Передплата 2024 «Добрий господар»

Не завжди шкіра жовтіє, коли печінка хворіє...

Вірус гепатиту може не давати про себе знати 10­20 років

За підрахунками ВООЗ, на гепатит В в Україні хворіє 2,3 млн. людей, на гепатит С — 1,2 млн. Скільки з них щороку помирає від ускладнень — цирозу та первинного раку печінки — можна тільки здогадуватися. Кров на маркери гепатитів в обов’язковому порядку здають лише вагітні і донори. Решта може 10­20 років носитися зі смертельним вірусом, навіть не здогадуючись, що вони ­ інфіковані. Експерти стверджують: на кожен виявлений випадок гепатиту В припадає 150­200 невиявлених, а на один діагностований “жовтушний” випадок гепатиту С — 6­10 недіагностованих. Як не заразитися? У скільки обходиться лікування хронічних гепатитів? Чи мають хворі шанс на одужання? Про це — у розмові із завідувачем гепатитного відділення інфекційної клінічної лікарні Ігорем Мартинюком (на фото).

- Хто потрапляє у групу ризику?

— Усі, кому переливали кров до 1996 року (до цього часу донорську кров на гепатити не перевіряли. ­ Авт.), хто робив татуювання і пірсинг, манікюр/педикюр, відвідував стоматолога, вживав ін’єкційні наркотики, вів безладне статеве життя, користувався чужими бритвами чи зубними щітками. Фактично кожен з нас...

- Хіба більшість хворих не “підчеп­лює” інфекцію у лікарнях?

— Голки, шприци, скарифікатори, гінекологічні оглядові набори — усе тепер одноразове. Навіть скальпель пацієнти можуть свій принести. Багаторазового використання лише затискачі (хірургічні інструменти, призначені для перетискання кровоносних судин. ­ Авт.), але їх стерилізують в автоклаві.

- Стоматологічні інструменти з дому також не принесеш...

— Так, ризик заразитися гепатитом у стоматологічному кабінеті залишається.

- А як щодо салонів краси?

— Від тату і пірсингу радив би відмовитися. Щодо манікюру/педикюру — майстер мусить працювати виключно з вашими інструментами. Відмовиться — шукайте іншого. Здоров’я — дорожче. Ножиці та пилочки не позичайте нікому, навіть близьким людям. Це знизить ризик інфікування.

- Вірусні гепатити можуть надовго затаїтися в організмі?

— У більшості випадків їх діагностують випадково. Наприклад, під час вагітності або перед плановою операцією. Часто хвороба має безсимптомний перебіг — немає пожовтіння шкіри та склер, не турбує біль під правим ребром, сеча не темніє, кал не знебарвлюється. Є лише хронічна втома, яку часто “списують” на напружений робочий графік, осінню хандру, весняний гіповітаміноз, негаразди у сім’ї. Зараз багато людей переносять гепатит на ногах.

- То краще все ­таки перехворіти на гострий гепатит?

— Коли людина лікує гепатит в умовах стаціонару, то і дієти дотримується, і ліжкового режиму. Тобто не допускає перевантаження ураженої печінки та переходу недуги у хронічну форму, яка важко піддається лікуванню.

- Можна встановити, коли і де відбулося інфікування?

— Навряд. У випадку хронічного гепатиту людина мог­ла інфікуватися рік тому, а могла — і 10.

- Необхідно відразу розпочинати лікування?

— Залежить, якими будуть результати аналізів. Якщо показники АЛТ, АСТ, білірубіну — у нормі і це — гепатит В, можна відкласти лікування на якийсь час. Але лікуватися треба, якщо виявлено ДНК віруса (що свідчить про активність вірусного процесу). З лікуванням гепатиту С краще не зволікати.

- В яку суму обходиться лікування?

— Вартість залежить від схеми, а схема — від форми гепатиту та його генотипу (коли йдеться про гепатит С). Ситуація ускладнюється, якщо пацієнт хворіє одночасно на гепатит В та С чи гепатит В і D. Найдешевший варіант лікування коштує близько 1000 гривень на місяць. Найдорожчий ­ 2,5 тис. доларів на місяць. Курс триває півроку­рік. Іноді — й довше, адже кожен організм по­різному реагує на противірусну терапію...

- Держава мала би надавати фінансову підтримку таким хворим.

— Програма затверджена, але фінансування під неї не виділили.

­ За підрахунками ВООЗ, на гепатити хворіє 3,5 млн. українців. Це — у 10­15 разів більше, ніж у країнах Європи.

­ Хворий може роками не здогадуватися про свій діагноз і при цьому продов­жувати відвідувати стоматологів і косметичні салони.

- Що робити людям, які змушені жити під одним дахом з хворим на хронічний гепатит?

— Від гепатиту В можна вакцинуватися. А от від гепатиту С вакцини не існує. Вірус передається лише через кров ­ якщо не будете користуватися зубною щіткою, бритвою, ножицями хворого, не заразитеся. Ризик інфікуватися статевим шляхом — мінімальний. Періодично раджу здавати аналіз на маркери гепатитів.

- Чула таке від медиків: краще чотири рази перехворіти на сифіліс, ніж один раз на гепатит. Щоб не померти від цирозу і гепатоцелюлярної карциноми (раку печінки) — найважчих ускладнень гепатиту, доведеться кардинально змінити спосіб життя?

— “Добре їсти, файно спати, ­ мусить Бог здоров’я дати”. Бажано виключити зі свого меню жирне, копчене, більше відпочивати, менше нервуватися, не зловживати спиртним. Також слід періо­дично здавати біохімічний аналіз крові та робити УЗД внутрішніх органів.

Фото автора.

Схожі новини