Передплата 2024 ВЗ

«Іронія долі» новорічного телеефіру

Невтішні прогнози стосовно новорічного телеменю, котрі «Високий Замок» робив місяць тому, справдились

Аж до самого Різдва телеканали справно годували глядачів передачами, від яких добряче тхнуло нафталіном: «Блакитні вогники», «Пісні року», «Дискотеки 80-х та 90-х», вечори шовіністичного гумору Михайла Задорнова та радянські стрічки. Сподівання, що телеканали зважать на ситуацію в країні та настрої людей, не виправдались... Хоча деякі канали все ж зуміли створити цікаві новорічні проекти, і за це їм варто віддати належне.

Лідерство у Новорічну ніч отримав телеканал «1+1». Саме тут трудяться рейтингоносні гумористи-«кварталівці». Саме цей канал єдиний, що зняв український новорічний мюзикл з власними ведучими та вітчизняними артистами... Проте у Новорічну ніч очікуваного мюзиклу глядачам не дісталось. Натомість було п’ять годин жартів від «Студії Квартал-95». Гумор у «кварталівців» актуальний, навіть гострополітичний: дісталось на горіхи і одіозному гаранту, і Азарову, і Путіну, і опозиції, навіть “Беркуту” та “тітушкам”. Але п’ять годин жартів Зеленського, з перервою на привітання президента, — це занадто! Мюзикл гумористи чомусь приберегли до наступного дня. Комедія «1+1 вдома», з музикою й танцювальними номерами, вразила якісною картинкою, реалістичними декораціями та майстерною грою ведучих телеканалу. Дещо засмутила російська мова, що незвично звучала з вуст Юрія Горбунова, Марини Леон­чук, Анатолія Анатоліча. Але ситуацію розряджали українські пісні Віктора Бронюка з гурту «ТіК», Руслани, Олега Скрипки, Олександра Пономарьова та «Піккардійської Терції». Мюзикл, який зняли «кварталівці», виявився напрочуд новорічно-позитивним, навіть попри неприховану рекламу телепроектів «1+1» та дрібних «промахів» (наприклад, Потап і Настя Каменських у «Новорічному кварталі» та в «1+1 вдома» однаково одягнені й виконують аналогічну композицію).

«ТВі» також створив власний проект і довів, що бюд­жетний варіант новорічної передачі може бути креативним, а головне — актуальним. На противагу затхлим радянським «Блакитним вогникам», телеканал презентував «Зелений вогник» з Антіном Мухарським. «Жодного Баскова чи Кіркорова, а натомість — двадцять три справді українські артисти з двадцятьма трьома хітами на кожен рік нашої Незалежності», — постановив Мухарський. «Зелений вогник» подарував теплий новорічний вечір у компанії Олега Скрипки, Тараса Чубая, Лами, гуртів «ТіК», «Друга ріка», «ТНМК», «СКАЙ», Mad Heads... Справжнім подарунком для телеглядачів стали виступи зірок першого українського хіт-параду «Територія А» Марини Одольської, Ольги Юнакової, Юлії Міщенко з «Таліти Кум», гуртів «Аква віта» та «The Вйо» з Мирославом Кувалдіним. Відтак «Зелений вогник» на «ТВі» зробив несподіване відкриття: виявляється, у вітчизняному музичному просторі існують українські хіти та наші, незаморські, виконавці, котрих любить та пам’ятає глядач.

Такі креативні проекти різко контрастували з вакханалією, що відбувалась на «Інтері» чи телеканалі «Україна». Тут новорічний телемарафон розпочали концерти російського виробництва — «Новорічний парад зірок» та «Новорічний голубий вогник на Шаболовці». Обидва були зроблені для каналу «Росія 1» і представили публіці таких динозаврів російської естради, як Петросян, Кіркоров, Кобзон, Бабкіна, Кадишева... За годину до Нового року «Інтер» вирішив реабілітуватись і запустив власний «напівфабрикат» — «Ніч великих очікувань». Лунали древні російсько-радянські композиції, виступали Світлана Лобода, Злата Огнєвич, Марія Яремчук, Тіна Кароль... Акценти у «Ночі великих очікувань» розставляв артистичний Дмитро Шепелєв. У залі, поряд з іншими ведучими «Інтера», мило помахував бенгальським вогником «вигнанець» Савик Шустер.

Про Євромайдан у Новорічну ніч згадали «5 канал», ТВі та канал «24», які вели прямі трансляції з центральної площі столиці. При цьому лише канал «24» проігнорував привітання президента, надавши перевагу виконанню 500 тисячами українців гімну України на Майдані. В ефірі каналу «24» ролик з привітанням Януковича з’явився на кілька секунд, після чого зник і трансляція з новорічного Майдану поновилася. «ТВі», окрім офіційного, підготував власне новорічне звернення — привітання майбутнього президента України. «5 канал» ролик гаранта показав, а поряд з ним транслював привітання Петра Порошенка та трьох опозиційних лідерів. У зв’язку з цим трансляція з Євромайдану на «5-му каналі» велась із помітним запізненням.

Коментар для «ВЗ

Наталія Лигачова, шеф-редактор «Телекритики»

— За даними «Телекритики», рейтинги “1+1” у Новорічну ніч зашкалювали. З чим пов’язаний такий успіх?

— По-перше, “1+1” дозволив собі розкіш випустити мюзикл, чим заінтригував глядача. Бум мюзиклів припав на початок 2000-х: “Вечори на хуторі поблизу Диканьки”, “Фігаро”... Зараз у нашому телепросторі їх практично немає, адже мюзикли — це дорого. По-друге, інші канали презентували концерти та “Блакитні вогники”, переважно російського виробництва, котрі вже добряче набридли глядачам. Таким чином, “1+1” запропонував найбільш оригінальний і свіжий продукт у вигляді “Вечірнього кварталу”. Зверніть увагу на те, що усі телеканали, які є трійкою лідерів, випустили свій продукт у Новорічну ніч. Наприклад, домігся високих показників ІСТV (третя сходинка у рейтингу), який презентував новорічну версію проекту “Машина часу”.

— Але ж друге місце у рейтингу займає “Інтер” з його “Блакитними вогниками”...

— У “Інтера” консервативна аудиторія, яка сприймає формат “Блакитних вогників”. У найближчі роки ці передачі з наших телевізорів не зникнуть. По-друге, у каналу широке охоплення, тому “Інтер” не пастиме задніх у будь-якому разі. По-третє, телеканал випустив власний “вогник” з українськими зірками, і зроблений він був креативніше, аніж у попередні роки.

— Проте коефіцієнт російських зірок був значно більшим на цьому “вогнику”...

— Засилля російських зірок — характерна річ для “Блакитних вогників”. У них є широка аудиторія, якою можуть похизуватись лише деякі українські поп-виконавці.

— Є ряд телеканалів, СТБ, наприклад, які відмовились від новорічних передач і отримали низькі рейтинги. Чому так відбувається, це спричинено економією?

— Це перший невдалий Новий рік для СТБ, бо телеканал транслював телешоу у Новорічну ніч і раніше. Цього року глядачам знову запропонували “Х-фактор”, і низькі рейтинги довели, що публіка втомилася від такої практики.

— Чому жоден з топових телеканалів, окрім “1+1”, у Новий рік не заїкнувся про Євромайдан? “Інтер”, наприклад, навіть у випуску новин його проігнорував...

— Олігархи сховали кігтики, знову лягли під сім’ю Януковича. А це означає, що про Євромайдан можна говорити або погано, або нічого.

— Наскільки Євромайдан активізував цікавість глядачів до інформаційних каналів?

— Канали, що вели прямі трансляції з новорічного Євромайдану, залишились у виграші. Феноменальний успіх цьогоріч у телеканалу “24” і “5 каналу”, у них набагато вищі показники порівняно з минулим роком. Особливо це помітно на рейтингах телеканалу “24”, який почав трансляцію з Майдану ще до опівночі і не пустив в ефір новорічного звернення Януковича. Цікаво, що напередодні Нового року був глядацький запит, який з телеканалів відмовиться від привітання президента.

Схожі новини