Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Сонячний спалах сягнув Землі

Ризикуємо стати жертвами найпотужнішої магнітної бурі

У четвер — одна з найпотужніших магнітних бур за останні декілька років! Її спричинив ренгтгенівський спалах вищого класу потужності Х. Внаслідок хмари плазми, що досягне Землі, самопочуття людей, які мають проблеми зі здоров’ям, залишатиме бажати кращого. Тож вчені та лікарі попереджають: будьте насторожі!

Вперше спалах класу Х1.2 стався у вівторок ввечері. Його джерело — група плям 1944 — одна з найпотужніших за останні кілька років. Найбільша пляма у групі — удвічі більша за Землю!

За словами доктора фізико-математичних наук, професора, директора Українського інституту екології людини Михайла Курика, ця новина — науково підтверджена, тож не суперечить дійсності. Для теперішнього тисячоліття характерні суттєві природні катаклізми. На їхньому фоні активність сонця має вирішальне значення: воно поводиться неадекватно, тож спрогнозувати наслідки — непросто. Порівняно з другою половиною XX століття, космологічні явища значно інтенсивніші, у космосі відбуваються суттєві перебудови. На думку вчених, до 2050 року варто чекати наростання інтенсивності космологічних процесів.

Наслідки неординарної поведінки небесних світил відображаються на Землі за посередництва води. Разом з іншими живими істотами їх відчуває людина, третину організму якої становить вода. «Не варто піднімати навколо магнітної бурі ажіотаж! Головне, що люди попереджені, тож повинні поводитися обережно, не ризикувати власним здоров’ям», — зазначає Михайло Курик.

Лікар-терапевт Ярослав Процак каже, що організм абсолютно здорової людини нормально адаптується до будь-яких змін та навантажень. Заковика у тому, що з огляду на наш стресовий час та погану екологію, практично кожен має схильність до тої чи іншої недуги. Під час магнітних бур це дається взнаки: захворювання загострюються. Найбільше потерпають жертви серцево-судинних недуг, особливо — стенокардії та гіпертонічної хвороби. У цей непростий час їм необхідно ретельно пильнувати свій тиск: зайвий раз виміряти (в ідеалі — під наглядом лікаря). Якщо він підвищений — варто трохи підвищити звичну дозу ліків. Хворі на стенокардію мають прислухатися до “голосу серця”: відчувши дискомфорт, не нехтуйте призначеними препаратами від болю. Коли ж нічого не допомагає, у жодному разі не чекайте, що поганий стан мине сам собою. Негайно зверніться до лікаря! Якщо напад спіткав пізно ввечері або вночі — викликайте “швидку”, адже під час магнітних бур ризик інфаркту або інсульту — підвищений.

Усім, хто має будь-які хронічні недуги, важливо уникати фізичних та емоційних навантажень. Якщо є можливість — зробіть собі вихідний: не виходьте на роботу, дачу чи город. Створіть для себе умови душевного комфорту та відпочинку. Послухайте спокійну музику, утримайтеся від перегляду передач та фільмів, які викликають негативні емоції.

Схожі новини