«Якщо людина почувається нещасливою, її серце не буде здоровим!»

Навіть якщо при цьому буде їсти здорову їжу і багато рухатися, вважає професор кардіології Анна Ебрю


Анна Ебрю. Фото автора

З професором з Лісабона (Португалія), головою секції кардіореабілітації Асоціації кардіореабілітації та превентивної кардіології Анною Ебрю ми зустрілися на Міжнародній практичній конференції з кардіореабілітації, яку організувала школа реабілітаційної медицини УКУ разом з к. м. н., лікарем-кардіологом медичного центру «Окулюс» Григорієм Кияком за підтримки Європейської асоціації з профілактичної кардіології. Мініатюрна жіночка, усміхнена і привітна, пила каву і поглядала на годинник, чи не запізнюється на наступну лекцію.

Відразу запитала у пані Анни про каву. «Скільки можна на день?» «Ой, зовсім трішки, — усміхнулася лікар, — але я п’ю більше. Кава допомагає мені думати…».

— Країни Середземномор’я славляться довгожителями. Італійці, іспанці, португальці, греки, турки мають нижчий рівень холестерину, ніж жителі інших країн. Вони правильно харчуються, дотримуються т. зв. середземноморської дієти, тому й довго живуть. Як гадаєте, чому смертність від серцево-судинних недуг у світі вийшла на перше місце? Від неправильного способу життя і харчування?

— Науково доведено, що середземноморська дієта знижує ризик смертності від серцево-судинних захворювань. Це правда, і це довели науковці. Однак сьогодні жителі Греції, Іспанії, Португалії, Італії, на жаль, віддають перевагу їжі швидкого приготування (гамбургерам, шаурмі, картоплі фрі), яка підвищує рівень холестерину у крові. Крім того, ведуть малорухливий спосіб життя. Тому смертність від серцево-судинних захворювань у країнах Середземномор’я — також на першому місці.

— В Україні стало модно вести здоровий спосіб життя. Люди бігають на стадіонах зранку, відвідують фітнес-клуби, стежать, аби не було зайвої ваги.

— Рух — це життя. Коли накопичується холестерин, з’являються бляшки на стінках судин. Коли вони запалюються, це створює велику проблему. Навіть не стільки важлива їжа, як рух і фізичні вправи, які знижують рівень холестерину.

Добре, коли є можливість відвідувати заняття у фітнес-клубі, але якщо немає коштів на абонемент і допомогу професійних фітнес-тренерів, — нічого страшного. Можна багато ходити пішки (швидким темпом упродовж 30 хвилин щодня). На вихідних бажано більше, а щоб не було нудно, можна пошукати собі компаньйонів серед друзів.

Стан здоров’я прямо пропорційний стану серця. Тож щоб бути здоровим, треба почуватися щасливим. Стрес негативно впливає не лише на здоров’я серця, а й всього організму.

Візьміть сантиметрову стрічку і виміряйте обхват талії. Якщо у жінки він перевищує 88 см, а у чоловіка — 102 см, це межа центрального ожиріння, за якою починаються ризики. Жирова клітковина на животі, у ділянці талії є більш небезпечною, ніж та, що зосереджена на руках, ногах чи деінде. Йдеться про вісцеральний жир — небезпечну жирову клітковину, яка може дати поштовх розвитку серйозних недуг, як-от, приміром, цукровий діабет. Звісно, тим, у кого талія перевищує допустимі показники, ходити впродовж 30 хвилин кожного дня недостатньо.

Потрібні додаткові спеціальні вправи, щоб повернути здорову масу тіла. Піші півгодинні прогулянки — це профілактика, а якщо об’єм талії більший, то вже потрібне лікування. Вісцеральний жир провокує системні запальні процеси в організмі, що є передвісниками запалення артерій (атеросклерозу).

Зважте, що людина, яка почала правильно харчуватися і займатися спортом, не обов’язково буде худнути. Її маса тіла може, навпаки, підвищитися, бо жирова тканина замінюватиметься м’язами. Але об’єм талії зменшиться.

— Рекомендуєте їсти більше зелені, фруктів-овочів і менше м’яса. А що порадите пити?

— Воду. Можна чай, але не чорний, який тонізує і стимулює, не зелений, який є токсичним для печінки, якщо пити його у великих кількостях, а трав’яний або фруктові збори. Виключіть усі газовані напої (пепсі, севен ап, кока-колу тощо). Якщо влітку хочеться випити якийсь охолоджений смачний напій, а не звичайну воду, то до води можна додати фрукти, але не кип’ятити. Можна покласти паличку кориці, додати сік лимона, потерти імбир. Питии таку воду можна з медом.

Фреші і фруктові соки також корисні. Можна два горнятка кави на день, але без цукру. Цукор рекомендую взагалі виключити з раціону. Щодо кави, то не страшно, коли кави вип’єте у якийсь день більше, аніж звично, але норма — два горнятка.

Якщо говорити про кількість випитої рідини, то взимку норма — 1,5 літра на добу, а влітку, у гарячу пору — навіть до 3 л води на день. Такими є стандарти у Європі.

— Як ви ставитеся до алкоголю?

— Можна, але тільки якісні напої. Наприклад, 1−2 невеликі бокали пива. Або келих хорошого червоного вина: один перед обідом, один — перед вечерею. Проте ці поради стосуються лише здорових людей. Якщо людина має зайву вагу чи хворіє на цукровий діабет, треба радитися з лікарем. Здоровим людям можна випивати навіть по два келихи вина за один прийом їжі (відповідно, на день — чотири). А найкраще — одна склянка води + один келих вина.

— Зараз модно зранку питии натще воду з соком лимона, з медом, і тільки через півгодини — снідати.

— У Португалії це теж модно. Є навіть такі, хто п’є натще витиснутий свіжий лимонний сік. Це недобре, бо лимон подразнює слизову шлунка і може викликати запалення (гастрит). Внаслідок цього може погіршуватися абсорбція поживних речовин, які надходять в організм з їжею та напоями.

Вода — непогано, але не рекомендую з цього починати свій день, бо саме вранці повинні з’їсти найбільшу порцію їжі. До кінця дня обсяг їжі слід зменшувати. Зранку метаболізм швидкий. Ближче до вечора — сповільнюється. Всі основні прийоми їжі мають відбутися до 17.00. Потім їсти можна, але мало. Це дозволить підтримувати нормальну масу тіла.