Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Пацієнти приносять зуби… у жмені»

Не допустити розвитку карієсу та пародонтиту – дешевше, ніж лікувати

Як давно були у стоматолога? Рік чи навіть п`ять тому? Не йдете, бо стоматологічні послуги коштують дорого, та й чого йти, коли нічого не турбує? За статистикою, від карієсу в Україні потерпає 88%, від хвороб пародонту – 86-90%. Біль з`являється, коли карієс зруйнував майже увесь зуб. Зуби «розбігаються» і хитаються, коли розвинувся генералізований пародонтит. Коли виникають ці симптоми, може бути запізно.

«На карієс хворіють представники всіх вікових груп – від дітей до людей похилого віку. В осіб старших 60 років діагностуємо переважно карієс пришийкової ділянки (біля основи зуба). Старші люди гірше дбають про гігієну порожнини рота. Крім того, у такому віці, природно, порушується мінеральний обмін, вимивається кальцій з кісток. Як результат, доводиться лікувати ускладнений карієс, кореневий канал, бо інфекція пошириться за межі зуба і  буде абсцес (флюс), - каже президент ГО «Асоціація стоматологів України», офіційний представник Всесвітньої федерації стоматологів в Україні Ірина Мазур. - На другому місці за поширеністю - захворювання пародонта. Запальний процес у яснах проявляється кровоточивістю ясен та неприємним запахом з рота. На ці симптоми хворі часто не звертають уваги. Але це – привід не те, що йти, а бігти до лікаря-пародонтолога! З часом почне руйнуватися кісткова тканина, яка утримує зуб у лунці. Коли пережовуємо їжу (особливо тверду), навантаження йде не лише на зуби, а й на всю опорну частину кісткової тканини, яка утримує зубний ряд… Буває, приходить до мене пацієнт і просить: «Зробіть щось: всі зуби хитаються!» Пояснюю, що ситуація настільки тяжка, що зберегти зуби не можливо, і вихід є тільки один – видалити всі зуби та поставити або знімні протези, або імплантати. Хворий хапається за голову. Лише тоді розуміє, яку «ціну» йому доведеться заплатити за те, що своєчасно не звернувся по допомогу, проігнорував перші тривожні «дзвіночки», не йшов до лікаря навіть тоді, коли зуби почали «мігрувати», з`явилися проміжки між ними. Від кровоточивості ясен потерпають і молоді, а от генералізований пародонтит найчастіше є проблемою людей старшого віку. До мене не раз приходили на прийом пацієнти зі жменею зубів у руках – зуби самі повипадали».

- Як часто потрібно профілактично відвідувати стоматолога? Наче два рази на рік достатньо, але, буває, прийдеш на прийом через шість місяць, будучи впевненим, що все гаразд, а лікар знаходить проблему…

- Все індивідуально. Діток, наприклад, рекомендуємо приводити на огляд до п`яти разів на рік - обов`язково під час зимових канікул, на початку літа та перед 1 вереснем.

- Ой, батьки би хоч раз на рік дитину привели і самі прийшли!

- На манікюр мами ходять, і регулярно – час та гроші знаходять, а подбати про гігієну ротової порожнини – ніколи і ні за що?! Спочатку буде карієс, потім – ускладнений карієс. Зуб доведеться видалити і поставити імплантат. Навіщо до такого доводити? Прорізалися у дитини постійні зуби? Будьте відповідальними батьками – знайдіть протягом наступних 2-3 місяців час, щоб показати сина чи доньку стоматологу. Лікар покриє зубки фтористим лаком. Ця процедура захистить дитину від карієсу. До мене нещодавно заходив колишній пацієнт, який зараз живе у Великій Британії. У дитинстві покривала йому зуби фторлаком. У нього немає карієсу. Всі зуби – здорові!

- А що таке фторлак? Як він працює?

- Гладкі поверхні зубів очищаємо від нальоту щіточкою і пензликом покриваємо зуби фтористим лаком. На наступних профобгядах процедуру повторюють. І це збереже зубки дитини від карієсу. Також на зубах є горбики і западини. Западини важко вичистити щіткою, тож там скупчується наліт, який веде до появи карієсу. Покриваємо їх спеціальним герметиком. Він заповнює важкодоступні ділянки зуба і робить поверхню більш рівною, гладкою, захищаючи від карієсу на довгі роки. Ця – процедура абсолютно безболісна. Може хіба що бути лоскотно, коли перед тим, як нанести фторлак, очищаємо зуб від нальоту щіточкою. Кажемо діткам, що намалюємо їм на зубчику сніжинку чи машинку – матимуть чим похвалитися перед однолітками. Діти охоче йдуть на контакт, не бояться лікаря.

- Ця процедура дорога?

- Профілактика завжди дешевша за лікування. Через те не можна економити на зубних пастах – користуйтеся якісною, яка містить кальцій, фосфор, мікроелементи, що входять до складу зубної емалі. Тоді у вас не розвинеться карієс. Якщо кровоточать ясна – зробіть професійну гігієну, використовуйте трав`яний ополіскувач. Йдіть до лікаря не тоді, коли є проблема, а з профілактичною метою. 

- Згідно зі статистикою, найвища захворюваність на хвороби зубів та пародонту - у Львівській області. Що є причиною цього?

- Порушення мінерального обміну, недостатність певних мікроелементів, особливості харчування. У багатьох дітей на профоглядах виявляють карієс. Це вказує на те, що проблеми є і у їхніх матерів, просто не всі з них звертаються по допомогу, не розвинена первинна профілактика карієсу. Чому спостерігається така захворюваність? Можливо, причиною є недостатня індивідуальна гігієна у поєднанні з психологічним стресом, особливостями харчування і неналежними умовами праці. Це ще потрібно вивчати. Але не може бути такого, щоб у ХХІ столітті така кількість людей мала хворі зуби. Стоматологія активно розвивається. З`являються нові, більш довговічні пломбувальні матеріали, проте вони не замінять частини зуба, яку людина втратила.

- Коли хворіють зуби та ясна, ризикуємо не лише залишитися беззубим. У ротовій порожнині - хронічне джерело інфекції. Як це впливає на здоров`я у цілому?

- Більшість українців помирає від неінфекційних захворювань – серцево-судинних, онкологічних, цукрового діабету та респіраторних. Існують чинники ризику розвитку цих захворювань. Також є чинники ризику розвитку хвороб ротової порожнини. Часто вони є спільними. Це – куріння, нездорове харчування тощо. Стоматологи можуть впливати на неінфекційні захворювання. При пародонтиті пародонтопатогенна інфекція при ушкодженні ясен (чищенні зубів, жуванні твердої їжі) потрапляє у кров`яне русло. Потім цю інфекцію виявляють на клапанах серця, які видаляють, на судинах, уражених атеросклеротичною бляшкою, тому що саме ця інфекція сприяла розвитку запалення на поверхні ендотелію судин. Ця інфекція може також давати ускладнення на нирки та суглоби. Може навіть бути причиною… безпліддя та негативно впливати на перебіг вагітності. Як доводять численні дослідження, пародонтит, несанована ротова порожнина збільшують ризик викидня на ранніх термінах, народження дитини до 32-ого тижня, з низькою масою тіла. Тож якщо плануєте вагітність – сходіть до лікаря на огляд. У мене була пацієнтка з пародонтитом, яка боялася проходити лікування через ризик викидня. Але через запалення у порожнині рота у неї і був той ризик! Їжте більше продуктів, що містять кальцій, приймате кальцій у таблетках. Тоді дитина не «забере» ваші зуби, та й сама не матиме проблем із молочними та постійними зубами у майбутньому.

Користуючись нагодою у переддень свята святої Аполлонії, захисниці від зубного болю, хотіла привітати своїх колег – лікарів – стоматологів з професійним святом! Побажати стоматологічного здоров’я жителям України, щоб зубний біль не турбував, а українці жили до ста років і більше зі своїми здоровими натуральними зубами!

Схожі новини