Передплата 2024 «Добрий господар»

Прибирання у помешканні — на вагу золота

Перед Великоднем приватні прибиральниці та фірми з клінінгу «збивають» капітал

Коли до Великодня залишаються лічені дні, чимало людей хапаються за голови: через буденні справи та передсвяткові клопоти не встигли прибрати! Ніхто не хоче їсти пасочки у захаращеній квартирі, а присвятити цілий день боротьбі з брудом може не кожен. Зважаючи на це, у спеціалістів із клінінгу та приватних прибиральниць настала гаряча пора: працюють не покладаючи рук, а замовлення продовжують надходити.

«Останні два тижні перед Пасхою хвилинки вільної не маю, тож своє помешкання прибрати вже не встигну, — каже пані Галина, яка займається прибираннями протягом двох років. — Деколи потрібні гроші, а клієнти не телефонують, зате зараз працюю щодня — від дев’ятої ранку до десятої вечора. Багатьом доводиться відмовляти, оскільки не встигаю фізично. У першу чергу допомагаю постійним клієнтам, які потребують моїх послуг не раз на рік, а щотижня або хоча б щомісяця».

Розмовляючи зі мною, пані Галя поспішала до господині двоповерхової семикімнатної квартири, яка викликає її раз на два-три тижні. Розповідає, що жінка — не лінива, але працює та має двох маленьких дітей, тож самотужки давати раду по господарству не встигає. Планує, як і завжди, працювати у неї 10 годин поспіль. Оскільки бере 20 грн. за годину, заробить 200 грн. Після цього планує встигнути ще до однієї клієнтки — за 100 грн. помити вікна: їх у помешканні лише чотири й стелі невисокі. Ця пані вагітна, лікарі заборонили їй будь-яку фізичну роботу.

Послуги приватних прибиральниць коштують значно дешевше, ніж фірм, які займаються клінінгом. Найдорожча оплата — 25 грн. за годину. Деякі робітниці беруться не лише прибирати, а й готувати: тоді оплата подвоюється. Пані Галя каже, що до послуг домробітниць вдаються не лише зайняті бізнес-леді: серед замовниць чимало молодих мам, які доглядають за дітьми, тому не мають часу та сил на прибирання. Каже, думка про те, що приватне прибирання можуть собі дозволити лише багаті люди — помилкова. Серед її клієнтів — чимало сімей середнього достатку. Більшість із них викликають прибиральницю раз на три-чотири тижні, коли остаточно засмітять помешкання. Якщо добре давати раду з роботою, клієнти рекомендуватимуть робітницю своїм знайомим, тому роботи завжди вистачатиме. У звичайні будні дні пані Галя має приблизно чотири замовлення на тиждень, тож заробляє 800 грн. Щоправда, гарантованої стабільності немає — трап-ляються й не дуже “врожайні” часи.

Фірми, які займаються клінінгом, подають свої послуги як кваліфіковане, або професійне прибирання. Їхні послуги коштують значно дорожче, оскільки багато хто має спеціалізоване обладнання. Всі вони використовують свою “хімію”, тож від клієнта потрібна лише наявність води. Щоправда, деякі підприємства мають лише швабри та пилососи або обходяться навіть без них, проте послуги від цього дешевшими не стають. Якщо вільну приватну прибиральницю у передвеликодній період годі знайти, то деякі фірми все ж таки знайдуть для вас місце у своєму графіку: мабуть, тому, що ціни у них “кусаються”.

Пані Оксана почала займатися клінінгом п’ять років тому. Разом із чоловіком має фірму, яка встановлює броньовані двері. Прибирання — її окремий бізнес. Постійно дає оголошення в газеті, має на “підхваті” шістьох дівчат, яким виплачує зарплатню. Перед Великоднем, коли замовлень особливо багато, також береться до роботи. Каже, в одному помешканні, залежно від його розмірів, потрібно прибирати двом або трьом людям протягом восьми годин. Щоб помити вікна, просять п’ять-сім грн. за квадратний метр. Почистити лакований паркет — три грн. за квадратний метр, меб-лі — сім-вісім грн. Отже, прибирання не надто “запущеної” трикімнатної квартири з двома балконами площею 55 квад-ратних метрів обійдеться вам у 600-700 грн. Якщо ви — далеко не чистюля або хата після ремонту — близько 1000 грн.

В іншій фірмі, яка розмістила оголошення, сказали, що до свят вільних працівників немає. Зазначили, що прибирають якісно — за допомогою “керхера”, професійного пилососа, іншого приладдя. Кош-тує таке задоволення — від 8 грн. за квадратний метр, залежно від ступеня забруднення. Щоб привести до ладу дво-, трикімнатну квартиру у дев’ятиповерхівці, доведеться викласти близько 500 грн.

Є фірми, які оцінюють свої послуги у межах 8-16 грн. за квадратний метр та обіцяють навести “шик і блиск” за п’ять-шість годин. Перед святами вони просять робити замовлення хоча б за два дні, щоб встигнути включити вас у графік.

На відміну від приватних прибиральниць, працівники фірм перед тим, як приступити до роботи, приходять, щоб оцінити об’єкт. Як правило, сума, яку вам озвучують телефоном, після огляду значно зростає. Зазвичай простора дво-, трикімнатна квартира у новобудові або старому будинку “тягне” близько на 1300 гривень. Щодо якості — відгуки різні. Є фірми, які справді не дають собі “впасти лицем у бруд”, а трапляється, що клієнти скаржаться: мовляв, за працівниками слід ретельно стежити, тицяти пальцем у пилюку... Більшість все ж таки надає перевагу перевіреним приватним працівницям. Кажуть, і дешевше, і ставлення до роботи сумлінніше: вони працюють самі на себе, тож розуміють, що репутація дорожча від грошей.

Схожі новини