Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Гарячка знищує інфекції

Про що свідчить висока температура тіла?

Коли зима передає права весні, застосовує свою останню зброю — грип та вірусні інфекції. Перша та основна їх ознака — підвищена температура тіла. Про що свідчить це явище, чи варто з ним боротися та який показник термометра слід вважати критичним, розповів лікар-терапевт Олександр Купчанюк.

ТРАДИЦІЙНО НОРМАЛЬНОЮ температурою вважають 36,6°С: вона оптимальна для всіх біохімічних процесів, які відбуваються в організмі. Але слід мати на увазі, що кожен пацієнт — унікальний, тож температурна норма може бути індивідуальною — від 36 до 37,4°С. Щоб визначити її, необхідно пройти обстеження у лікаря: можливо, вам поставлять діагноз звично підвищеної температури, тож приводів для занепокоєння не лишиться.

Якщо ртутний стовпчик стрибає вище встановленої норми, це означає, що організм намагається боротися з бактеріями та вірусами, які незаконно оселилися в ньому. Підвищена температура може сигналізувати про наслідки фізичної дії на організм — обмороження, опіки, наявність чужорідного тіла. Основний симптом хвороби — потужна зброя проти них. Наприклад, інфекції гинуть, коли ртутний стовпчик дострибує до 38°С.

Якщо температура “зашкалює”, порушується передача нервових імпульсів, що нерідко призводить до незворотних процесів у корі головного мозку та підкоркових структурах. Деколи навіть зупиняється дихання. Щоб запобігти цьому, приймають жарознижуючі препарати, які впливають на центр терморегуляції в підкоркових структурах мозку. Щоб підвищити кровотік на поверхні тіла та випарити зайву вологу, застосовують допоміжні методи. У першу чергу — обтирання теплою водою. Це призводить до тимчасового полегшення. Багато хто надає перевагу старому бабусиному методу — обтиранню слабким розчином оцту. Та дослідження показали, що результат від нього — такий самий, як і від теплої води, тож використовувати кислоту — недоцільно.

Коли підвищена температура тримається довше двох тижнів, незалежно від її ступеня, слід обстежити організм. Можливо, з результатами доведеться обійти декількох лікарів. Якщо патологію не виявлять — лишіть термометр у спокої. Добрий спеціаліст обов’язково визначить причину, з якої у вас постійна субфебрильна температура 37 — 37,4 та чи потрібно з цим боротися.

Диво-напої для боротьби з гарячкою:

• Морси та чаї зі смородини, брусниці, обліпихи, журавлини.

• Лужна мінеральна вода з низьким відсотком мінералізації.

• Чиста кип’ячена вода.

Як правильно виміряти:

— Понад 90% пацієнтів вимірюють температуру під пахвою. Шкіра обов’язково має бути сухою, тримати градусник слід у спокійному стані, не раніше, ніж через годину після фізичних навантажень. Перед вимірюванням не варто пити гарячу каву чи чай.

— Нормальна температура у прямій кишці — 37°С. Жінкам потрібно враховувати менструальний цикл: у період овуляції ртутний стовпчик може сягати 38°С, але цього не варто лякатися.

— Останнім часом з’явилися вушні термометри, які вважають найбільш точними. Температурна норма — така ж, як під пахвою.

— Вимірювати температуру у ротовій порожнині лікарі не рекомендують.

— Гарячка (до 39°С) може свідчити про грип, вітрянку, пневмонію (запалення легенів), гострий пієлонефрит (запалення нирок), гломерулонефрит, геморагічну лихоманку з нирковим синдромом (інфекційне захворювання, що переносять гризуни), гастроентероколіти (сальмонельоз, дизентерія, паратиф, черевний тиф, холера), менінгіти, енцефаліти, вірусний гепатит А.

— Незначна температура тіла, яка тримається тривалий час, може бути ознакою онкології, вірусних гепатитів В і С, захворювань щитовидної залози, гострого та хронічного циститу, простатиту, недуг, що передаються статевим шляхом: сифілісу, гонореї, урогенітальної інфекції.

Слід негайно викликати «швидку», якщо:

— Ртутний стовпчик сягає 39,5 і вище.

— Висока температура супроводжується блювотою, скутістю рухів, порушенням зору, напруженням м’язів у шийному відділі хребта.

— У дитини до десяти років гарячка супроводжується сухим кашлем, утрудненим вдихом.

— Різкий підйом температури вище 38°С у малюка до 6 років, якщо раніше у нього спостерігалися судоми.

— У решті випадків збивати температуру не варто. Необхідно дати організму можливість використати так звані продукти боротьби з інфекцією, тобто — токсини. Щоб допомогти йому, потрібно пити багато теплої рідини. Якщо маєте схильність до затримки рідини в організмі, слід скористатися сечогінними засобами.

— При підвищеній температурі необхідно відмінити всі водні та фізіопроцедури, лікування грязями, масаж.

Схожі новини