Передплата 2024 «Добрий господар»

Із постраждалими пасічниками поділилися бджолами

Щоб підтримати газд, добродійники ще й купили у них мед…

П’ять роїв бджіл пасічник із Бродівщини Павло Кулінець безплатно передав своєму колезі по ремеслу Василю Целюху, в якого цієї весни через загадкове отруєння загинули 48 бджолородин. Щоб матеріально і морально підтримати постраждалого, інший добродій, житель Івано-Франківська, розшукав його і купив у нього 15 літрів торішнього меду. «Прекрасні у нас люди!» — так відреагував на ці жести солідарності Василь Целюх у розмові з кореспондентом «Високого Замку».

Драма на бродівських пасіках сталася у кінці квітня на початку травня. Тоді у місцевій громаді почали масово гинути бджоли — за попередніми даними, внаслідок дії невідомої речовини у господарствах трьох десятків пасічників впали замертво приблизно тисячу бджолосімей — а це щонайменше 40 мільйонів «божих комах». Підозра падала на агропідприємство, яке напередодні обробляло хімікатами поля у Пониковицькому старостинському окрузі. Однак своєї вини воно у цій «НП» не бачить, каже, що механізатори працювали за технологією, з дотриманням правил безпеки, екологічних стандартів.

Щоб встановити причину масового «бджолопаду», постраждалі пасічники звернулися до кількох лабораторій у різних містах. Результати досліджень у них різнилися: одні показували наявність отрутохімікатів в організмі бджіл, інші - ні. Для остаточного висновку вирішили зробити арбітражний аналіз: проби скерували у ще одну, столичну спеціалізовану установу. Результати дослідження обіцяють прислати через два тижні.

Схожі новини