Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Ціна недуги

Хворіти – дорого, вилікуватися – ще дорожче

Недаремно кажуть, що у нас дешевше померти, ніж лікуватися. Будь-яка хвороба, починаючи від банальної застуди, суттєво б’є по кишені. Скільки нині коштує хворіти, дізнавалася кореспондент “ВЗ”.

За словами провізора Олесі Гонти, стрибки долара та підвищення цін чи не найбільше вдарили по фармацевтичній галузі. Подорожчали як вітчизняні, так і імпортні ліки. “З українськими препаратами трохи легше — за них доводиться викладати на 30-40% більше. А ті, що привозять з-за кордону, зросли у ціні на 100-150 грн. Покупці обурюються, але ми нічого не можемо вдіяти — закупка дорога!” — пояснює пані Олеся. Каже, люди, особливо пенсіонери, почувши ціну, просять підібрати дешевші аналоги або відмовляються від покупки взагалі. Добре, якщо є можливість лікуватися народними методами, але далеко не кожну недугу можна здолати без сучасних препаратів...

Бухгалтер Євгенія перенесла гнійну ангіну. Лікування обійшлося їй у 1000 грн. “Сімейний лікар поставив діагноз “вірусна інфекція”, призначив ліки, — розповідає жінка. — Пила їх близько тижня: результату — нуль. Медик порадив змінити їх на інші. Пішла до аптеки, знову витратила гроші — ефекту не було. Нарешті лікар дійшов висновку, що це — ангіна, виписав антибіотики”.

Педагог Тетяна підхопила вірусну інфекцію під час вагітності. Їй можна було пити лише якісні гомеопатичні препарати. За тижневий курс лікування довелося викласти понад 500 грн.

Та всі ці суми — мізер порівняно з тими, які доводиться викладати людям, що потрапляють з важкими хворобами до лікарні. Олег — багатодітний батько, заробляє 3000 грн. на місяць. Дружина — у декретній відпустці. “Останнім часом, коли ціни стрибнули угору, ледве зводимо кінці з кінцями. Як на біду, ще й моє здоров’я “підкачало” — з невідомих причин щодня підвищувалася температура, непокоїли сухий кашель і загальна слабкість. Пішов до дільничного терапевта — він забив на сполох і дав скерування до лікарні”. Спочатку чоловік лежав у терапевтичному відділенні, потім його перевели до пульмонології. Встановити діагноз було непросто — провів у медзакладах близько трьох тижнів. Каже, ставилися до нього добре, грошей ніхто не вимагав. Але препарати доводилося купувати самостійно. Щодня чоловік залишав в аптеці не менше як 100 грн. Після такого лікування довелося позичати у родичів гроші на прожиття.

Чим важче захворювання — тим дорожче обходиться. Оскільки людина втрачає на час хвороби працездатність, необхідні кошти збирають “з миру по нитці”. Не завжди знайомі та родина мають змогу допомогти хворому. Дружина пана Сергія, Галина, згадує, як чоловіка спіткав інсульт напередодні свят. Перші п’ять днів на відновлювальну терапію витрачала по 1000 грн. на добу. Згодом сума почала зменшуватися. “Це більше, ніж моя зарплата! — зітхає жінка. — Зверталася до кого тільки можна — та перед святом люди витратили всі гроші. Довелося взяти кредит під відсотки. З чого віддаватиму — не знаю!”. Після виписки з лікарні пана Сергія попередили — кожні півроку доведеться лягати на підтримувальну терапію. Один день лікування у стаціонарі обійшовся хворому у 1500 грн. Повний курс відновлення — 5 днів.

Найбільша “розкіш” у медицині — хірургічне втручання. Пані Віра перенесла гінекологічну операцію, за яку довелося викласти 6 тис. грн. Платила по 5 грн. за кожен укол. Її сусід, якому зробили важку операцію на серці, довго збирав необхідні 30 тис. грн. Позичав всюди, де тільки міг.

Ірину, яка чекає другу дитину, лікар-гінеколог попередила: “Доведеться робити кесарів розтин, тож готуйте 10 тис. грн.!”. Звичайні пологи обходяться дешевше. Чимало новоспечених мам стверджують, що акушери ставляться до породіль поблажливо, заздалегідь грошей не беруть. Вже коли щасливі батьки тримають немовля на руках, пропонують заплатити “стільки, скільки можете!”. Кожна сім’я віддячує, зважаючи на вміст гаманця. Каріна, яка нещодавно привела у світ синочка, виклала 300 у. о. Каже, у таку ж суму обійшовся їй первісток чотири роки тому. Одна з її сусідок по палаті віддячила 1000 грн., інша — 1500 грн. Дитячому лікарю всі платили по 200 грн.

Щоправда, трапляються медики, які не соромляться виставляти тарифи. Один новоспечений татусь скаржився, що після того, як у його дружини акушер-гінеколог прийняла легкі пологи без ускладнень, заявила йому просто в очі: “Я коштую 500 у. о.!”.

Схожі новини