Передплата 2024 ВЗ

Матусі-пенсіонерки

Сучасні технології дозволяють стати мамою у будь-якому віці

Новина про те, що Алла Пугачова та Максим Галкін стали батьками, спричинила справжній фурор. Але 64-річна примадонна — не перша підстаркувата мамуся. Сучасні технології дозволяють пізнати радість материнства у будь-якому віці. Навіть якщо жінці вже час вести онуків під вінець, медики здатні зробити неможливе...

Коли пані Ірина гуляє в парку з близнючками Ганнусею та Мар’янкою, усі думають, що вона — їхня бабуся. Стороннім людям важко повірити, що жінка, яка незабаром святкуватиме своє 60-річчя, може бути мамою 4-річних дівчаток. Жінка має дорослого сина від першого шлюбу. Вийшла заміж вдруге після сорока років. Чоловік — на вісім років молодший, одруженим ніколи не був, дітей не мав. Мріяв про нащадків від коханої жінки, тож пані Ірина зважилася на відповідальний крок. Оскільки після 50-ти виношувати дитину важко, подружжя скористалося послугами сурогатної матері. Чоловік пані Ірини — успішний бізнесмен, матеріальних проблем не має, тож не тільки оплатив послуги найманої для важливої місії жінки, а й забезпечив її екологічно чистими продуктами, найдорожчими вітамінами. Ганнуся і Мар’янка народилися здоровенькими та міцними. Пані Ірина каже, у такому віці давати раду з двома непосидючими дівчатками нелегко, тож найняла кожній по няні.

Пані Тетяна з Житомира народила першу дитину у 50 років. Прожила у шлюбі 30 років, завжди мріяли з чоловіком про нащадків, але Бог їх не посилав. Тривалий час подружжя лікувалося: все марно. Тоді почали збирати гроші на штучне запліднення. Удача їм усміхнулася: пані Тетяна завагітніла.

Найстарша мама України — Валентина Підвербна — “переплюнула” Пугачову, народивши дитину у 65 років. Протягом семи років збирала гроші на лікування та штучне запліднення. Жінка — самотня, не має ні чоловіка, ні інших родичів. Незважаючи на те, що зараз її звинувачують у неспроможності нормально піклуватися про дочку (мати відмовилася від медичної та соціальної допомоги й нібито жеб­ракує), зізнається, що народила б ще одну дитину, але не має на це грошей.

Генеральний директор медичного центру “Інтерсоно” Олена Мороз каже, що найстаршим жінкам, які зверталися до центру, — 55-56 років. Причин, через які відкладали материнство, — багато. Серед охочих народити у поважному віці є жваві та активні бізнес-вумен, які мають значно молодших чоловіків. Гірше, коли з допомогою пізньої дитини літня пані прагне позбутися страху самотності. За кордоном чимало дам спочатку хочуть зробити кар’єру, забезпечити себе матеріально, а тоді вже обзаводитися дітьми. Усвідомлюючи, що після 35 років завагітніти складно, заморожують яйцеклітину. Цей варіант стає у пригоді онкологічно хворим жінкам, яким доводиться проходити курс хіміотерапії, видаляти яєчники... У нашій країні заморозити сперму та яйцеклітину — не проблема. У будь-який момент збережений матеріал “підсадять” до жіночої матки. Якщо ця можливість була упущена, можна скористатися донорською яйцеклітиною (від молодої жінки) або чужою спермою. Трапляється, що пара змушена використовувати виключно донорський матеріал. Здавалося б, тоді краще взяти на виховання сироту, але, за словами Олени Мороз, зважаючи на вітчизняні закони, простіше пройти ці процедури, ніж усиновити дитину. Багато пар вважають, що таким чином можна хоч трохи вплинути на генетику чада, адже клініки відповідають за здоров’я та порядність донорів. Натомість у дитячих будинках — чимало дітей неблагополучних батьків.

Якщо у жінки відсутня матка, неодноразово траплялися викидні, вагітність загрожує її життю або «вік уже не той”, вдаються до послуг сурогатної матері. Запліднену яйцеклітину пересаджують в організм генетично сторонньої жінки, яка виношує і народжує немовля не для себе, а для подружжя, яке оплачує послуги. Україна — одна з небагатьох країн, де сурогатне материнство дозволено юридично. Закон на боці дитини та біологічних батьків, на шляху яких — чимало каменів спотикання. Трапляється, що сурогатні мами відмовляються віддавати дитину через природні інстинкти або шантажують замовників, вимагаючи більшу суму. В Україні не допускається оспорювання материнства біологічної матері сурогатною.

В Інтернеті можна знайти достатньо оголошень з пропозиціями допомоги стати батьками. Виносити чужу дитину погоджуються представниці чарівної статі від 18 до...51 року!

37-річна Оксана з Київської області розміщує оголошення щодо сурогатного материнства сім років. За весь цей час до неї звернулися лише дві пари. Маючи двох власних дітей, віком 5 і 16 років, Оксана народила хлопчика та двійнят “на замовлення”. Каже, чоловік її підтримує. 24-річна Наталя — мама 3-річного хлопчика, пише, що має вищу освіту, у неї відсутні шкідливі звички та хронічні захворювання. Пропонує виносити дитину за 156 тис. грн. У середньому послуги сурогатної матері коштують від 7 до 50 тис. доларів. Найчастіше на цей крок зважуються жительки маленьких міст, де важко знайти пристойний заробіток. Офіціантка з приморського містечка каже, що рішення подарувати життя чужій дитині приймала разом із чоловіком. Виховують двох дітей. Для того, щоб придбати житло, подружжю бракує 16 тис. у.о.

Коментарі психологів

Оксана Сапіжак вважає, що жінка, яка стала мамою після 50 років не вперше, може почуватися бабусею, а не ненькою. Якщо ж це єдина пізня дитина, батьки нерідко переоцінюють її. Малюку здається, що він не такий, як усі: почувається білою вороною. Літнім мамам притаманна гіперопіка та страх втратити дитя.

За словами Катерини Явної, побоювання, що пізня дитина стидатиметься немолодої мами — необґрунтовані. Все залежить від стилю виховання. Якщо мама поважатиме свого нащадка — він завжди відповідатиме їй шанобливим ставленням. Головне, щоб мама не комплексувала стосовно свого віку, а то дитя завжди знайде спосіб маніпулювати нею. Важливо, аби жінка йшла у ногу з часом. Якщо вона буде обізнаною щодо інтересів та поглядів на життя молодого покоління, її вік не матиме значення для дитини.

Схожі новини