Передплата 2024 ВЗ

До виборів ректора ЛНУ – п’ять днів

20 травня минулого року завершився термін контракту Івана Вакарчука на посаді ректора Франкового вишу. 27 травня цього року університет обиратиме нового очільника

Понад рік минув з часу перипетій довкола виборів ректора ЛНУ імені Івана Франка. За цей час повторно оголосили конкурс на найвищу у закладі посаду. Кілька претендентів у ректорській гонці встигли зняти свої кандидатури. З’явилося кілька нових претендентів. А кількість тих, хто обиратиме очільника вузу, збільшилася з 264 до 350.

Контракт на посаді ректора університету ЛНУ імені Івана Франка в Івана Вакарчука завершився ще торік, 20 травня. А 4 червня того року претенденти на посаду керівника вишу подали заявки у Міністерство освіти. У Міносвіти, за головування “реформатора” Табачника, ще 10 липня отримали списки усіх кандидатів на почесну посаду ректора Львівського національного університету імені Івана Франка. Незадовго після цього професор кафедри державного управління та місцевого самоврядування Львівського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України Олександр Кучабський свою кандидатуру зняв. Про деталі такого рішення пан Кучабський вирішив не розповідати. Відтоді, як тогочасне міністерство отримало список кандидатів, рух завмер. У Міносвіти відмовчувалися на запитання, коли ж нададуть узгоджений список, щоб університет міг розпочати вибори...

Ситуація почала рухатися, коли наприкінці лютого цього року Міністерство освіти очолив на той час президент Києво-Могилянської академії Сергій Квіт, і оголосили повторний конкурс. Університету вдалося узгодити список кандидатів та затвердити дату їх обрання — 27 травня.

Багаторічний ректор Франкового вузу Іван Вакарчук після закінчення своєї каденції подавав документи до міністерства, щоб позмагатися за посаду знову. Однак наприкінці березня цього року пан Вакарчук відмовився бути учасником ректорської гонки. Мотивував тим, що за час ректорства вже зробив в університеті все, що запланував. А от завідувач кафедри новітньої історії України історичного факультету професор Олексій Сухий та декан філологічного факультету професор Ярослав Гарасим подали документи до міністерства та вирішили позмагатися.

Склад виборних осіб конференції трудового колективу збільшився з 264 до 350. Стверджували, що потрібно обирати делегатів та збільшити їх кількість до 450, щоб вибори пройшли чесно. Як потім стало відомо, зала, де проходитимуть вибори, зможе вмістити лише 350 людей, тож затвердили цю кількість. Делегатів обирали у структурних підрозділах університету.

Експерти не беруться оцінювати шанси претендентів, дають їм загальну характеристику. Є багато кандидатів, усі вони представляють різні факультети, чисельність яких майже однакова. Внаслідок цього кожен із них отримає якусь певну частку голосів електорату. Водночас експерти схиляються до думки, що певна перевага є у декана механіко-математичного факультету професора Михайла Зарічного. Він представляє природничий напрям, і, швидше за все, факультети цього напряму консолідовано підтримають свого представника.

Попри це, фахівці стверджують, що говорити про одно­осібного переможця першого туру, який би набрав 30% голосів, не можна. Найімовірніше, відбудеться другий тур виборів, а робити прогнози щодо нього ніхто не береться. Стверджують, що оскільки немає явного фаворита, то різниця голосів поміж претендентами буде мінімальною. Одного з двох претендентів, які набрали найбільшу кількість голосів, затверджує Міністерство освіти і науки. Тепер фахівці схиляються до думки, що Міносвіти затвердить того кандидата, який набере більшу кількість голосів.

27 травня конференція трудового колективу у складі 350 виборних осіб, з яких 273 — науково-педагогічні працівники (78%), 42 — студенти (12%) та 35 осіб інших категорій працівників (10%), обиратиме ректора серед таких кандидатів:

— декан юридичного факультету професор Андрій Бойко;

— декан філологічного факультету професор Ярослав Гарасим;

— декан механіко-математичного факультету професор Михайло Зарічний;

— завідувач кафедри міжнародних відносин і дипломатичної служби професор Маркіян Мальський;

— декан філософського факультету професор Володимир Мельник;

— завідувач кафедри банківського і страхового бізнесу економічного факультету професор Сергій Реверчук;

— завідувач кафедри новітньої історії України історичного факультету професор Олексій Сухий.