Передплата 2024 «Добра кухня»

Нерви барахлять, у серці коле...

Восени дають про себе знати недуги, які «сиділи у засідці»

“Чому у мене все болить? Мабуть, хтось врік” — скаржилася сусідка. Насправді винні не чари, а пора року. Більшість із нас не любить осінь не лише за похмуру погоду, а й через погіршення настрою та самопочуття. Не дивно, адже саме зараз загострюються хронічні недуги, які тривалий час дрімали у засідці.

Шлунок.За словами гастроентеролога Богдана Олійника, під час похолодання кровоносні судини звужуються й, як наслідок, внутрішні органи недоотримують живлення. Секреція шлункового соку змінюється. Найчастіше у “золоту пору” загострюються виразкова хвороба та гастрит. Усім, хто має проблеми зі шлунком, зараз бажано сідати на дієту, пити якомога більше мінеральної води. Неабияку роль відіграє й те, що після корисного літнього меню більшість із нас “підсідає” на важку їжу: наваристі супи, салати з майонезом, смажені страви... Оскільки восени, після відпусток, на роботі аврал, перекушуємо нашвидкуруч. Щоб уникнути неприємностей, варто порадитись з лікарем, який призначить препарати для зниження кислотності. Корисно звикнути щоранку натщесерце (за півгодини до сніданку) випивати півсклянки свіжовичавленого картопляного соку: він тамує біль, пригальмовує секрецію шлункових залоз, сприяє рубцюванню виразок. Курс лікування — двадцять днів.

Для профілактики загострення гастриту та виразки слід приймати настій з насіння льону.

Судини.Сімейний лікар Ніна Хвацько зауважує, що навіть у здорових людей під час осінніх перепадів температур виникають спазми судин. Якщо час від часу відчуваєте слабкість та болі, варто носити з собою міні-аптечку зі спазмолітиками та знеболювальними препаратами. Навіть якщо ніколи не мали проблем з судинами та серцем, восени потрібно їх підтримати. Для цього споживайте якомога більше кураги, родзинок, бананів, додатково приймайте вітамін Е.

Застуди.Навіть якщо ви не надто хвороблива людина, у холодну пору року ця недуга навряд чи вас омине. Найкраща профілактика — зміцнення імунітету. Варто збагатити свій раціон горіхами, м’ясом, грибами. Щодня випивайте горнятко зеленого чаю. Одягайтеся відповідно до погодних умов. Стежте, аби не промокали ноги. Якщо на роботі колеги пчихають та кашляють, приймайте противірусні препарати.

Нервові розлади. Надмірну втому, поганий настрій та сон­ливість не варто “списувати” на осінню депресію. Організм намагається пристосуватися до зменшення світлового дня, похолодання, затяжних дощів. Якщо ви схильні до неврозів, часто потерпаєте від стресів, адаптація минає важче. Щоб полегшити свій стан, гуляйте на свіжому повітрі та спіть не менше як вісім годин на добу. Перед сном корисно полежати у теплій ванні, а вранці прийняти контрастний душ. Дати раду допоможуть настоянка півонії, родіоли рожевої, лимонника.

У цю пору загострюються також психічні розлади. Але у цьому випадку не обійтися без лікарської допомоги.

Серцеві недуги.Кардіолог Ольга Іванчук каже, що різкі зміни температур та атмосферного тиску провокують проблеми з серцем. Значно частішають напади стенокардії, гіпертонічні кризи, загострюється ішемічна хвороба. Жертви серцевих недуг відчувають брак кисню. Щоб уникнути проблем, проводьте на свіжому повітрі не менше тридцяти-сорока хвилин щодня. Якомога більше ходіть пішки. Для профілактики споживайте лікувальну “серцеву суміш”. Горіхи, курагу, темні родзинки та лимон змішайте з медом у рівних пропорціях. Допоможе настоянка глоду. Звичні препарати тривалої дії розраховані на менш екстремальні погодні умови, тож при різких температурних змінах можуть призвести до протилежного ефекту. Вам знадобляться ліки короткотривалої дії, які має призначити спеціаліст.

Хребет.Невропатолог Олег Коваленко зазначає, що у пацієнтів з хронічними захворюваннями хребта загострення настають у першу чергу. Це пов’язано зі змінами погодних умов та атмосферного тиску. Особливо болі у спині та суглобах відчувають метеочутливі люди. Під час похолодання біль загострюється. У людей, які потерпають від гриж і травм поперекового відділу, болі у спині поєднуються з неприємними відчуттями в одній або обох ногах. Хворі з ушкодженням шийного відділу хребта скаржаться на посилення головних болів, дискомфорту у потиличній зоні, між лопатками та у верхніх кінцівках. Причина болів у спині — переохолодження, защемлення корінців спинного мозку, дегенеративні зміни міжхребцевих дисків і суглобно-зв’язкового апарату. У народі цю недугу називають остеохондрозом. Чудовий захисник від цих неприємностей — вовна. Колготи, шарф і рукавички з теплою підкладкою охоронятимуть вас від переохолодження. Варто приймати вітаміни групи В, які покращують живлення нервових корінців і хрящові поверхні суглобів, препарати кальцію.

Простатит, цистит, уретрит.За словами уролога Івана Годунка, малорухливий спосіб життя, холодний вітер, підвищена вологість та мокрі ноги загострюють ці неприємні недуги. Порятунок від них — правильний спосіб харчування. Не слід зловживати солоними, гострими та копченими продуктами. Варто “налягати” на соки, мінеральну воду, відвари з кореня петрушки, ромашки, подорожника. Важливо регулярно займатися спортом.

Схожі новини