Передплата 2024 «Добрий господар»

Сині троянди, чорні тюльпани...

Якими квітами здивувати кохану?

Класичними червоними трояндами і підсніжниками “посеред зими” кохану не здивуєш. Хочете, щоб дама серця розтанула як сніг у відлигу? Доведеться “поштурмувати” інтернет-магазини, які спеціалізуються на продажу квіткової екзотики. Букет чорних тюльпанів, квітів, що пахнуть шоколадом, або метрове гроно лілій, які світяться у темряві, — таке привітання припаде до душі навіть дуже вибагливій панянці.

Усіма кольорами веселки

Аби отримати такі яскраві відтінки, у стебла вводять спеціальний барвник. А потім жодних втручань ззовні: квітка росте — барвник “розливається” пелюстками. Технологію придумали дві голландські компанії. Одна райдужна троянда обійдеться приблизно у 50-100 гри­вень.

Чорний тюльпан

За часів “тюльпанової лихоманки” у XVII столітті одну цибулину чорного тюльпана можна було обміняти на стадо овець, чотири корови, чотири свині, чотири тонни пшениці, вісім тонн жита, дві тонни масла, 300 л вина, 400 л пива чи 300 кг сиру! Хоча чорний тюльпан тоді був світлішим. Перші зразки абсолютно чорних тюльпанів виростили фахівці Національного інституту флористики Нідерландів у 1986 році. Невеличкий букет витягне з вашого гаманця до півтисячі гривень.

«Приманка» для кажанів

Смарагдова ліана (стронгілодон великогроновий) росте у тропічних лісах на Філіппінських островах. Вирощують цю ліану і як декоративну рослинку. Грона можуть сягати метра у висоту. Квіти світяться у темряві, приваблюючи кажанів, які їх і запилюють. Вартість — 200 гривень за штуку.

Квітка... в шоколаді

Чорна космея — родом із Мексики. Цю дивовижну квітку так і кортить покласти в рот, бо... пахне шоколадом! На початку ХХ століття мало не зникла з лиця Землі (залишився один-єдиний кущ)! Зараз ця краса просто неба росте лише у двох країнах — Мексиці та США. У Голландії її вирощують у теплицях (звідки й експортують у десятки країн світу). Подарувати коханій плитку шоколаду — банально. А от букет “шоколадних” квітів її точно вразить. Скромний букетик з п’ятьох бутонів “потягне” на чотири сотні гривень...

Троянда з горя почорніла?

Чорні троянди вперше виростили у Туреччині. Це — не генетично модифікований “продукт” і чорною фарбою з балончика пуп’янки ніхто не покриває. Їх такими зробив місцевий ґрунт і ґрунтові води, які просочуються з ріки Єфрат. Батьківщина чорних троянд (невеличке село) пішла під воду. Сьогодні “відь­мацькі” квіти вирощують у теплицях з відповідним ґрунтом та системою поливу.

Розкішний букет з 19 незвичних квіточок обійдеться у півтори тисячі гривень.

Як братки з «королевою квітів» породичалися

Хлорофіл “зафарбовує” траву у зелений колір, а дельфінідин — у синій. Тільки не траву, а пелюстки троянд. У

1990 році вчені “витягли” з братків синій барвник і вприснули його у бутон “королеви квітів”. Затія успіхом не увінчалася. Але садоводи не здавалися, і у 2004 році офіційно заявили, що їм вдалося виростити справжні сині троянди. та лише у 2008-му комітет захисту навколишнього середовища дав дозвіл на масове вирощування цих квітів (чотири роки з’ясовували, чи не задіяли науковці генні технології). Стандартний букет коштує близько 600 гривень.

Кохану можна здивувати півтораметровою трояндою чи букетом живих квітів, який не зав’яне протягом 3-5 років (застосовують спеціальні методи консервації). На квітах можна написати вибачення, зізнання у коханні або освідчення (обручку чи перстеник з діамантом можна сховати у бутон). “Без генної інженерії можна зробити квіти більшими, а стебла — вищими, але не можна кардинально змінити колір пелюсток, — каже завідувач відділу культурної флори і озеленення Ботанічного саду ЛНУ ім. І. Франка, к. с.-г. н. Марія Могиляк. — Нічого поганого у цьому не бачу: шкоди природі “модифіковані” квіти не завдають, у їжу їх не вживаємо”...

Схожі новини