Передплата 2024 ВЗ

Купуємо рибу, а платимо за... лід

Якщо розморожений брикет пустив на сковорідці білий сік, міг пролежати на складах кілька десятиліть!

Бути впевненим, що риба — якісна, можна лише за однієї умови: якщо самі її спіймаєте. Голова Асоціації рибалок України Олександр Чистяков розповів “ВЗ”, як дурять українців. “85% риби, яку продають у наших супермаркетах і на ринках, — імпорт.

«Україна до розвалу СРСР входила у п’ятірку лідерів із вилову риби у світовому океані. Мали 238 суден. Залишилось 14, — каже голова Асоціації рибалок. — Реальний вилов ведуть дев’ять. У державній власності лишилося троє суден, та й ті плавають під прапорами Віргінських островів... Володіємо величезною акваторією прісної води — 1 млн. 100 тис. га. Для розведення риби використовуємо лише 1/6 цієї площі. Виловлюємо з гектара (за умови інтенсивної годівлі) чотири центнери риби. У європейських країнах — 30 центнерів з гектара”.

“Китайці мають у своєму розпорядженні лише 740 тис. га прісної води, — веде далі експерт. — Минулого року на цьому “клаптику” їм вдалося виростити 4,5 млн. тонн риби! Лише 40% освоєної водної площі в Україні використовується більш-менш продуктивно і згідно з документацією. На решті (60%) не рибу розводять, а грабежем займаються. У третє видання Червоної книги України потрапило 70 видів аборигенної (місцевої) риби. Ми що — атомну війну пережили?! В інших країнах ця риба чудово почувається. У нас білуга занесена у Червону книгу, а сусідня Румунія посідає перше місце у світі з її вирощення. Найбільше наше “досягнення” — вилов тюльки, бичків, кільки і пеленгаса в Азовському та Чорному морях (65 тис. тонн на рік). Як її виловлюють? “Прочісують” дно пластинами, ланцюгами, котками. Риба ховається у водоростях, сіткою її не виловиш. Кілька — це кормова база для великих видів риб: катрана (акули), калкана, луфара... Виловленої кільки не їмо, а перемелюємо її на муку (для тварин). Також нею годують в’язнів (замінюють цією рибою м’ясо)”.

“30% складу мороженої риби — вода, — каже експерт. — Якщо розморозили рибу і кинули на сковорідку, а вона пустила білий сік і гірка на смак, викиньте її. Не факт, що не пролежала на складах... кілька десятиліть! При заморозці нечисті на руку виробники “шпигують” її фосфатами. Купуйте дешеву морську рибу — хек, мінтай. З пангасіусом будьте обережні. В Україну почали постачати низькопробну продукцію з В’єтнаму. Рибу годують відходами життєдіяльності тварин. Колють стероїди, щоб прискорити ріст”...

ВООЗ рекомендує вживати не менш як три порції морської риби на тиждень (порція — це 100 г рибного філе без шкіри і кісток та без врахування “гарніру” — води, олії, приправ). Тобто не менше ніж 19 кг на рік. За даними Державної служби статистики, середньостатистичний українець з’їдає 13,2 кг риби на рік. Для порівняння, середньостатистичний євро­пеєць — 26-35 кг.

Схожі новини