Передплата 2024 «Добра кухня»

Євген ДЗИНДРА: «Хай мої камені з вами говорять...»

Роботи з приватної колекції сім’ї скульптора передали Національному музею

Одному з провідних скульпторів України Євгену Дзиндрі 12 серпня виповнилося би 100 років. На честь ювілею рідні митця зібрали колекцію його творів та подарували роботи Національному музею імені Андрея Шептицького у Львові. В приміщенні музею можна оглянути експозицію останніх прижиттєвих творінь Євгена Дзиндри — 42 твори, зокрема скульптури, плакети і надгробні маски.

Дочка Євгена Дзиндри Уляна біля роботи батька.

Щодня тисячі львів’ян проходять повз левів, що біля входу у міську ратушу. Мало хто знає: якби не грандіозний талант львівського скульптора Євгена Дзиндри, то зображення царя звірів не тішили б зараз око туристів. Майстер відновив їх, зруйнованих під час Другої світової війни, практично з нуля, маючи в розпорядженні лише старі світлини та одну вцілілу лев’ячу лапу.

“Коли батько працював, то у нього було одухотворене лице, створюваний образ поглинав його повністю, — розповіла “ВЗ” донька Євгена Дзиндри — Уляна. — Любив працювати з каменем, а найбільше пишався відреставрованими левами. Казав, щоб ішли подивитись, як він левів причесав”. Євген Дзиндра був одним із тих небагатьох авторів, які самі виконували свої роботи в матеріалі. Дочка майстра розповіла, що батько працював у камені власноруч, хоча зазвичай скульптори-монументалісти роблять тільки проект у глині, який переводять у матеріал формувальники. Ці та інші факти з життя скульптора родина планує помістити у книгу спогадів Євгена Дзиндри.

Третина матерiалiв, представлених на експозицiї, — з фондiв Нацiонального музею, iнша частина — з приватної колекцiї родини скульптора. На виставці можна побачити ранній автопортрет Євгена Дзиндри 1943 року і автопортрет 1963 року. Є також роботи, що не презентувались досі, — портрет матері скульп-тора і колоритний, деталізований портрет гуцульської жінки. Широко представлені знамениті посмертні маски видатних людей — Іларіона Свєнціцького, громадської та військової діячки Олени Степанів-Дашкевич, композитора Василя Барвінського, композитора Станіслава Людкевича, письменника Дениса Лукіяновича. На думку завiдувача вiддiлу сучасного мистецтва Нацiонального музею Івана Терещака, саме посмертні маски свідчать, що Євген Дзиндра був прискіпливий до стилю, структури психіки тієї особистості, яку портретував. Також відвідувачі музею зможуть переглянути останні роботи скульптора — портрети Федора Манайла, Станіслава Людкевича, Кирила Стеценка. Відвідати виставку робiт Євгена Дзиндри можна буде до початку вересня.

Фото автора