Передплата 2024 «Добре здоров’я»

З’їли шість тисяч халявних пампухів і тонну куті!

У Львові відбулося VI міське Свято Пампуха.

Свято пампуха — головна атракція Різдвяного Львова. Традиційно його проводять з 7 по 9 січня. Цього року пампуховий фест відбувся вже вшосте. На основних його локаціях не було де яблуку впасти від ажіотажної кількості відвідувачів. Цього року, згідно із “прогнозами” міського Центру туристичної інформації, у період Новорічно-Різдвяних свят у Львові очікували 200 тисяч туристів.

Смаколики з усього світу

Окрасою свята стала колоритна Пані Пампухова (Тетяна Пилипець). Щороку на Святі пампуха — своя родзинка. Зараз нею став “інтернаціональний характер” смаколиків — крім традиційних українських, на численних ятках були представлені ще й польські пампушки з сиром, німецькі берлінери, американські донати (пампушки із дірочкою по центру). На ятках, у центрі площі Ринок, пампухи продавали по 5 гривень (политі шоколадом — по 10). А от уже за два кроки далі, на Різдвяному ярмарку — по 3 гривні. Такі самі пампухи у продуктових магазинах міста можна було купити за 2.50. Але економити на святі ніхто не збирався і за п’ятигривневими пампухами і одноразовим стаканчиком глінтвейну за 15-20 гривень вишиковувалися черги. Крім того ТМ “Львівські дріжджі” за три дні роздали 6 тисяч халявних пампухів.

На ятках не бракувало й інших смаколиків: хот-доги по 18-20 гривень (в залежності від виду сосисок), лаваш — по 10 грн., пряники середнього розміру — 50 гривень (!). Увагу привернуло винне желе — півлітрова банка темно-червоного в’язкого пахучого продукту коштувала 100 гривень.

У перший день свята, 7 січня, на головній сцені, що на площі Ринок, запалили і привели в дію чотириметрову різдвяну зірку, декоровану червоним, білим та срібним склом. Цей святковий восьмикутний символ на сцені світився, обертався і милував очі протягом усіх Різдвяних свят.

Найкращій господині — хлібопічка

Втретє поспіль на Святі пампуха провели конкурс господинь серед тих, хто має фірмовий рецепт різдвяного пампушка. Цього року зголосилися до участі чотири газдині, які принесли на суд журі свої смаколики. “Найкращою господинею Львова 2013 року” стала 16-річна Ольга Осінська, яка спекла, за її словами, “звичайні” пампухи за маминими і бабусиними рецептами. Натомість генеральний партнер свята розщедрився на царські подарунки — переможниця отримала хлібопічку і торбу дріжджів. А кожній учасниці і кожному з чотирьох членів журі вручили по великому пакунку, де був настінний годинник, настінний календар, фартушки і пачки львівських дріжджів.

З”їв три пампухи за три хвилини — отримав кошик копченостей

Кульмінацією першого дня свята стало змагання пампухоїдів — поїдання пампухів на швидкість. Організатори підійшли до їстівного конкурсу з усіма пересторогами — попередили учасників: якщо відчуватимуть, що більше їсти вже не можуть, або комусь, борони Боже, стане зле, одразу припиняти їсти. До конкурсу допустили лише чоловіків віком від 18 років (усі присутні погодилися з такою “гендерною нерівністю”). У кожному з трьох турів визначили одного переможця з 4-5 учасників. У відбіркових турах чоловіки мали з”їсти якнайшвидше п”ять пампушків загальною вагою 325 грамів, запиваючи їх водою. Ведуча Пані Пампухова піджартовувала над учасниками другого туру: “Ви дивіться, як стара кавалєрка добре працює” (усі учасники другого туру були старшого віку. — Авт.).

У фінал вийшли троє — Ростислав, Роман і Володимир. Для них завдання ускладнили — треба було з”їсти три великих пампуха, кожен вагою 65 грамів, причому не запиваючи водою (за весь вечір кожному із фіналістів довелося з”їсти до півкілограма свіжої здоби — завдання непросте). Швидкість вимірювали секундоміром. Слід віддати належне Ростиславу і Володимиру — кожен із них довго не випробовував долю і вчасно зійшов із дистанції. Переможцем став Роман із Сихова, який з”їв три пампухи за рекордні три хвилини. Рекордсмен отримав у нагороду великий плетений кошик копченостей від одного з партнерів свята. До речі, саме конкурс пампухоїдів викликав найбільший ажіотаж серед глядачів — публіка шаленіла...

“Технічна служба” зварила тонну куті

На площі перед Оперним театром — величезний казан, у якому приготували тонну куті! Тут же була встановлена сцена, де безперервно виступали вертепи. А представники організаторів (на спині яких було написано “Технічна служба”) на очах глядачів поступово завантажували казан вже звареною кутею і перемішували його, підігріваючи на живому вогні. Пізніше роздали усім охочим більше тисячі порцій головного різдвяного смаколика.

Протягом трьох днів свята відбувався “Конкурс на найкращий вертеп” та “Конкурс ангелів і чортів”, де визначали найкращого ангела і найкращого чорта. Переможці отримали сертифікати і цінні призи. Завдяки “Різдвяній пошті” львів”яни та гості міста могли надіслати своїм близьким різдвяну листівку просто з площі Ринок. До створення ексклюзивної листівки долучилися арт-ательє Voytovych, львівський художник Мар”ян Пиріжок, та шаржист з Коломиї Ігор Бежук. І, звичайно, не обійшлося без Параду Різдвяних звізд — центром міста пройшлися десятки учасників вертепів, які несли чудово декоровані восьмикутні атрибути зимового свята...

Схожі новини