Передплата 2024 ВЗ

Хвороби живуть у піску та в матрацах

Влітку активізуються дерматологічні недуги

У кожної пори року — свої переваги та свої недуги. Влітку, коли шкіру захищає мінімальна кількість одягу, на нас чатують шкірні захворювання. Постійний контакт з різноманітними поверхнями та гонитва за шоколадною засмагою роблять свою справу: до кабінетів лікарів-дерматологів вишиковуються черги.

Фотофітодерматити.За словами лікаря-дерматовенеролога Людмили Бондарчук, люди вирушають на море, сподіваючись оздоровитися, активізувати захисні сили організму, а виходить все навпаки. Багато хто вважає: якщо приїхав на сонячне узбережжя — слід якомога більше часу проводити на пляжі, засмагати. Натомість надмірні дози ультрафіолету суттєво послаблюють імунітет, особливо — шкірний.

Від контакту з багатьма рослинами на пляжі на тілі можуть з’явитися важкі опіки, почервоніння, міхурі, лущення, пігментні плями. У народі вважають, що таку реакцію шкіри викликає борщівник. Але насправді епідерміс може стати жертвою великої кількості рослин. Вирушаючи на пляж, не варто брати парфуми: якщо вони містять бергамотову олію або інші несумісні з ультрафіолетом інґредієнти, стан шкіри залишатиме бажати кращого. Не слід також застосовувати зволожувальний або вітамінізований крем, особливо, якщо він містить гормони. Небажано користуватися вологими серветками: до їх складу можуть входити ефірні олії. Обов’язково користуйтеся сонцезахисним кремом

Грибкові захворювання.Літо для них — золота пора, адже полюбляють гаряче вогке середовище. Якщо в організмі вже є якийсь грибок — наприклад, молочниця або мікоз нігтів, навіть у неактивному стані, захоплення сонячними ваннами провокує їх розвиток. Щоб запобігти цим та іншим недугам, засмагати можна лише до 11-ї ранку та після 17-ї вечора, коли сонце — найменш агресивне. Навіть найпотужніший сонцезахисний крем не здатний повністю уберегти вас від неприємностей! Якщо маєте схильність до грибкових недуг, намагайтеся не ходити по мокрому піску босоніж: вологе середо-вище та розмокла від води шкіра стоп значно підвищує ризик підхопити хворобу. Біля води краще ходити у пляжних капцях. Їх бажано використовувати і тоді, коли приймаєте в готелі душ, адже хвороботворні бактерії — доволі живучі. Після того, як виходити з води, ретельно просушуйте шкіру ніг рушником.

Бактеріальні інфекції. Через те, що зловживання сонцем послаблює опірність організму інфекціям, шкіра швидко стає заручницею різноманітних інфекцій — стрептодермії, герпесу, піодермії тощо. Без антибіотиків тут не обійтися. Зауваживши будь-які висипання та плями на тілі, слід негайно звернутися до лікаря. Єдина можливість уберегтися від неприємностей — дозоване перебування на сонці у безпечний час та ретельне дотримання правил особистої гігієни. У жодному разі не виходьте на пляж з відкритими ранами: їх необхідно захищати з допомогою пластиря.

Стригучий лишай. Найчастіше ця неприємна хвороба вражає дітей. У теплу пору року вони проводять багато часу на вулиці, бавляться з тваринами: навіть домашні улюбленці можуть бути носіями лишаю.

Перші симптоми недуги нагадують алергію: на тілі з’являються червоні круглі плями, що викликають свербіж. Згодом вони зливаються, утворюючи цілі вогнища. Захворювання вражає не лише тіло, а й обличчя та волосяну частину голови. При цьому волосся відламується на рівні шкіри: діти втрачають його цілими пасмами. Щоб запобігти хворобі доведеться приймати душ щоразу після відвідин пляжу, басейну, тривалої прогулянки на природі. Необхідно якомога частіше мити руки з милом, не ходити босоніж на пляжах.

Короста. Паразитарне шкірне захворювання передається при безпосередньому контакті з хворим (у тому числі й статевим шляхом), а також її можна підхопити у місцях громадського користування, якщо порушені санітарно-епідемічні умови. Коростяний кліщ потрапляє на шкіру здорової людини, проникає в епідерміс. Захворювання дає про себе знати з допомогою сильного свербіжу — особливо у вечірній та нічний час. У жодному випадку не можна займатися самолікуванням: щоб запобігти подальшому активному розвитку, слід негайно звернутися до лікаря. Часто підступний кліщ живе у матраці, який рідко обробляють навіть у найкращих готелях. Щоб убезпечити себе від паразита, який насправді доволі живучий, знадобиться гаряча парова обробка. Для цього достатньо пропрасувати матрац, а також отримані рушники.

Схожі новини