, що своїми кілометрами внесе хоч маленьку лепту у добру справу.

благодійники
благодійники

— Коли ми “замахнулися” на таку дистанцію, я не був на сто відсотків переконаний, що зможемо добігти, — розповів журналісту “ВЗ” Людвіг Шлерет. — Але нас настільки тепло зустрічали поляки, підтримували, що за кілька днів мої сумніви розвіялися. 600 кілометрів — це щось надзвичайне. Ми це змогли! У Польщі я познайомився не лише з багатьма поляками, які від цього марафону вже стали моїми друзями, а й з історією цього народу. А тепер мені пощастило побувати і в Украї­ні. Це моя перша поїздка. Вже тепер я певний: ми все зробили правильно. Якщо нам вдалося допомогти хоч кільком дітям — це добре. А якщо ми принесли радість відразу двом сотням дітей — це наша велика перемога.

Від львівської організації Lions Club участь у марафоні взяли Роман Монастирський і Ярослав Любінець. Дорогою марафонці зібрали 17 тисяч євро. Ще тисячу євро до зібраної суми доклали львівські “леви”. Порадившись на засіданні клубу, вирішили надати фінансову допомогу Підгірцівській школі-інтернату, львівському сиротинцю, якими опікуються отці-салезіяни, та вдові Героя Небесної сотні Валерія Опанасюка з Рівного, у якого залишилося п’ятеро дітей.

Звернулися до директора Підгірцівської школи-інтернату Ярослава Сенька і поцікавилися, чого зараз найбільше потребують його вихованці. Ярослав Петрович керує закладом 27 років і добре знає усю “кухню” інтернату. До зими подбали про дітей, але від зай­вої пари зимового взуття не відмовляться. Подали розміри кожної дитини, і львівські волонтерки закупили 207 пар черевиків для хлопчиків і чобітків для дівчаток. Усе взуття — від виробника, шкіряне, з натуральним хутром. Кожну коробку підписали і бусом повезли у Підгірці.

Коли ми приїхали у школу-інтернат, з порога видно — тут про дітей дбають. Всюди чистота і порядок. На євровікнах — чистенькі фіранки з ламбрекенами, у кожній кімнаті — нові двері, акуратні ліжка і чиста постіль. Годують дітей п’ять разів на день. Роблю директору комплімент, мовляв, не у кожного вдома така чистота, як у вашому інтернаті.

— Діти у нас хороші, — каже Ярослав Сенько. — Можу похвалитися і вчителями, і вихователями, які цілодобово піклуються про вихованців. І мені в усьому допомагають. Як відомо, один у полі не воїн, а у мене ось — ціла армія помічників.

В актовій залі зібралися усі вихованці, вчителі, вихователі, технічний персонал. Збоку стосами складені коробки зі взуттям. На кожній ім’я і прізвище учня. Маріуш Шейб сказав учням, що Святий Миколай до них цього року прийшов трохи раніше. Мовляв, старенький вже він і не зможе обдарувати за один день усіх чемних дітей. Тому у Підгірці приїхав на два тижні раніше. Пан Маріуш запитав у дітей, хто може пробігти один кілометр. Зголосилася половина залу. “А п’ять кілометрів?” — цікавився поляк. З десяток дітей підняли руки. А коли запитав, хто би міг пробігти сотню кілометрів, усі засміялися. Пан Маріуш сам викликав кожного учня. А Людвіг Шлерет взяв собі помічницю, яка читала прізвище на коробці. Щоб пояснити дівчинці, що треба голосно вигукнути ім’я, пан Людвіг широко махав руками...

вихованець
вихованець

Коли вже всі подарунки було роздано і директору вручили символічний чек на суму 3300 євро, пан Маріуш запитав дітей, чи наступного разу вони би взяли участь у марафоні. Погодилися не всі, а я підійшла до “левів” і напросилася в команду наступного марафону. От тепер тільки переживаю, щоб не підняли “планку” до тисячі кілометрів...

Схожі новини