Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Львів відкритий для пальм!»

На вулицях міста висадили тропічні рослини

У Львові побільшало “зелених легень”. У кількох локаціях центральної частини міста (на проспекті Свободи, проспекті Шевченка, у дворику «Копальні кави», на терасі ресторації «Атляс», у дворі Театру юного глядача) з’явилися... пальми. Щоправда, у горщиках. У холодну пору року екзотичні дерева красуватимуться в залах кафе.

Озеленення міста пальмами — ініціатива управління екології та благоустрою Львівської міської ради. Мовляв, у 30-х роках біля головного залізничного вокзалу та на проспекті Свободи росли ці дерева. А ще у місті посадять бананове дерево, китайське дерево гінкго. Дерева мають купити не лише за гроші міської скарбниці. До цього долучаться і підприємці. Чи приживуться такі дерева у Львові? Клімат у нас не тропічний...

“Після відновлення алеї магнолій у Стрийському парку екологи мерії вирішили посадити пальмове і бананове дерева, — розповів для “ВЗ” начальник управління екології та благоустрою Львівської міської ради Андрій Галушка. — Директор ботанічного саду ЛНУ імені Івана Франка Андрій Прокопів показав нам фото, як колись у Львові росли пальми і бананове дерево”.

“Завдяки пальмам хочемо надати місту більш естетичного та елегантного вигляду, — прокоментувала журналісту “ВЗ” керівник проекту “Львів відкритий для пальм” Ірина Клименко. — Пальмізація міста має підкреслити його екзотичність, надати шарму та ошатного вигляду”.

Тропічна екзотика трохи спустошила гаманці власників закладів громадського харчування. Пальми купували в Італії. Молоде деревце висотою до 1,6 метра коштує 500 гривень, а пальма у 3-4 метри — три-чотири тисячі євро.

...Екзотичні дерева презентували з музикою, танцями, атракціями. Урочистості почали з хвилини мовчання за загиблими героями Майдану та під час воєнних протистоянь. Діти з УДЮМКів Галицького району презентували танцювальні номери — чунга-чанга, танго. Після цього — шампанське, спілкування у неформальній атмосфері, фотосесії біля екзотичного дерева. Організатори проекту “Львів відкритий для пальм” започаткували конкурс. Усіх охочих закликають сфотографуватися біля пальм (фото в купальнику вітається), запостити в соцмережі. Творці креативних фотографій отримають від закладів громадського харчування подарунки — вечерю, пляшку шампанського, каву, десерти.

Журналіст “ВЗ” поспілкувалася з кількома львів’янами, щоб дізнатися, як ставляться до пальмізації міста. Більшість опитаних підтримують подібне озеленення. Аргумент “за”- пальми додадуть цікавості місту. Львів’яни вважають, що про озеленення потрібно дбати не лише в центрі, а й на околицях.

Голова товариства шанувальників Львова, історик Іван Сварник схвалює висадку пальм у центрі міста: “Краще зелень, ніж залізні конструкції. Дійсно, у Львові колись росли невеличкі пальми, які взимку забирали в оранжереї”.

Громадський активіст Олег Довганик має іншу думку: “У центрі міста вартувало б посадити українську калину, а не «іноземні» дерева. Мені, як корінному львів’янину, буде дивно бачити у центрі Львова пальми. Хоча, з іншого боку, розумію, що мерія хоче створити родзинку для туристів.

Схожі новини