Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Спіть на здоров’я!

Недосипання призводить до важких хвороб

Взимку світловий день скорочується. Складається враження, що за вікном — полярна ніч, тож потреба у сні зростає. Але не всім вдається впасти у “зимову сплячку”: комусь бракує часу на сон, на тлі останніх подій у країні хвилювання не залишають можливості заснути. Чому ж тоді вранці болить голова, все падає з рук, а інформація в одне вухо влітає, а в інше — вилітає?

Лікар-терапевт Іван Гаврюшко наголошує, що сон — єдиний варіант розвантаження мозку. Повноцінний відпочинок протягом 7-9 годин на добу — запорука не лише бадьорості та активності, а й нормального функціонування усього організму. З віком змінюється схема сну, натомість потреба у тривалому відпочинку — залишається.

— Нестача повноцінного сну — серйозна проблема сучасників, — зазначає Іван Гаврюшко. — По-перше, заважає технічний прогрес. Молодь “прилипає” до комп’ютерів, телевізорів. Коли їх не було, люди лягали спати “разом з півнями”: на здоров’я не скаржилися, народжували більше дітей. Неабияку роль також відіграє емоційний сплеск. Яскраві враження — наприклад, закоханість або революція, теж заважають заснути. Якщо людина пригнічена, засмучена — навпаки, прагне чим швидше “відключитися” від зовнішнього світу. Щоправда, через підвищену тривожність, притаманну нам на сьогодні, не всім це вдається.

Брак відпочинку, у першу чергу, залежить від процесу засипання. Нормальному сну заважають не лише думки, а й такі фактори, як надто тепла ковдра, м’яке ліжко, душна кімната, брудна постіль, а також — немите тіло. Зважаючи на це, душ рекомендують приймати саме перед сном. Експерти також довели, що позбутися тривожних, депресивних думок допомагає молитва.

Важливе значення має час, коли лягаєте та встаєте. Поринати у країну сновидінь необхідно до опівночі. Регулярне засипання після 24-ї призводить до порушень функцій мозку. Знижується концентрація уваги, формується схильність до шкідливих звичок, зменшується сила волі. До синдрому хронічної втоми додаються загальмованість, постійні головні болі, сірий колір обличчя. Занепад психічних сил на загальному тлі втоми організму призводить до депресії. У жінок неприємні симптоми виявляються гостріше.

За гігієнічними нормами, дітям та підліткам потрібно спати 10 годин на добу, людям від 20 до 50 років — не менше восьми. У старшому віці кількість “активних” годин можна трохи збільшити. Але варто зважати на індивідуальні особливості організму. Наприклад, Наполен спав близько 4-5 годин на добу й вважав, що “лише дурні та інваліди мають велику потребу у сні”. Едісон та Черчілль також не відпочивали довше, ніж шість годин. Сальвадор Далі обмежувався короткочасними проміжками між сном та неспанням, які освіжали його настільки, що міг повертатися до роботи відпочилим та сповненим енергії. А от Альберт Ейнштейн проводив у ліжку десять годин щодоби та зізнавався, що відкриття найважливіших елементів теорії відносності прийшли до нього вночі.

Потребу визначає також спосіб життя та рід діяльності. Творчі натури відпочивають значно менше, ніж експерти у галузі точних наук: відпочинок менш як 9 годин не залишає їм можливості зосередитися, аналітично міркувати. Неабияку роль відіграє генетичний фактор, а також темперамент. Імпульсивним холерикам достатньо спати 6-7 годин, а флегматикам — 8-9 годин.

Визначити необхідну вам кількість відпочинку допоможе власний стан. Підвищена втомлюваність, сонливість та розсіяність — ознаки недосипання. Людина стає дратівливою, більше піддається стресу. Лікарі дійшли висновку, що гіпертонія, діабет, ожиріння — хвороби, спровоковані нестачею сну. Коли мозок не має можливості повноцінно відпочити, ефективність його роботи знижується і, як наслідок, втрачається працездатність. Дослідження західних статистиків показали, що найбільша кількість ДТП припадає саме на понеділок, оскільки у неділю люди пізно лягають спати, а наступного дня доводиться рано вставати. Регулярні недосипання провокують сімейні негаразди, знижують інтерес до протилежної статі.

Щоб здолати безсоння, лягайте спати та прокидайтеся в один і той же час. Не наїдайтеся перед сном, у другій половині дня вживайте легку їжу, відмовтеся від напоїв, які містять кофеїн. Варто вигадати своєрідний “ритуал”, який допоможе швидше заснути. Тепла ванна, книга або вечірня прогулянка можуть стати доброю “командою”: спати...

Схожі новини