Передплата 2024 «Добра кухня»

Так відпочивали – аж втомилися!

Після затяжних вихідних робочі дні багатьом нагадують каторгу

Цього року травневі свята затягнулися як ніколи. Протягом двох тижнів ми відпочивали та святкували, тому вихід на роботу мій знайомий порівняв зі стрибком в ополонку. Більшість працівників скаржаться на хронічну втому, погане самопочуття, нервові зриви. Як ліквідувати наслідки незапланованої міні-відпустки та швидше прийти до норми, радять спеціалісти.

Переїдання, систематичне вживання алкоголю, смажені, жирні та калорійні страви — неабиякий удар по здоров’ю, — каже столичний лікар-терапевт Марія Ахмад. — До цих негараздів приєднався весняний авітаміноз, міжсезонне загострення усіх хронічних недуг. Тож не дивно, що у перші робочі дні більшість із нас скаржиться на хворобливий стан, непрацездатність. Але не поспішайте йти на лікарняний! Щоб почуватися бадьоро, слід добре виспатися. Краще лягати до 12-ої ночі та раніше вставати, ніж не спати до другої й починати день опівдні. Нічний відпочинок має тривати не менш як сім-вісім годин.

Важливо якомога більше часу проводити на свіжому повітрі. Якщо не маєте часу на прогулянки, відмовтеся від авто та громадського транспорту й ходіть на роботу та додому пішки.

З’явилися перші овочі та фрукти. Вони — справжній порятунок для виснаженого організму, тож збагачуйте ними свій раціон. Головне — не переїдати. Після важкого робочого дня багато хто намагається розслабитися з допомогою алкоголю, але даремно: навіть один бокал якісного вина посилює відчуття втоми, тож від спиртних напоїв краще відмовитися. У пригоді стане прийом аптечних вітамінів. Якщо пройти курс протягом двох-трьох тижнів, сили та хороше самопочуття повернуться до вас найближчим часом.

Замість того, щоб відпочивати вдома перед телевізором, потоваришуйте зі спортом. У цей непростий період навантаження має бути помірним: надавайте перевагу плаванню або ходьбі, головне — не “переборщуйте” з кардіотренуваннями.

Якщо після двох-трьох днів раціонального харчування та повноцінного відпочинку самопочуття не покращується, а загострення хронічних недуг й надалі яскраво виражене — слід неодмінно звернутися до лікаря.

Дієтолог Зоряна Завада наголошує, що після тривалого переїдання та зловживання алкоголем чимало людей скаржаться на розлади шлунково-кишкового тракту, негаразди у роботі печінки та підшлункової залози. Тут не обійтися без медичної допомоги. Якщо розлади незначні, слід хоча б влаштувати собі розвантажувальні дні. Не можна голодувати: варто лише “сісти” на м’ясну, сирну, кефірну, молочну або яблучну дієту. Для покращення діяльності шлунково-кишкового тракту, а значить — й загального стану організму, бажано вживати таблетовані ферменти. Обов’язково пийте багато рідини — води, компотів, узварів. Жартома кажуть, що затяжні свята шкодять жіночій талії та чоловічій печінці. Цього не заперечиш, тож представникам обох статей доведеться зменшити звичну кількість їжі, перейти на овочеві страви, пити натуральні соки. Якщо печінка почала “барахлити”, лікар має призначити таблетовані препарати, які позитивно впливають на роботу органа.

За словами психолога Марії Стасюк, після тривалого вікенду наш організм, а зокрема нервова система, переживають неабиякий стрес. Людям важко переключитися на роботу, сконцентрувати увагу на справах. Багато хто не лише відзначав свята, а й працював на городах. Робота повністю випала із життєвого ритму, тож повернутися до звичного графіка — надзвичайно важко. Щоб полегшити для себе непростий “процес переключення”, не беріться відразу за нові грандіозні проекти. На перші дні плануйте невелику кількість роботи. Можливо, доведеться переглянути попередні звіти, щоб наново “в’їхати” в суть завдань. Головне — не завантажуйте себе відразу, оскільки перевтома дасться взнаки, й вже через декілька днів ваша енергія може вичерпатися остаточно. Якщо маєте можливість, почніть роботу з цікавих для вас справ: тоді енергія ввімкнеться автоматично, й ви швидко відчуєте себе “у своїй тарілці”.

Схожі новини