Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Закоханий самець бджолоїдки дарує своїй подрузі… бджолу

У ці дні у звуки згасаючого літа вплітають свої сюркотливі позивні зграї веселкових барв пташок-бджолоїдок. Іноді здається, що це співають не пернаті, а мільйони цикад, що здійнялися над серпневими полями. Найбільше їх чутно над посівами пізнього соняшнику і гречки, фацелії та інших рослин-медоносів, які своїм цвітом випромінюють божественні аромати. Де пахне медом — там і бджоли. А де бджоли, там і бджолоїдки…

Найперше бджолоїдки привертають до себе увагу барвистим оперенням.
Найперше бджолоїдки привертають до себе увагу барвистим оперенням.

Пасічники ох як не люблять цих птахів! Бо ті полюють за їхні­ми трудівницями. Але, якщо по правді, не тіль­ки «божими комахами» харчуються бджолоїд­ки. Від них не втечуть оса, шершень, джміль, бабка, жук, мураха, ба­гато інших створінь, у тому числі тих, які за­вдають шкоди сільсько­господарським культу­рам. Тож грішити на цих пташок неправильно. Тим більше, що вони перебувають під охо­роною Бернської кон­венції.

Чимало цікавого у житті бджолоїдок (в Україні їх набереться до 50 тисяч пар, в усій Єв­ропі - до 5 млн). Розпочнемо з романтики, з ви­соких почуттів. У людей на побачення юнак за­звичай приносить своїй дівчині квіти. Коли ж за­кохуються ці птахи, то, щоб завоювати прихиль­ність «дами», самець у подарунок приносить їй… бджолу. Цей ритуал «кавалер» виконує і пе­ред «шлюбною ніччю».

Бджолоїдки — вели­кі трудівниці. За день можуть зловити до 400 комах! Свою ціль помі­чають за 100 метрів — і тоді прискорюються й атакують. Коли жерт­вою стає бджола, бджо­лоїдки при атаці вири­вають у неї жало — при цьому закривають свої очі, щоб у них не потра­пила бджолина отрута.

Живуть бджолоїдки у норах, які довбають своїм гачкуватим дзьо­бом на схилах, берегах, у балках. Щоб облашту­вати собі домівку, іно­ді викидають лапками на поверхню до 12 кг ґрунту.

Схожі новини