Передплата 2024 ВЗ

Вечеря при свічках, прогулянка перед сном

Як зміцнити імунітет?

Коли півофісу — на лікарняному, попутники у транспорті кашляють та шмаркають, а за вікном — немов полярна ніч, кожен “пчих” та найменший головний біль насторожують. Хворіти нема коли, адже на роботі — аврал, а на вихідні — грандіозні плани. Єдиний вихід — зміцнити імунітет. Здавалося б, з допомогою народних методів та сучасних препаратів зробити це просто, однак все частіше до лікарів звертаються люди, які використали всі можливі методики, але “з болячок не вилазять”.

Епідемії грипу ще немає, а біля кабінету лікаря-терапевта — аншлаг. Студент Назар сякається у хустинку та скаржиться, що постійно п’є ліки “для профілактики”, але жодна інфекція його не оминає. Тільки похолоднішає — загострюються хронічні недуги. Бухгалтер Тамара розповіла, що пила для підвищення імунітету калину, аж поки одного дня на роботі не втратила свідомості. У жінки знижений тиск, а вона не знала, що ця ягода рекомендована при гіпертонії...

— Для одних людей хвороба — рідкісне явище, а для інших — мало не спосіб життя, — каже головний терапевт області Оксана Парфенюк. — Це зумовлено генетично, а також — особливостями організму, проте неабияку роль відіграє здоровий спосіб життя. Молоде покоління — легка здобич для вірусів та застуд, оскільки весь час проводить за комп’ютерами, у закритих приміщеннях. Не хочете хворіти — не бійтеся холоду! Якщо кожен вечір перед сном гуляти як мінімум 45 хвилин — жодна недуга не спіткає. Щоб завжди мати стимул та компанію — бажано завести пса. Головна умова — робити це регулярно, за будь-яких погодних умов. Коли є можливість ходити на роботу та повертатися додому пішки — не нехтуйте нею. Також бажано відмовитися від ліфта.

Не можуть похвалитися міцною імунною системою бруднулі. Те, що чисті руки — запорука здоров’я, не лише нудне, знайоме з дитинства правило. На нашій шкірі скупчується купа бактерій, у тому числі — хвороботворні. Торкаючись руками обличчя, ми власноруч заносимо до організму недугу. Останнім часом спостерігаємо підвищену агресивність “паралельного світу”. Бактерії, які раніше вважалися нешкідливими, почали виявляти неабияку активність. Мікробіологи зробили висновок, що звичайна кухонна губка містить близько 320 мільйонів хвороботворних мікробів. З них близько 3000 потрапляють на руки, а потім — до рота: їх цілком достатньо для розвитку недуги.

У радянські часи вважали: чим більше одягу — тим тепліше, а значить, безпечніше. Насправді вдягати декілька грубих светрів не варто. Достатньо одного, але якісного: з натуральної тканини, в ідеалі — з вовни. Як чоловікам, так і жінкам не варто ігнорувати колготи. З верхнього одягу медики рекомендують пуховик. Головне — одяг має бути зручним, легким, не сковувати рухів. А найкращі імуностимулятори, на думку Оксани Парфенюк, — цибуля, часник та чай з лимоном.

Головний лікар обласного центру здоров’я Юрій Островерха зазначає: те, що у зміцненні імунітету головну роль відіграє тілесне здоров’я — міф. Насправді здатність опиратися інфекціям у першу чергу залежить від психоемоційного стану. Коли на душі кішки шкребуть, людина у депресії, весь час непокоять погані думки, у серці оселилися ненависть та агресія, широко відкриваються ворота для будь-яких інфекцій, загострюються хронічні недуги.

Останнім часом популярними стали препарати для зміцнення імунітету. Вони справді допомагають, але з ними слід бути обережними. Особливо не слід, без консультації лікаря, приймати імуностимулятори. Ризикуєте виснажити організм, та загострити хронічні проблеми. Добре зарекомендували себе імуномодулятори, але тут також знадобиться консультація фахівця, адже кожен організм — особливий. Фітопрепарати на травах — не зашкодять, але на позитивний ефект можна сподіватися, якщо приймати їх не довше ніж три тижні. Потім чекайте протилежного результату та побічних ефектів! Наприклад, жінки, які зловживали звіробоєм, скаржилися медикам на раптове оволосіння за чоловічим типом.

Лікар нетрадиційної медицини Йосип Крупецький переконаний, що найкраще зміцнюють імунітет земля, вогонь та вода. Треба якомога частіше ходити босоніж, але починати це потрібно у теплу пору року. Під час будь-яких епідемій — грипу, ГРЗ, інших інфекційних недуг — корисно запалювати вдома свічки. Вода змиває не лише шкідливі бактерії, а й негативну енергетику — основну причину будь-яких хвороб, тож душ необхідно приймати щодня, бажано — вранці, після зарядки. Не варто намагатися зміцнити організм з допомогою холодної води. Це надто великий стрес для організму, що провокує різноманітні запальні процеси. Ефективніший та значно поблажливіший — контрастний душ. Він зміцнює як імунну систему, так і стінки судин, привчає до низької температури та її перепадів.

Не слід “переборщувати” з аптечними вітамінами — наслідки передозування значно небезпечніші, ніж нестача. Також слід бути обережним з цибулею та часником — зловживання може призвести до подразнення шлунково-кишкового тракту та навряд чи сприятиме успішному спілкуванню.

Схожі новини

Популярне за добу

Популярне за тиждень