Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Від чуми до сальмонельозу: чим можуть заражати нас тварини

В Україні щороку виявляють випадки зоонозних інфекцій серед людей. Як не захворіти?

Фото PetHelpful
Фото PetHelpful

Чи можуть передаватися нам хвороби наших чотирилапих друзів — котів, собак, хом’яків, папуг, декоративних кроликів і щурів? Наприклад, усі ми знаємо, що блохи, які живуть на котах і собаках, можуть нас покусати, але оселитися на нашому тілі - ні. Втім, ці паразити можуть переносити небезпечні інфекції, на які може хворіти та від яких може помирати людина. Чого найбільше нам слід остерігатися, це зоонозів — інфекційних хвороб, на які можуть хворіти і тварини, і люди: чуми, туляремії, сибірки, бруцельозу, лептоспірозу, сальмонельозу, хвороби Лайма тощо.

Як пояснюють фахівці Львівсько­го обласного центру контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України, для збудника зоонозу організм тварини є природним осередком, де він може жити, розмножу­ватися і виділятися в зовнішнє середо­вище. А потрапивши в людський — викли­кати захворювання й навіть призводити до смерті, адже зоонози у людей часто мають тяжчий перебіг, ніж у тварин. За­раження відбувається під час укусів чле­нистоногих, контактним, харчовим, вод­ним та аерозольним шляхом.

В Україні щороку виявляють пооди­нокі випадки зоонозних інфекцій серед людей. Епідеміологи звертають увагу на три з них: лептоспіроз, туляремію і бру­цельоз.

  • Збудником лептоспірозу є бакте­рія Leptospira. Якщо хворий вчасно не отримає лікування, інфекція може вра­зити його нирки, печінку, оболонки спин­ного й головного мозку, спровокувавши їх запалення. Як результат, людина може померти.

Бацила, що спричиняє лептоспіроз у людей, потрапляє у воду зі сечею ін­фікованих тварин, найчастіше гризунів. Заразитися можна під час купання у за­бруднених водоймах або під час контак­ту з тваринами, що є носіями збудника. У тіло людини патоген потрапляє через тріщини, порізи та рани на шкірі, і через слизові оболонки (очі, ніс, рот).

В Україні захворюваність на лептос­піроз сезонна й зростає навесні та вліт­ку, коли люди більше часу проводять біля водойм.

  • Збудником туляремії є бактерія франсіселла (Francisella tularensis), або туляремійна паличка. Патогенний мі­кроорганізм уражає насамперед лімфа­тичну систему, шкіру і селезінку. У різних органах утворюються множинні грануло­матозно-некротичні вогнища. Хвороба супроводжується лихоманкою та загаль­ною інтоксикацією.

Основне джерело інфекції - гризуни (ондатри, щури, миші, ховрахи й зайці). Як правило, заражаються мисливці, фер­мери, заготівельники хутра і м’ясники, оскільки вони найчастіше контактують із тушами тварин.

Поширювати збудник можуть і кома­хи. Вони кусають тварин, а вже від них за­ражається людина. Підхопити інфекцію можна у забрудненій водоймі. На вироб­ництві бактерія може поширюватися че­рез дихальні шляхи. Передача від людини до людини можлива, але малоймовірна.

  • Бруцельоз уражає переважно опо­рно-руховий апарат, нервову та сечоста­теву системи. Летальність — 2−4%, але захворювання небезпечне тим, що може переходити у хронічну форму і призвести до тривалої втрати працездатності й ін­валідності.

Головне джерело інфекції - велика і дрібна рогата худоба, а також свині. Іноді бруцели можуть уражати собак та котів. Хвороба у них зазвичай має безсимп­томний перебіг.

Найчастіше бруцельоз діагностують у пастухів, фермерів, ветеринарів, праців­ників м’ясокомбінатів, підприємств з об­робки шкур, вовни тощо. Пік захворюва­ності припадає на зиму, весну й літо.

Як не захворіти?

  • Не пийте сирого молока, не вживай­те інших молочних продуктів, які не про­йшли термічної обробки.
  • Споживайте лише ті харчові продук­ти, в якості яких ви упевнені.
  • Сире або недостатньо просмажене, проварене, протушковане чи пропечене м’ясо — табу.
  • Не купуйте молочних та м’ясних продуктів на стихійних ринках.
  • Не користуйтеся водою з відкри­тих водойм, щоб помити руки, овочі або фрукти.
  • Захищайте їжу, напої й посуд від мух.
  • Стежте за чистотою рук.
  • Дотримуйтеся чистоти на кухні та у приміщеннях, де споживаєте їжу.
  • Подбайте, щоб у вашому домі не завелися таргани, миші й інші небажані гості. Якщо з’явилися комахи чи гризуни, їх треба негайно позбутися. Це питання не тільки комфорту, а й здоров’я.
  • Запобігайте укусам кліщів та інших комах.
  • Не забудьте про домашніх улюблен­ців і свійських тварин. Подбайте про про­філактику та вчасне лікування інфекцій­них захворювань у них.
  • Якщо ви їдете у країну або регіон, де є підвищений ризик зараження зооно­зами, зробіть щеплення. Вакцинуватися слід й представникам професійних груп ризику.

Схожі новини