Передплата 2024 ВЗ

Щоб не хворіти, доведеться худнути...

Кожному п’ятому українцеві варто переглянути свій раціон — якщо кишечник буде «нездужати», організм не зможе опиратися інфекціям

“Люди з ожирінням першого або другого ступеня удвічі частіше хворіють на застудні та інфекційні недуги, — стверджують учені Сіднейського інституту медичних досліджень. — У хворих з ожирінням третього ступеня ризик зростає у 3-4 рази!”. Виходить, чим більша маса тіла, тим слабша імунна система?

ІМУННА СИСТЕМА — це набір різноманітних клітин, які перешкоджають проникненню в організм вірусів, бактерій та інших “шкідників”, а у випадку, якщо останнім вдається прослизнути непоміченими — швидко нейтралізують їх. “За умови надлишку жиру в організмі окремі клітини імунної системи беруться атакувати жирові клітини (надлишок жиру сприймається ними як чужорідне тіло). Як наслідок, опірність організму знижується”, — таку гіпотезу висувають дослідники.

Американські вчені довели: у хворих на ожиріння не може розвинутися нормальна імунна відповідь на вакцину від грипу. У кожної щепленої людини (незалежно від того, яку масу тіла вона має) утворюються антитіла- до вірусів. Однак у половини товстунів рівень антитіл знижує-ться протягом року у чотири рази (у людей з нормальною масою тіла такий ефект проявляється лише у кожного четвертого пацієнта). Специфічний білок інтерферон-У, який бореться з інфекцією, утворюється лише у 25% повних людей (у людей з нормальною вагою — у 75%).

“Хворі на ожиріння потерпають від метаболічного синдрому. Недуги “сипляться” на них одна за одною: ішемічна хвороба серця, атеросклероз, цук-ровий діабет ІІ типу, подагра, гіпертонія. Майже у 100% хворих діагностують дисбактеріоз, — каже лікар-дієтолог Ольга Муштрук. — У раціоні повних людей клітковина (овочі, фрукти) практично відсутня. Лактобіфідобактерії, які не мають чим поживитися, гинуть. Недарма кажуть, що імунітет людини “зароджується” у кишечнику. Якщо хочуть позбутися своїх болячок та усунути їхню першопричину (ожиріння), мусять зміцнити імунітет: більше рухатися, більше гуляти на свіжому повітрі (мінімум 5 км на день), підніматися сходами пішки, а не користуватися ліфтом”. За словами фахівця, схуднути не завадило б кожному п’ятому українцеві. А кожній третій сім’ї варто було б переглянути свої гастрономічні звички. Кожного року в Україні діагностують 18-20 тис. нових випадків ожиріння серед дітей та підлітків.

“Діти та підлітки більше часу проводять за телевізором, комп’ютером, їх менше стали цікавити спортивні ігри, — каже к. м. н., керівник відділу дитячої ендокринної патології Інституту ендокринології та обміну речовин АМН України ім. В. П. Комісаренка Олена Большова. — А у сидячому положенні сповільнюється обмін речовин. Встановлено, що надлишок лише 50 ккал на день призводить до збільшення маси тіла на рік на 2,25 кг. Багато дітей та підлітків користуються послугами кафе та ресторанів «швидкої їжі», які пропонують продукти з високим вмістом жирів (до 50%)”.

“Хворим на ожиріння важче чинити спротив збудникам інфекційних захворювань, — визнає доцент кафедри дитячих інфекційних захворювань і дитячої імунології Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П. Л. Шу-пика Федір Лапій. — У таких пацієнтів частіше виникають ускладнення, і вони частіше від них помирають. Жирові клітини не знищують клітин імунітету. Просто людина, яка має зайву вагу, нічого не робить для того, щоб його зміцнити: не займає-ться спортом, не загартовується, нормально не харчується”.

“Кілька зайвих кілограмів не можуть суттєво вплинути на стан імунної системи. А от якщо це 30 чи 40 кг — цілком, — вважає лікар-нутриціолог, фітнес-дієтолог, спеціаліст зі здорового харчування Владислав Сластін. — У випадку ожиріння рівень тестостерону знижується, рівень естрогенів — зростає. Як тільки жирові клітини збільшують “об’єми поставок” в організм естрогену, організм починає відкладати про запас усе більше і більше жирів. Одночасно знижується рівень тестостерону, що виражається у різкому зменшенні м’язової маси. Через гормональні перепади у клітинах порушує-ться білковий, жировий та вуглеводний обмін. Антитіла не виробляються у достатній кількості. Це призводить до зниження імунітету. У людей, вага яких нижча за норму, зниження опірності організму провокується іншими факторами. Організм — виснажений, йому бракує необхідних вітамінів та мінералів. Інфекційні збудники, які потрап-ляють в організм, випадають “з поля зору” імунної системи. А хвороба — це додаткове навантаження на неї”...

Схожі новини