Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Зарплати годинами приростають… Тільки що той учень знає?

Не так просто запровадити систему оплати вчителів не за кількісними, а за якісними показниками

«Мої години віддали колезі, і я тепер мушу працювати на півставки». Такі нарікання часто можна почути у вчительському колективі. Педагоги добре знають, що краще синиця в руках, ніж журавель у небі, і не виносять сміття на люди, аби не втратити своїх пів (чи інколи навіть чверть) ставки. Лише одного разу мені доводилося спостерігати відкритий ставковий скандал. На розбірки запросили і батьків, і журналістів, і чиновників... Проблема «закипіла», все частіше говорять про те, що потрібно змінювати систему оплати праці вчителів. Тільки як змінювати?

Маєш 18 уроків на тиждень — маєш ставку

У нашій державі вчителям платять за кількість відпрацьованих годин. Повне педагогічне навантаження — 18 годин на тиждень. Окрім того, педагог отримує доплати за класне керівництво (20-25 відсотків від ставки), завідування майстернями, перевірку зошитів. Плюс до 30 відсотків доплачують за педагогічний стаж. Не заборонене у нас і сумісництво. Педагог може мати у школі не одну ставку... В таких умовах маніпуляції множаться як бактерії...

«Директори можуть на свій розсуд вирішувати, як платити вчителям. Неугодному можуть обрізати години, а «своєму» — додати. Комусь можуть дописати години факультативами, а комусь — ні. Для когось відкриють гурток, а комусь закриють, — говорить голова Конфедерації вільних профспілок Львівщини Андрій Соколов. — Система, що нині існує, спричиняє зловживання з боку директорів».

На думку завідувача кабінету розвитку освіти Львівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Романа Пастушенка, така система дискримінує молодих вчителів. Адже як би молодь не «викладалася», все одно отримуватиме менше, аніж старші колеги. «Дідівщина» молодь у школу не привабить.

«Окрім того, оплата за уроки безпосередньо не пов’язана ні з результатами навчання учнів, ні з якістю проведених уроків, — каже Роман Пастушенко. — Вважається, якість викладання залежить від кваліфікації вчителя. На рівень кваліфікації вказує педагогічна категорія, яка присвоюється педагогові на п’ять років за результатами його атестації. Кваліфікованість оцінює шкільна атестаційна комісія, яку, як правило, очолює директор школи». Тобто якщо директор чи хтось з комісії має на педагога зуб, прощавайте категорія і більша ставка...

Учнівський результат — оцінка. Вчительський — зарплата?

Як і за що платять вчителям за кордоном? «У Франції вчительська заробітна плата залежить від кількості відпрацьованих годин та розряду. В тиждень вчитель повинен відпрацювати від 15 до 26 годин, за це платять основну зарплату, надбавки залежать від розряду», — пише А. Шумілов на сайті planetashkol.ru. В Англії вчитель повинен бути «доступним» 195 днів у році, з них 190 має викладати. Частково учителям доплачують за стаж. Вчительська зарплата у США залежить і від кваліфікації, і від стажу. Хоча зараз там все частіше починають експериментувати з системою оплати за результатом роботи. Іншими словами: добрі оцінки — добра зарплата.

Вперше таку систему застосували у 1861 році в Англії, щоправда, експеримент не вдався. У 1920 році англійський досвід повторили Сполучені Штати Америки. У Британії і зараз точаться дискусії на цю тему. «Ефективний менеджмент повинен допомагати і винагороджувати найсильніших вчителів, — пише The Telegraph з посиланням на урядовий комітет з питань освіти. — Ми вважаємо, що не можна далі однаково плати учителям різного рівня».

Водночас Спілка вчителів Британії збунтувалася. «Плата за результатом — це нонсенс, — каже голова національної спілки вчителів Крістні Бловер. — Діти — не бляшанки з бобами, а школи — не заводи. Чи не намагатимуться вчителі схитрувати, чи не будуть замість комплексної роботи “натаскувати” на конкретний випускний тест?”. Віктор Леві у статті «Оплата за результатом» описав експеримент зі встановлення такої системи в Ізраїлі. Експеримент вдався: у школах (а для досліду вибирали неуспішні школи) учні складали іспити краще, а вчителі більше викладалися на роботі. «77 відсотків вчителів англійської мови, які брали участь у вибірці, повідомили, що під час проведення експерименту вони збільшили кількість позакласних занять, — йдеться у статті. — Понад 80 відсотків вчителів математики також збільшили час на позакласну роботу з учнями». Американський професор Пол Глеві також виявив, що вчителі — учасники експериментів — більше займаються з дітьми. От тільки додаткові заняття присвячені виключно майбутнім випускним тестам...

Працювати не до останнього уроку, а до кінця дня?

Роман Пастушенко пропонує встановити погодинно-преміальну систему оплати. Щоб і час, витрачений на роботу, враховувався, і якість праці. Премії, на думку науковця, можна було б прив’язати до успіхів учня, так званої додаткової освітньої вартості. Цю вартість мала б міряти незалежна інституція.

Окрім того, пропонує науковець, потрібно платити не за «відчитані» години, а за час, проведений у школі. «Суттєво поменшало б внутрішнього суміщення посад. З’явилася б певна спеціалізація, адже одним педагогам краще вдається навчальна робота, іншим — виховна. Зникла б практика укладати розклад занять так, щоб до третьої дня були вичитані усі уроки, бо вчителі поспішають додому. Учні отримали б змогу спокійно поїсти в їдальні під час годинної перерви, взяти участь у позакласному заході в перерві між уроками, відвідувати шкільний гурток чи секцію не лише увечері, а й зранку, до уроків тощо. І, що найважливіше, діти були б більш доглянутими, перебували б у школі в безпеці до того часу, доки батьки не повернуться з роботи».

Поки ж що українські вчителі здебільшого чимдуж спішать додому після останнього уроку. І хто кине камінь у їхній город? Все законно — години ж усі відчитані…

Скільки заробляють вчителі за кордоном?

У Німеччині — близько 5000 євро.

Учитель музики початкової школи в Португалії — 400 євро за 12,5 години на тиждень.

Учитель в США — 4000 доларів США.

В Іспанії — 1500 євро.

У Польщі — 3360 злотих.

У Фінляндії — 2500 євро.

У Росії — 17400 рублів.

У Китаї — мінімальна зарплата 590 доларів.

Схожі новини