Передплата 2024 «Добрий господар»

Без бджіл людство протягне максимум чотири роки!

Медоносних комах убивають мобільні телефони, пестициди та... затяжні зими

“Спочатку вимруть бджоли, потім — риба, згодом — зникне людство”, — лякала відома болгарська провидиця Ванга. Схоже, її передбачення може збутися! Щозими у Європі вимирає по 20% бджолиних колоній (у США — по 30-35%, у країнах Латинської Америки та Азії — по 10-15%), хоча зазвичай холодний сезон не можуть пережити лише 10%. З початку 1960-х об’єми виробництва сільськогосподарської продукції, яка залежить від активності бджіл, зросла у чотири рази. При цьому кількість бджолиних колоній скоротилась майже вдвічі. Учені підрахували: якщо бджоли вимруть, людство протягне максимум чотири роки...

Чимало КУЛЬТУР запилюються вітром — рис, пшениця, жито. Однак третину продовольчих ресурсів людству забезпечують бджоли. 80-90% культур, які потребують запилення комахами, запилюють саме ці маленькі трудівниці. Перестануть рости ці культури, наш раціон збідніє більш як на третину. Доведеться забути смак горіхів, динь, ягід, цитрусових, яблук, цибулі, капусти броколі, кабачків (зокрема, цукіні), квасолі, перцю, баклажанів, огірків, помідорів, кави, какао, авокадо, кокосів!..

У Всесвітньому фонді захисту бджіл вимирання комах пояснюють кількома факторами: використанням пестицидів та антибіотиків, ураженням медоносних бджіл патогенними мікроорганізмами, кліщами і грибками, електромагнітним випромінюванням, через які бджоли збиваються з курсу та переживають стрес, який негативно впливає на їхній імунітет.

У Німеччині, Франції, Великій Британії та Італії заборонили використовувати деякі види пестицидів. Доведено, що хімікати погіршують імунітет бджіл. Ще 15 років тому бджолиний рій виживав, коли на нього нападала колонія кліщів з 10 тис. особин. Тепер повністю знищити рій може й 2 тис. паразитів. Але повністю відмовитися від добрив не вдасться — щороку населення Землі збільшується на 70 млн. осіб. Екологи закликають фермерів відмовитися від використання пестицидів хоча б у денну пору доби, коли бджоли збирають пилок.

Німецькі вчені з університету Кобленц-Ландау переконують: бджіл знищують радіосигнали мобільного зв’язку. Щільність покриття або потужність сигналу могли перевищити критичний поріг, що призвело до порушення орієнтації бджіл у просторі. Таке ж припущення роблять і американські науковці.

“У США кілька років тому спостерігався відхід бджіл. Причини цього явища розслідували кілька комісій, але однозначного висновку експерти так і не дійшли. Періодично у різних країнах світу зменшується кількість бджолиних сімей. Україна — не виняток, — коментує “ВЗ” к.с.-г.н., старший науковий співробітник, заступник директора з наукової роботи ННЦ “Інститут бджільництва ім. П.І. Прокоповича” Сергій Бугера. — В Україні зберігається стала кількість бджолиних сімей — 3,5 млн.”.

Загальносвітову тенденцію до скорочення колоній фахівець пояснює так: “Агрохімікати у сільському господарстві використовуються з порушенням технологій, що погіршує якість кормової бази. А бджоли — не свійські тварини, не можемо забезпечити їм належний раціон харчування. На збільшення відходу медоносних бджіл впливають і затяжні холодні зими”.

“Чи можуть бджоли взагалі зникнути? Можуть. Надто великі зміни відбуваються в агроценозі (екосистемі, створеній людиною. — Авт.)”, — каже науковець.

Схожі новини