«Ноги болять. І ясна кровоточать…»
Якими незвичними симптомами проявляється діабет? І чому аналіз крові на цукор треба здавати після їди?
Цукровий діабет невипадково називають «епідемією ХХІ століття». У Львівській області хворіє кожен двадцятий житель. Загалом по Україні — 7% населення, у світі — 10%. У Львівській області на обліку перебувають 63 540 хворих на діабет, з них майже 11,5 тисячі — інсулінозалежні. Діти також хворіють. На діабет 1-го типу — 734 дитини, на діабет 2-го — двоє. Багато хто навіть не здогадується про свою хворобу.
«Діабет — це метаболічні порушення всього організму, які тягнуть за собою функціональну недостатність багатьох органів (печінки, нирок, очей, мозку, серця, кінцівок), — пояснює завідувач діабетологічного відділення Львівського обласного державного клінічного лікувального діагностичного ендокринологічного центру Ірина Сулига. — Діабет поділяється на три основні типи. 1-й — коли є абсолютна недостатність інсуліну, тобто підшлункова залоза не може з якихось причин продукувати інсулін. 2-й виявляють переважно у дорослих, особливо у людей з надмірною масою тіла. 3-й — гестаційний, який виникає у період вагітності».
— Які симптоми характерні для цього захворювання?
— При діабеті 1-го типу — спрага і надмірне сечовипускання. 1-й тип діабету виникає переважно у дитячому віці й характеризується абсолютною відсутністю інсуліну. Розвивається стрімко, протягом 2−3 тижнів. Батьки відразу помічають, що дитина багато п’є і часто бігає до туалету.
2-й тип характерний більше для дорослого віку. У групі ризику — люди з надмірною вагою. Проявляється швидкою втомою ніг, мерзлякуватістю, полінейропатією. Людина не може повноцінно виконувати свої функціональні обов’язки, потерпає від спраги і надмірного сечовипускання.
Лікарі знають, що, наприклад, при нейропатії пацієнту треба здати аналіз крові на цукор, оскільки без нормалізації рівня глюкози неврологічне лікування не дасть належного ефекту. Коли людина звертається до стоматолога з пародонтозом чи іншим хронічним захворюванням зубів, її також необхідно скерувати на аналіз. Лікарі мусять упевнитися, чи справді все у порядку з вуглеводним обміном, оскільки від цього залежить результат лікування.
Гестаційний діабет виникає у пацієнток, у родині яких були випадки діабету. Обстеження таких хворих проводиться у стаціонарі. Якщо навіть це 2-й тип діабету, всім без винятку проводиться інсулінотерапія.
— Хочу профілактично здати аналіз крові на цукор. При яких показниках можу бути спокійною?
— Якщо здаєте капілярну кров, при показниках від 3,3 до 5,5 ммоль/л. Якщо забір крові відбуватиметься з вени — до 6,1 ммоль/л. Якщо хворієте на діабет, то показники норми будуть іншими.
Важливим є показник, аналіз на визначення якого обов’язково призначаємо, якщо є підозра на діабет. Це — глікований гемоглобін, середній рівень цукру у крові за попередні три місяці (сюди входять нічні і післяхарчові цукри).
— Чому люди настільки масово хворіють на діабет? Що викликає цю недугу?
— Надмірна вага, малорухливий спосіб життя, психологічний стан, стреси. Якщо у родині були випадки цукрового діабету, один раз на рік треба обов’язково пройти обстеження на рівень глюкози у крові. Аналіз треба проводити не на голодний шлунок, оскільки протягом дня ми харчуємось, переживаємо емоції. Це також впливає на рівень цукру у крові, тому необхідно контролювати післяхарчовий його рівень (забір крові проводиться через дві години після вуглеводного навантаження). При підозрах на діабет проводиться також тест толерантності до глюкози.
— Чому захворювання діагностують у дітей і чим відрізняється перебіг діабету у дітей та дорослих?
— Діти хворіють переважно на 1-й тип діабету. Первинна неспроможність підшлункової залози виробляти інсулін призводить до абсолютної недостатності інсуліну, тож діткам потрібно обов’язково вводити замісну терапію у вигляді інсуліну. Причина, чому виникає хвороба, — переважно спадковість, але хворіти не обов’язково, якщо оминути фактори ризику. Хвороба стартує після того, як дитина перехворіє на грип, кір чи інше вірусне захворювання, переживе сильний стрес або переляк. Також негативну роль може відіграти харчування, якщо дитина постійно переїдає, а основу її раціону становлять легкозасвоювані вуглеводи (шоколад, цукерки). Підшлункова залоза не справляється з такою кількістю чистого цукру.
— Яких продуктів радили б уникати хворим на діабет?
— Їсти треба тільки високо-якісні, корисні продукти. У жодному разі не їжу з фастфуду, жирну, смажену, надто калорійну, копчену, яка містить стабілізатори. Цукрозамінників бажано уникати. Краще віддавати перевагу природним, наприклад, стевії. Продукти для діабетиків слід вживати тоді, коли хочеться поласувати чимось смачненьким, адже якщо будемо все собі забороняти, для організму це теж буде стресом. У продукти для діабетиків замість цукру додають фруктозу. Фруктоза також піднімає цукор, але не настільки стрімко, тому не буде різких стрибків, як, приміром, при вживанні рафінованого цукру.
— Як уникнути ускладнень діабету і що робити, якщо вони вже виникли?
— Ускладнення при діабеті бувають гострими і хронічними. Гострі — це діабетичні коми, які лікуються виключно у медичних закладах. Глікемічні коми виникають, коли людина неправильно ввела інсулін, не поїла перед цим чи вжила алкоголь. Виникають швидко — до двох годин. Може потьмаритись свідомість. Тоді вже треба проводити реанімаційні заходи. Густа кров не може добігти до мікросудинного русла, до тоненьких нервів. З часом все забивається. Ускладнення виникають у тих органах, де є важливі мікросудини: в оці (ретинопатія), нирках, серці (інфаркти, 50% людей, які перенесли інфаркт, це — люди, що хворіють на діабет), мозку (інсульти). Трапляються макросудинні ускладнення (синдром діабетичної стопи). Часто діабет 2-го типу виявляють, коли вже доводиться ампутувати пальці. Тому слід прислухатися до свого організму. Насторожити має навіть звичайна втома ніг. Необхідно звернутися до сімейного лікаря, який скерує на визначення рівня цукру у крові. Але ще раз наголошую: важливим є показник післяхарчового цукру.
Хронічні ускладнення кожен пацієнт може відтермінувати. Для цього треба вести здоровий спосіб життя. Важливо рахувати хлібні одиниці. Одиниця вартості продуктів = 49 ккал, або 11 г вуглеводів. На сніданок — 5−6 хл. од., перекус — 1,5 хл. од., обід — 4−5, підвечірок — до 1,5 хл. од., вечеря — 4 хл. од. Варто скласти список часто вживаних, улюблених продуктів і підкоригувати їх із лікарем.
Людина не повинна змінювати професії, зациклюватись на думці, що вона — важкохвора. Так, вона особлива, але за умови дотримання здорового способу життя і рекомендацій лікаря, позитивного настрою, зможе жити повноцінним життям. Діабет — не вирок.
Фото автора та з архіву «ВЗ».