Передплата 2024 «Добра кухня»

Рак зазнає поразки

Згідно зі світовою статистикою, більшість хворих на онкологію вдається врятувати

Як наші пращури боялися чуми та прокази, нині люди остерігаються злоякісних новоутворів. Натомість медики запевняють — сучасна медицина здатна перемогти рак. Головний онколог МОЗ України Ігор Седаков зазначає, що п’ятирічна виживаність хворих в Україні — 46-50%. У світі ж цей показник сягає 90%.

Керівник відділення дитячої онкології Національного інституту раку Григорій Климнюк зауважує, що останніми роками вдається вилікувати значно більше дітей, що опинилися в тенетах онкології. За його словами, одужання — це подолання п’ятирічного порога з моменту захворювання. Від 2007 року до сьогодні вдається остаточно здолати недугу на 15-17% частіше. 60% хворих дітей одужують! Ця цифра наближається до показників провідних світових онкоцентрів.

Ігор Седаков зазначає: рак — виліковна недуга. Показник ефективності протиракової боротьби — смертність до року та п’ятирічна виживаність. У розвинених країнах світу мільярди доларів вкладають у соціальні та скринінгові заходи, які свідчать про те, що запорука успішного лікування — виявлення патології на ранніх стадіях. Якщо вчасно “підловити” недугу — шанси здолати її зростають у десятки разів.

За словами головного онколога, саме рання діагностика — найбільша проблема нашої держави. Люди не поспішають до лікарів, особливо — якщо нічого не турбує. А підступність раку у тому, що на початкових стадіях хвороба не дає про себе знати. Раніше на державних підприємствах проводили щорічні обов’язкові обстеження. Тепер ця добра традиція канула в Лету, а переконати українця піти обстежитися з власної волі — нелегко. По-перше, наші співвітчизники не надто переймаються власним здоров’ям, по-друге — більшість шкодує часу та грошей.

Неабияке значення має й забезпечення медикаментами. За офіційними даними, останніми роками зросло фінансування дитячої онкології. Минулого року виділили 300 млн. грн., цього року обіцяли не меншу суму. Однак батькам надалі доводиться викладати чималі кошти з власної кишені, хоча далеко не всі мають таку можливість.

За словами завідуючої гематологічним відділенням Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру Ірини Цимбалюк, у галузі онкогематології (тобто злоякісних захворювань системи крові) показник успішного лікування ще вищий — вдається врятувати життя 75% юних пацієнтів. Суттєво знизили смертність завдяки впровадженню нових європейських програм поліхіміотерапії, лікування інфекційних ускладнень, кровотеч. Минулого року лише Львівщина отримала утричі більше коштів на лікування хворих дітей, ніж у попередні роки. “Натомість цьогоріч ситуація складніша, — зазначає Ірина Цимбалюк. — Наразі ще навіть не розпочали збору відомостей щодо потреб відділення. Поки що рятують торішні запаси. Коли вони закінчаться — залишимося «голі-босі». Друга половина року може бути доволі складною. Декілька місяців тому нам бракувало навіть шприців”.

Стовідсоткової забезпеченості, за словами завідуючої, не було ніколи. Батькам завжди доводилося вкладати кошти у лікування. Якщо у сім’ї — матеріальна скрута, медики шукають доброчинців. У пригоді стають волонтери, які привозять медикаменти з-за кордону. Волонтер, керівник благодійного фонду “Таблеточки” (Київ) Ольга Кудіненко зізнається, що нерідко доводиться літати з валізами, “набитими під зав’язку”. Везуть “Алкеран”, який, хоча включений до протоколу хіміотерапії, не продається і не зареєстрований в Україні. Доставляють антибіотики з Росії, протипухлинний препарат з Франції, де він — найдешевший. На своїй сторінці у соцмережі Facebook волонтер писала, що був період, коли у столичних лікарнях для онкохворих закінчувалися навіть анальгін та інсулін.

Заступник головного лікаря з медичної частини державного онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру Орест Тріль каже, що чітко “вирахувати” відсоток дорослих, яких вдалося вирвати з пастки раку, — складно. Наприклад, в Україні значно більше, ніж на Заході, хворих на рак шлунка. Цю недугу лікувати — непросто. Зате рак шкіри здолати не так проблематично, тож маємо хороші показники. Багато залежить від пропаганди здорового способу життя, вчасної діагностики. Чимало наших жінок мають зайву вагу, палять, не товаришують зі спортом, і, як наслідок, порушується гормональний фон. Результат — онкологія грудей. Неабияке значення має збалансоване, різноманітне харчування.

“Застосовуючи новітні медикаменти, здолати смертельну недугу неважко, — каже Орест Тріль. — Щоб забезпечити тільки засобами хіміотерапії всіх пацієнтів, нам потрібно понад 200 млн. грн. на рік. Звичайно ж, таких коштів держава наразі надати не може”.

Схожі новини