Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Два тижні нічого не їв – і псоріаз відступив!»

Чоловік дев’ять років бореться з цією недугою. Такого результату домігся вперше

На псоріаз 52-річний львів’янин Орест Юник хворіє вже дев’ять років. Недуга у чоловіка загострюється кожної зими. Ця винятком не стала. У лікарнях хворим на псоріаз чистять кров. Наш герой вирішив очистити весь організм, тому... взагалі відмовився від їжі!

«Діагноз мені поставили у шкірвендиспансері. Пролікувався там, але вирішив, що більше не буду. Люди лежать з венеричними хворобами, і тут я зі своїм псоріазом... Попросив, щоб написали перелік потрібних препаратів, і вже сам коловся. На час загострення дотримувався дієти — не їв смаженого, вудженого. Використовував дорогу мазь. Хвороба на якийсь час відступала, але потім знову поверталася”, — розповідає чоловік.

“До голодування мене підштовхнула промова священика на Майдані. Священнослужитель закликав дотримуватися посту, а у середу та п’ятницю — взагалі відмовитися від їжі. Поголодував день, поголодував другий. На третій — зустрів товариша, який вже не перший рік практикує лікувальне голодування. Поцікавився, як моє самопочуття. Кажу, добре. Порадив не здаватися: “Може, тиждень витримаєш”. А я два протримався”, — хвалиться.

14 днів нічого не їв — пив лише джерельну воду. За день рекомендується випивати 1,5-2 л, але пан Орест радить орієнтуватися на власне самопочуття.

Робив мінімальну зарядку. Намагався не нервувати, не виконував важкої фізичної роботи, багато гуляв на свіжому повітрі.

Чоловік має середню спеціальну та дві вищі освіти. Працює у проектно-будівельній фірмі. Тож до всього звик підходити прагматично. Перш ніж розпочати голодування, прочитав спеціалізовану літературу та відгуки людей на форумах в Інтернеті.

Аби не було спокуси, вирішив не відмічати свого дня народження. Вдома завчасно спорожнив холодильник (на спротив не наткнувся, бо живе сам). На роботі його ніхто не “підгодовував”. Пропозицію сходити на пиво чи каву чемно відхиляв. Помітив, що йому стало легше засинати і легше прокидатися. “Однак ковбаса снилася кожної ночі”, — зізнається.

З голодування чоловік виходив 16 днів. Тиждень їв відварні овочі та фрукти (порції крихітні — одна-дві ложки). Потім каші і овочеві салати (по 50 г, з додаванням олії). Згодом урізноманітнив меню. Один день їв тільки каші, овочі і фрукти. Наступного — овочі-фрукти та 150 г вареної або приготовленої на парі риби. На третю добу — ті ж овочі та фрукти і 150 г вареної чи приготовленої на парі телячої печінки. На сіль, цукор, спеції, здобу, солодощі — табу. Кави і чаю не пив.

За цей час чоловікові вдалося схуднути на 12 кг. Зараз важить 68-69 кг (при зрості 170 см). Пригадує, колись і 95 кг важив, мав “пивний” живіт, однак не вважає, що був товстуном. “До 25 років займався дзюдо і карате. Свого часу практикував йогу. Якби не псоріаз, навряд чи став би голодувати”, — каже.

Протягом голодування приймав ванни (один день звичайну, наступного дня — сольову). Опромінювався кварцовою лампою. Тепер про псоріаз йому нагадують лише кілька блідо-червоних плямок на ліктях та потилиці. Впевнений, що й ті скоро зійдуть.

На Великдень планує їсти м’ясне. Вип’є 50 г алкоголю. “Не шкода витрачених зусиль?” — питаю. “Очікую, що хвороба нагадає про себе взимку, бо маю “зимовий тип” псоріазу. Перед Різдвом буде піст, от його і буду дотримуватися. А ставати вегетаріанцем не планую. Відчуваю, що гори можу звернути, коли шашлик з’їм. А на порожній шлунок — не до подвигів”, — каже.

Наразі чоловік старається не переїдати: “Людина чим зловживає? М’ясом, солодощами, випічкою. Ніхто ж не об’їдається вареними овочами. А такі “легуміни” і у невеликих кількостях можуть нашкодити, якщо зі здоров’ям не все гаразд. Лікарі зі шкірвендиспансеру наводили приклад пацієнта, який “курсував” між волею і неволею. Як тільки потрапляв до в’язниці, псоріаз сходив. Виходив на волю, хвороба поверталася. У тюрмі харчувався скромною їжею. На волі — відводив душу. Ото й увесь секрет “чудесного зцілення”.

Довідка «ВЗ»

Псоріаз — хронічне неінфекційне (незаразне) захворювання шкіри. Від нього потерпає 4% населення планети. У нормі цикл поділу і дозрівання клітин шкіри триває 3-4 тижні. При псоріазі — 4-5 днів. Утворюються бляшки, які лущаться, сверблять. Можуть з’являтися тріщини, нагноєння.

Вважається, що псоріаз — спадкове захворювання. Спровокувати його можуть стрес, інфекційні недуги, зміна клімату (на більш холодний) тощо. Важливу роль відіграє харчування. Спиртне (особливо пиво, шампанське, міцні алкогольні напої), шоколад, перець та оцет можуть викликати загострення хвороби.

Небезпека полягає у тому, що патологічний процес може поширитися на інші органи та тканини. У першу чергу — на суглоби. В окремих випадках розвивається псоріатичний артрит, при якому уражаються дрібні суглоби зап’ястя та стоп.

Схожі новини