Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Як «Юнона і Авось» міняла курс з любовного на філософський

Рок-опері “Юнона і Авось” за свою понад тридцятирічну історію вдалося отримати статус культової. Її ставили десятки театрів у різних країнах. Деякі з них гастролювали і у Львові, зокрема московський театр “Ленком” із легендарною версією “Юнони і Авось” Марка Захарова. Та вперше львів’яни мали шанс подивитися на цей твір очима одного з його авторів.

На сцені Львівської опери свою версію “Юнони і Авось” показав Московський державний театр Олексія Рибнікова (знаного композитора, автора музики до цієї рок-опери).

Як зізнається Олексій Рибніков, для нього і для автора віршів Андрія Вознесенського центральна тема “Юнони...” — пошук себе та внутрішнє сум’яття. Тож режисер театру Олександр Рихлов, ставлячи “Юнону і Авось”, прагнув наново розставити акценти у цій рок-опері, перемістивши їх з любовної історії на глибоко філософський ґрунт. Попри намагання поставити на чолі спектаклю тему православ’я (між іншим, вся рок-опера базується на музичних імпровізаціях на тему православних співів), відсунути на задній план історію трагічного кохання та стосунків 40-річного графа Рєзанова (у нього перевтілився Валерій Анохін) з юною 15-річною іспанкою Кончітою (Наталія Крестьянскіх) не вдавалося. Глибина самозречення і почуттів, обрамлена у знані мелодії, як-от “Ты меня на рассвете разбудишь...”, “Белый шиповник”, все одно залишалася центральною.

Львівська опера хоч і не тріщала по швах від напливу охочих перейнятися історією графа Рєзанова та його мандрами з Росії у Каліфорнію (квитки коштували від 120 до 600 грн.), та ажіотаж навколо постановки відчувався. Режисер рок-опери Олександр Рихлов перед початком спектаклю зізнався кореспондентові “ВЗ”, що ой як хвилюється, як же його версію “Юнони і Авось” сприймуть у Львові (востаннє він був у місті Лева в 1986 році), мовляв, тут центр Західної України, а в основі його творіння — православ’я... Побоювання режисера не виправдались. “Юноні і Авось” львівська публіка аплодувала стоячи, а актори театру у формі подяки запропонували виконати разом хітову композицію “Я тебя никогда не забуду”. Коли завіса опустилася, Олександр Рихлов був задоволений глядачами. А виконавець головної ролі графа Рєзанова Валерій Анохін не втомлювався розсипатися у компліментах публіці: “Страшенно хвилювалися перед виступом, це ж наш перший приїзд у Західну Україну. Але ваша публіка — це щось. Вона дала нам стільки енергії, відчували таку віддачу. Я шаленів від неї! Давно ніде не було такого прийому. Ви нас порвали своєю увагою і повагою”.

Схожі новини