Передплата 2024 «Добра кухня»

Закарпатські двійні встановили рекорд!

За дев’ять місяців цього року 58 жінок народили по двоє діточок

2013 рік — рекордний для закарпатського Ужгорода. За дев’ять місяців 58 жінок народили по двоє діточок, а дві — трійню. Як розповіла журналісту “ВЗ” виконуюча обов’язки заступника головного лікаря з лікувальної роботи Ужгородського пологового будинку Наталія Лесьо, це рекорд за останні три роки.

Медики Ужгородського міського пологового будинку, куди привозять майбутніх породіль з усієї області, у яких передбачають складні пологи, прийняли не одну двійню і трійню. Але такої кількості двійнят і трійнят, які народилися за дев’ять місяців цього року, у цьому медичному закладі не пригадує ніхто.

Як з’ясувалося, одна двійня народжується один раз на 80 пологів, але у пологовому будинку закарпатської столиці констатують “збій”.

— Збільшення народжуваності двійнят — наслідок широкого застосування так званого штучного запліднення. До того ж спеціальні гормони, які вживають для лікування безпліддя, також збільшують шанс народити одразу двох дітей. Тож і відсоток багатоплідних вагітностей зріс, — каже Наталія Лесьо.

За словами Наталії Іванівни, якщо жінка вже один раз народила двійню, більше у її житті таке явище не повториться. Але коли вже відомо, що майбутня мама носить відразу двох чи й навіть трьох діток, її скеровують з будь-якого району в Ужгородський міський пологовий будинок, який уже давно виконує функції обласного. Складні пологи приймають саме тут.

— Ми є закладом третього рівня надання допомоги, тому обслуговуємо і більшість передчасних пологів із області, — каже Наталія Іванівна. — Бо нормативи Мінздоров’я передбачають госпіталізацію таких вагітних жінок саме в медзаклад третього рівня. Тому з урахуванням цих пацієнток відсоток і коливається — маємо то 8, то 9, іноді 10 відсотків передчасних пологів.

Коли йдеться про народження двійнят чи трійнят, виникає ще один важливий нюанс — гроші. І якби ж то треба було придбати лише спарений візочок і два ліжечка чи зайвий комплект одягу. На превеликий жаль, дуже часто, а особливо, коли діти недоношені, гроші потрібні не тільки на ці приємні покупки. Зазвичай, аби зберегти вагітність чи швидко допомогти, коли передчасні пологи почалися, потрібні дороговартісні препарати.

Після народження недоношеним діткам вводять препарати, які допомагають легеням немовлят дихати. Як з’ясувалося, вартість однієї дози — близько 7 тисяч гривень. Дитині, яка важить трохи більше кілограма, потрібно дві дози, при двійні — відповідно, 4, при трійні — 6. Завдяки піклуванню керівництва міста і обласного управління охорони здоров’я Ужгородський міський пологовий будинок стовідсотково забезпечений цими ліками.

Схожі новини