Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Від «правильних» макаронів не поправляються

Макарони, мабуть, – другий за популярністю гарнір в Україні після картоплі. Макарони періодично готують навіть ті, хто їх не любить.

Бо це швидко та ситно. Та, виявляється, українці їдять не так уже й багато макаронів. За даними Research & Branding Group, середньостатистичний українець з’їдає за рік не більше, як три кілограми макаронів, тоді як європейці споживають у чотири рази більше. Їх їдять навіть ті, хто дотримується здорового харчування. Натомість у нас прийнято вважати, що макаронні вироби — один з основних ворогів талії. Як, зрештою, і все мучне.

Виявляється, річ у тім, що ті макарони, які їдять у нас і у них, — різні. У нас їх виробляють з борошна із пшениці м’яких сортів, тому вони й суттєво дешевші, ніж італійські, і швидко розварюються. Буває, не встигнеш висипати їх в окріп, як вони уже розварились. Саме від таких розварених макаронів ми і поправляємося. Натомість в Італії, Франції, Греції державні стандарти взагалі забороняють виробляти макарони з будь-яких інших сортів пшениці, ніж твердих (на етикетках це позначають як durum). Інакше там це вважається таким же фальсифікатом, як масло з домішками пальмової олії. І річ не лише у тому, що такі макарони не розварюються і не злипаються, навіть якщо про них забути. Від звичайної м’якої пшениці, багатої на крохмаль, сорт Durum відрізняється насамперед високим вмістом білків і клейковини, а також мінімальним вмістом крохмалю. Такі макарони містять складні вуглеводи, які повільно розщеплюються. Тому люди, які сидять на макаронній дієті (саме так, за її допомогою навіть худнуть), рідше відчувають голод. До того ж клітковина допомагає виводити з організму токсини та нормалізує травлення. Тому навіть популярна середземноморська дієта базується на великій кількості овочів і фруктів, випічці з цілого зерна, кашах... і макаронах. Зернові мають забезпечувати принаймні половину денної потреби у калоріях. Звичайно, вся користь від пасти зведеться нанівець, якщо вона плаватиме в кетчупі. Чи ви її їстимете за українською традицією — з котлетою чи відбивною. Людям, які стежать за вагою, спагеті та вермішель можна їсти лише з овочами (бажано, приготовленими на парі), максимум полити ложкою оливкової олії. Ті, у кого з вагою все гаразд, можуть побалувати себе соусами — песто, болоньєзе, бешамель. При цьому треба пам’ятати, що італійці спочатку вибирають соус, а уже потім вид пасти як доповнення. Правило таке: чим коротші та грубші макарони, тим густіший соус, до довгих і тонких (наприклад, спагеті) соус має бути відносно рідким.

Що корисного у тарілці спагеті?

Вітаміни групи В, які підвищують стійкість до стресів та пом’якшують головний біль;

вітаміни Е — запобігають старінню тканин організму;

мінерали — марганець, калій, залізо та фосфор;

Амінокислота триптофан, яка позитивно впливає на нер­вову систему.

Як визначити, з якого борошна макарони?

Паста з твердих сортів пшениці жовта, навіть якщо не містить яєць.

Вода, у якій варили справжні макарони, залишається прозорою, оскільки з них не виді­ляється крохмаль.

Після варіння такі макарони не потрібно промивати, вони не злипнуться. Більше того, коли гарячі макарони облити холодною воду (як у нас прийнято), вони втрачають частину корисних речовин. Через різкий перепад температур руйнуються амінокислоти.

Що таке «аль денте»?

Оскільки ми звикли до макаронів з м’яких сортів пшениці, то італійські нам здаються сируватими, навіть якщо їх варили вказаний на упаковці час. Насправді правильно приготовлена паста має бути аль денте (дослівно «на зуб»), тобто трохи твердувата всередині. Чим довше їх варити, тим менше користі залишається.