Передплата 2024 «Добра кухня»

«Часом чоловіки-водії не зважають, що перед ними – жінка»

14 квітня в Україні відзначають День ДАІ

На перший погляд, професія автоінспектора видається нескладною — стоїш собі на узбіччі, махаєш смугастою палицею та “збираєш” штрафи і виписуєш протоколи. До того ж такий образ “даішника” активно експлуатують на екранах телевізорів різноманітні кіношники-сценаристи та різного калібру гумористи для підняття настрою у глядачів і... рейтингу програм. От тільки чи вдалося б комусь із жартівників навести лад на реальних дорогах чи оштрафувати хамовитого порушника?

Це НЕПРОСТО навіть інспектору-чоловіку, а як дають раду представниці чарівної статі? Про це кореспондент “ВЗ” розпитував Оксану Булик, яка уже понад 16 років працює інспектором роти ДПС у ВДАІ м. Львова. Її “бойовий пост” — у центральній частині міста. Тому вона чергує без патрульної машини — адже у самісінькому серці Львова у години пік оперативно переміщатися можна або пішки, або на... гелікоптері.

— Я з дитинства мріяла працювати у міліції, — зізнається пані Оксана. — Незважаючи на те, що у моїй родині ніхто не був ані військовим, ані міліціонером, мені завжди подобалась форма, своєрідна строгість, яку вона додає. Не одразу пішла в інспектори. Закінчила економічний факультет університету, працювала на інших роботах. А вже потім, коли довідалася, що у ДАІ набирають дівчат і планують з них сформувати окремий взвод, вирішила змінити професію та отримала ще й спеціальну освіту.

Служба є служба. І у тих, хто носить форму, обов’язки чітко визначені. Тому поблажок до жінок не передбачено, працюємо із чоловіками нарівні, і вимоги до усіх однакові. На роботу ніколи не запізнююсь, хоча часом і важко дуже рано вставати. Я працюю завжди у першу зміну — о 7 годині отримуємо зброю, через півгодини — інструктаж, і 8 годин чергування”.

- Чи траплялося, що чоловіки-водії по-хамськи поводяться?

— Так, це буває, особливо у наш час, і не зважають, що перед ними жінка. В останні роки дисципліна водіння “кульгає”, а моя професія — стежити за дотриманням Правил дорожнього руху. За їх порушення законом передбачено штрафи. Не усі водії добровільно погоджуються, що вони щось порушили. Адже доведеться підписати протокол і сплатити гроші. Тому дехто починає сперечатися, вигадувати різноманітні “казки” і взагалі відпиратися від порушення.

- Яких порушень найбільше?

— Оскільки я несу службу у центрі, то це переважно порушення правил зупинки і стоянки. Іноді водії залишають свої автомобілі так, що ні пройти ні проїхати. Навіть на пішохідних переходах ставлять машини...

- На вашу думку, чи варто було б відновити роботу свого часу заборонених евакуаторів?

— На жаль, біля кожного порушника і кожного знака заборони інспектора не поставиш. І немає можливості очікувати біля його авто 2-3 години, поки він повернеться. Такі порушники часом хитрують — побачить інспектора поблизу своєї машини і йде у кафе на каву та сидить там, перечікує “небезпеку”. А коли працювали евакуатори, водії, які стоять з порушенням Правил дорожнього руху, блискавично з’являлися біля своїх транспортних засобів, щойно евакуатор під’їжджав до авто і збирався його забрати.

- А для жінок-водіїв ви робите “виняток з правил” заради жіночої солідарності?

— Дівчата емоційніші за чоловіків і часом навіть можуть розплакатися. Якщо порушення було незначним, і можна обійтися лише попередженням, то у таких випадках я ним і обмежуюсь...

- З колегами товаришуєте, має-те якісь хобі?

— Так, товаришую і на службі, і поза службою. З Іриною Зігмантас ми працюємо у парі близько 4-х років. У вільний час також спілкуємося, є у нас і спільні хобі — і вона, і я маємо вдома акваріуми з рибками, вирощуємо квіти. А ще півроку тому мені подарували песика породи джек-рассел-тер’єр. Окрім нього, у мене мешкають ще два котики.

- Залишається час на жіночі потреби, приміром, на походи у перукарню?..

— Перукарня і манікюри (сміється. — Авт.) — виключно у вихідні. Шопінгом я не захоплююсь, а купую лише необхідні речі. На кухні обходжусь без “витребеньок”, після роботи не залишається стільки сил і часу, щоб “виготовлювати” щось незвичне.

А тим часом...

Після нашої розмови вирішив поцікавитись, чи добре дівчата-інспектори справляються зі службою, у їхнього керівника, в. о. начальника відділу ДАІ м. Львова Володимира Казмірука:

— Свої обов’язки жінки-інспектори виконують на відмінно, але таке виконання не завжди просто дається. Адже вони чергують у будь-яку погоду — у сніг, дощ чи у спеку, нарівні з чоловіками. Є у них і перевага. Зазвичай дівчата краще та охайніше за чоловіків справляються з “паперовою” роботою, приміром, із протоколами...