Передплата 2024 «Добра кухня»

І вовки ситі, і ягнята — цілі...

Як зберегти здоров’я за святковим столом?

Український «рамадан» — саме той час, коли навіть затяті прихильники здорового способу життя забувають про те, що багато їсти та пити — шкідливо. А якщо людина повинна дотримуватися дієти за станом здоров’я? Сидіти за святковим столом з вівсянкою та компотом — надто сумно, а бенкетування може завершитися у лікарні. Як вийти з ситуації, щоб “вовки залишилися ситими, а ягнята — цілими”?

Аби застілля не закінчилося плачевно, у передсвяткові дні намагайтеся ні на крок не відступати від дієти. Якщо лікар дозволяє деколи порушувати правила — не зловживайте цим! Розслаблятися протягом цілого “рамадану” — протипоказано. Винятком можуть стати Новорічна ніч, Різдво або інші важливі для вас дні. Святковий стіл заздалегідь сплануйте так, щоб страви були смачними та безпечними. Сидячи за ним, не забувайте про почуття міри.

Незважаючи на передсвяткові клопоти, не забувайте приймати призначені ліки. Саме у ці дні може знадобитися підвищена доза, оскільки організм потерпає від надмірних навантажень.

Дієтолог Борис Скачко наголошує: важливо уважно читати анотацію до медикаментів. Чимало препаратів та спиртне — несумісні, можуть виникнути небезпечні для життя та здоров’я побічні явища.

Головна умова для всіх, хто має проблеми зі здоров’ям, — не переїдати.

У першу чергу слід бути обережними людям, які потерпають від виразки шлунка, гастриту, інших недуг шлунково-кишкового тракту. Новорічний стіл вгинається від смаженої, копченої, солоної, солодкої та перченої їжі, яка їм заборонена. У період загострення недуги доведеться утриматися, оскільки святкова трапеза може закінчитися в реанімаційному відділенні. Якщо ж недуга — у стадії ремісії, можна скуштувати всього потрошку. Пам’ятайте, що кількість “забороненої” страви повинна вміщуватися у столовій ложці. А от втамовувати голод краще відвареними або запеченими у духовці м’ясом та рибою, гречкою, картопляним пюре. У пригоді стане заливний язик. Безпечно та корисно їсти вінегрет, але інгредієнти бажано різати дрібніше, ніж звичайно, цибулі та квашених огірків не класти взагалі.

Надавайте перевагу смаколикам з мінімальним вмістом солі, перцю та прянощів. Салати краще заправляти не майонезом, а рослинною олією, у крайньому разі — нежирною сметаною. Утримайтеся від солоних помідорів та огірків, квашеної капусти, консервів, салатів з великою кількістю компонентів (наприклад, олів’є), а також гострих страв на зразок корейської моркви.

Алкоголь — стимулятор секреції шлунка, тож під час загострення він — табу. Під час ремісії можна собі дозволити бокал шампанського, з якого випустили газ. Якщо секреторна активність шлунка підвищена, краще надати перевагу солодкому, а не кислому вину.

За словами лікаря-терапевта Олени Романюк, заручники серцевих недуг та гіпертонічної хвороби у Новорічну ніч можуть дозволити собі декілька бокалів якісного червоного вина. Закушувати слід запеченою з невеликою кількістю приправ куркою, рибою, фруктовим салатом. Але не у великих кількостях, щоб уникнути навантаження на судини та серце.

У казкову ніч можуть дозволити собі шматочок торта, цукерку або тістечко діабетики. Головне — не захопитися. Спеціальні діабетичні продукти, у тому числі — солодощі, якими сьогодні переповнені магазини, допоможуть уникнути небезпеки.

Якщо маєте схильність до мігрені, обов’язково відпочиньте перед застіллям. Щоб запобігти черговому нападу, відмовтеся від соління, копченостей та продуктів, що містять хімію. Зупиніть свій вибір на овочах, фруктах, домашніх солодощах. Алкоголь провокує набряк мозку, тож ним зловживати не варто. Особливо небезпечне червоне вино, оскільки викликає спазм судин голови. Краще утриматися від кави, сиру, шоколаду.

“Перебирати харчами” доведеться алергікам. Людям, організм яких не сприймає пшеничного борошна, слід закочувати рукави та випікати ласощі власноруч, оскільки магазинні торти та тістечка можуть спричинити неприємності. У пригоді стануть кукурудзяне, вівсяне, картопляне, рисове, ячмінне, житнє та гречане борошно. Щоб не псувати собі святковий настрій, цитрусові та банани замініть зеленими грушами та яблуками. Якщо потерпаєте від полінозу — уникайте горілки з віддушками, трав’яних настоянок та вин. Оскільки алкоголь сприяє загостренню алергічних реакцій, ним не можна захоплюватися взагалі.

Жирну їжу лікарі жартома називають кілером для печінки. Тим, хто має проблеми з цим органом, необхідно відмовитися від кислих та гірких продуктів. Про сухі вина також доведеться забути. Бажано уникати будь-яких прянощів, спецій, салатів з оцтом та майонезом.

У людей, яких непокоять зайві кілограми, святковий настрій тримається до першого зважування. Одне лише застілля зводить нанівець виснажливі дієти та тренування. Людина може вирости, мов на дріжджах, буквально за декілька днів. Аби цього не сталося, не зловживайте калорійними продуктами — салом, копченою ковбасою, тортами, цукерками. Солоні страви також суттєво збільшують вагу, тому на традиційні домашні заготовки також краще не налягати. Надавайте перевагу пісному м’ясу, вареній рибі у лимонному соусі, фруктовим та овочевим салатам. Найкращі заправки для тих, хто хоче “втримати вагу”, — кефір і лимонний сік. Головне — не переїдати. Якщо відчуваєте, що дозволили собі зайве, вирушайте на кількагодинну прогулянку, але у жодному разі не засиджуйтеся за столом.

Схожі новини