Передплата 2024 «Добра кухня»

Очей на пенсію не відправляйте!

Ще 20 років тому старша людина, яка бачила наполовину, не скаржилася на життя. Тепер і 80-річні хочуть мати 100% зір

Коли людина вперше не може прочитати цінник у супермаркеті чи всилити нитку у вушко голки, не замислюється, що стало причиною погіршення зору. На вік “спише” чи хронічну втому... За даними ВООЗ, 285 млн. людей у світі мають поганий зір. З них 45 млн. — не бачать взагалі. 90% цих хворих живе у країнах зі середнім та низьким рівнем доходів населення. 65% — люди старшого і похилого віку.

«80% цих захво­рювань можна було уникнути або успішно вилікувати», — переконують експерти ВООЗ. На заваді стали відсутність коштів на лікування та доступу до якісної медичної допомоги, нездоровий спосіб життя і супутні патології, які тягнуть за собою погіршення зору.

Ось які офтальмологічні діагнози найчастіше з’являються у медичних картках українців:

— короткозорість (міопія) — зображення предметів формується перед сітківкою. У людей з короткозорістю або збільшена довжина ока (тоді короткозорість називається осьовою), або рогівка має більшу заломлювальну силу, через що виникає невелика фокусна відстань (рефракційна короткозорість). Як правило, ці два дефекти суміщаються;

— далекозорість (гіперметропія) — зображення предметів формується за сітківкою. Порушення виникає через те, що очна вісь надто коротка (менш як 23,5 мм) або рогівка має слабку заломлювальну силу;

— астигматизм — порушується сферичність рогівки (у різних меридіанах — різна заломлювальна сила). Зображення предмета при проходженні світлових променів через таку рогівку набуває вигляду відрізка прямої (а не крапки, як це є у нормі). Людина при цьому бачить предмети спотвореними: одні лінії чіткі, інші — розмиті;

— пресбіопія (“хвороба коротких рук”) — після 40-50 років у людини відбуваються склеротичні зміни у кришталику. Він стає менш еластичним. Око втрачає здатність міняти фокусну відстань;

— катаракта (помутніння кришталика ока) — викликає різні ступені погіршення зору (аж до повної його втрати);

— глаукома — характеризується постійним або періодичним підвищенням внутріочного тиску, внаслідок чого розвиваються дефекти поля зору, зір знижується, а зоровий нерв — атрофується. Зміни ці — незворотні. Нелікована глаукома веде до сліпоти.

Згідно з даними ВООЗ, 153 млн. людей у світі потерпають від некоригованих аномалій рефракції (43% від загальної кількості хворих). 33% хворих мають катаракту. 2% — потерпають від глаукоми. У решти — 22% — діагностували інші органічні і функціональні ураження зорового аналізатора. “Короткозорість, далекозорість і астигматизм, на відміну від катаракти і глаукоми, не вважаються хворобами. Це — порушення рефракції ока, — пояснює лікар-офтальмолог вищої категорії, практикуючий хірург Оксана Грицишин. — Їх можна усунути з допомогою носіння окулярів, лінз або лазерної корекції. Катаракта потребує оперативного втручання. Глаукома не лікується. Можемо лише зупинити її прогресування”. Після 40 років лікар радить раз на рік проходити огляд у офтальмолога та вимірювати очний тиск. Тільки так можна діагностувати недугу на ранній стадії, коли ще не встигла накоїти лиха.

“Ще 20-30 років тому погіршення зору після 60-65 років до уваги не брали. Лікарі відмахувалися від таких пацієнтів: “Це — вікове, з цим нічого не вдієш”. Якщо старша людина бачила на 50%, вважалося, що цього достатньо. Зараз ситуація кардинально змінилася. Жити стали довше, виходити на пенсію — пізніше. Запити зросли. Жінка у 60-70 років хоче авто водити, а не сидіти на лавці на подвір’ї. Старші японки міняють тазостегнові суглоби “по плану”, а не тому, що відчувають біль чи дискомфорт, — каже лікар-офтальмолог Центру мікрохірургії ока Київської міської клінічної офтальмологічної лікарні Єгор Черняк. — Українці мають такі ж проблеми зі зором, як і французи чи швейцарці. Але там люди за найменших проблем зі здоров’ям біжать до лікаря — офтальмолога, онколога, гінеколога. У нас візит до фахівця відтягують до останнього”.

Чому втрачаємо зір?

— Через перевтому. Хронічний стрес викликає перенапруження всіх систем організму і викликає його передчасне старіння. На розумову перевтому очі реагують болем, почервонінням, сльозотечею. Якщо з’явилися ці симптоми, це означає, що організм от-от вичерпає свої ресурси. Аби уникнути ускладнень, дайте йому відпочити. А щоб уникнути таких ситуацій, у майбутньому правильно організуйте режим праці і відпочинку, висипляйтеся і раціонально харчуйтеся.

— Через зорові навантаження. Їх можна зменшити, якщо регулярно виконувати спеціальні вправи, спрямовані на тренування і розслаблення очних м’язів. Слід робити перерви у роботі за комп’ютером (найоптимальніший режим — 45 хвилин працюєте, 15 — відпочиваєте), менше дивитися телевізор, переглядати зображення на телефоні і “строчити” СМС-повідомлення, читати у транспорті та погано освітлюваному приміщенні.

— Через перенесені захворювання (передусім інфекційні). Ряд мікроорганізмів (деякі види вірусів, простіші, бактерії) вражають нервову систему, зокрема центри, які відповідають за нормальну гостроту зору.

— Через шкідливі звички. Регулярне вдихання тютюнового диму викликає органічні зміни у стінках судин, що призводить до зміни мікроциркуляції, в т.ч. у сітківці. Порушення кровопостачання ока з часом призводить до погіршення зору.

— Через патології шийного відділу хребта (зокрема зміщення шийних хребців, травми шиї, остеохондроз). Оскільки зоровий акт передбачає участь не лише органів зору, а й певних відділів головного і спинного мозку, порушення функціонування “сірої речовини” тягне за собою погіршення гостроти зору. Щоб запобігти появі ускладнень, необхідно щодня виконувати комплекс вправ, спрямованих на тренування і розслаблення усіх семи хребців шийного відділу хребта.

Схожі новини