Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Під Жидачевом нагадала про себе Перша світова…

Знайдені останки солдата російської імператорської армії, як й інші, перепоховають з військовими почестями

Жидачівський район

Війну вважають незакінченою доти, поки не поховають останнього загиблого солдата. Хоч давно відгриміли воєнні баталії, не всі їх жертви покояться так і там, де їм належиться. Пошуком безіменних військових могил, їх ідентифікацією, упорядкуванням займаються члени комунального підприємства «Доля» при Львівській обласній раді. Днями вони натрапили на нову знахідку.

Під час оранки на своєму городі, який розташований між райцентром Жидачевом і селом Загурщиною (територія Бережницької сільради), один з місцевих жителів побачив, як з-під плуга на поверхні показалися якісь предмети. Підійшов ближче — військова фляга, алюмінієве горнятко, проіржавілі набої. Дав знати у міську раду, а звідти завдяки заступнику мера Ярославу Гаврильчуку інформація потрапила до львівських пошуковців. Фахівці «Долі» прокопали шурф глибиною до 50 см і виявили останки військового поховання часів Першої світової війни, зокрема ґудзики із зображенням двоголового орла — герба Російської імперії, рештки кокарди. А також — людські кістки. Їх розміщення вказувало на те, що людину поховали з підігнутими ногами, на спині. Знайдені речі, зокрема напис на гільзах, допомогли встановити, що захоронення було здійснено у 1915 році, кокарда вказувала на те, що загиблий — солдат Російської імперської армії, артилерист, ймовірно, загинув від вибуху снаряда. Видно, ховали нашвидкуруч, швидше за все, загиблого прикопали місцеві жителі — таких поховань у ті часи було багато.

Львівські дослідники вважають, що солдат загинув у травні 1915-го під час так званого горлицького прориву, який стався на території Польщі. Саме тоді австро-угорські війська провели контрудар, внаслідок якого російська армія змушена була залишити Карпати...

Яка подальша доля віднайдених військових захоронень? У наступному році відзначатимуть століття з часу початку Першої світової. Як розповів кореспонденту «Високого Замку» заступник директора КП «Доля» Ярослав Онищук, до цього часу на Львівщині підберуть місце для військового цвинтаря, там і перепоховають останки воїнів того й інших періодів. Пошуковці продов­жуватимуть свою гуманітарну місію, адже у карпатському регіоні є ще не одна сотня таких безіменних військових могил.

За шість років функціонування «КП «Доля» його працівники на території Львівщини та Волині віднайшли і перепоховали останки 856 колишніх військових. Найбільше серед них — 704 воїни Червоної армії. 73 віднайдені останки належали солдатам російської імператорської армії, 3 — воїнам Української галицької армії, 17 — воякам Карпатської Січі, 27 — дивізії «Галичина», 19 — УПА, 13 — солдатам вермахту. Згідно з домовленостями, виявлені прахи польських і німецьких солдатів разом з документацією про них передають представникам цих країн.

Нещодавно у селі Стоянові наші пошуковці виявили і перепоховали останки чотирьох воїнів радянської армії, — каже Ярослав Онищук. — У війну там стояв польовий госпіталь. Тих, хто помер від ран, ховали біля лісу. Після війни про ці могили забули. Згадали про них у незалежній Україні.

Перепоховали загиблих з військовими почестями, за участю почесної варти з Академії сухопутних військ. Священик відправив панахиду по убієнних солдатах. Вчинили по-християнськи…