Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Андрій Кульчинський: «Плата за вхід дозволить безболісно утримувати бювет»

Міський голова Трускавця – про перспективи унікального курорту та чому «Нафтуся» стане платною.

Трускавець святкує 190-ліття заснування курорту. Три дні триватимуть урочистості. До міста «Нафтусі» поспішають туристи та делегації з інших міст, іноземні гості. Що цікавого та незвичного запропонують організатори свята відпочивальникам та жителям міста, хто вирішив провести вікенд на курорті? Яким є сьогоднішній Трускавець? На наші запитання відповідає міський голова Трускавця Андрій Кульчинський (на фото).

— Що можете сказати про традиції до Дня міста на курорті? Як ставитеся до застережень утриматись від святкувань у час, коли триває війна на Донбасі і щодня гинуть захисники України?

— Таких унікальних умов лікування, як у Трускавці, немає ніде! Сама природа сприяє цьому. Чудодійну «Нафтусю» вважають королевою мінеральних вод. Природно, що День міста збігається з Днем медичного працівника. Лікар у нас — в особливій пошані, він заслуговує на це свято. Відзначення ювілею курорту — це також данина їхній роботі. Свято міста — це потужний промоційний привід. Очікуємо на приїзд закордонних гостей, друзів із міст-побратимів і звичайних туристів, які люблятьТрускавець, його неповторну атмосферу, ну і, звичайно, «Нафтусю». На жаль, не всі усвідомлюють значення цьогорічного ювілею. Програма святкувань викликала певний негативний резонанс серед частини депутатів, і, на жаль, не всі підтримали рішення про фінансування відзначення 190-ліття, аргументую­чи це війною на сході. Мовляв, не час святкувати. Я з цим не згодний. Життя триває. Наші захисники дають можливість країні повноцінно жити і розвиватися. Ми завжди наголошуємо нашим партнерам, інвесторам, що Трускавець — безпечне і перспективне місто. Успіх Трускавця та інших міст України — головна зброя проти ворога.

Чим більше до нас приїжджатимуть відпочивальників, туристів, тим більше трускавчан матимуть роботу та гідну зарплату, відтак більше податків надходитиме до міського та державного бюджетів. А свої переваги треба промувати!

— Порівняно з минулим роком у Трускавці збільшилась чисельність відпочивальників, які тут лікуються. Але, крім позитивних змін, у вічі впадають речі, які неприємно вражають. Маю на увазі припинення експлуатації бювету мінвод №2, закриття низки санаторіїв, які належать ПрАТ «Трускавецькурорт», в нагірній частині курорту...

— Ці речі зумовлені вимогами часу та змінами в законодавстві, насамперед відмінами соцстрахівських путівок, завдяки яким наповнювались згадувані санаторії. Два з чотирьох санаторіїв, що були закриті у гірській частині міста, наприкінці 2015 р. відкрились. Верхній бювет, або ж бювет №2, був розрахований на обслуговування відпочивальників, які якраз зупинялись у цих санаторіях-велетнях. Не стало їх — бювет тимчасово закрили. Однак у цьому ж мікрорайоні відкрили новий сучасний бювет. Попит формує пропозицію. У Трускавці будують шість нових готелів, найближчим часом почнеться будівництво ще двох. Всі вони будуть мати медичні центри. Торік був викуплений відомий ще за радянських часів готель «Трускавець», один із найбільших на курорті, який довший час не працював. Там уже «працюють» 100 відремонтованих номерів. Останнім часом чимало санаторіїв почали реконструкцію номерного фонду і медичної частини.

— Незабаром «Нафтуся» стане платною. У бюветі мінвод №1 вже турнікети встановлено. Хто до такого додумався? Чому людей, самих трускавчан, про це не запитали?

— «Нафтуся» завжди була платна. В рік на утримання підрозділу, який експлуа­тує джерела та подає до бюветів мінеральні води, йде понад шість млн. грн. Платить за це тільки частина санаторіїв, які щодня купують воду для своїх бюветів. Приблизно половина відпочивальників приходять до центрального бювету і користуються водою безкоштовно. Я не є адвокатом приватної структури «Трускавецькурорт», яка має ліцензію на право використання мінеральних вод і є власником бювету, але ще рік тому в бюветі не працювала значна частина обладнання, через яку подається лікувальна вода. Виникали великі черги, люди нарікали. Ремонтів у бюветі десятиліттями не робили. Ситуація щодня погіршувалась. Щоб вийти з неї, ми домовилися про реконструкцію бювету взамін на перехід на платний відпуск мінеральних вод. Цим вирівнюємо умови для всіх санаторно-курортних закладів: хочеш — купуй лікувальну воду для свого бювету за рахунок збільшення ціни на путівку. Якщо санаторного бювету нема — відпочивальники мають купувати воду безпосередньо в центральному бюветі. Приблизна ціна за вхід до бювету сягатиме 4 грн. За цілий день — 12 грн. Курс лікування обійдеться у 160-180 грн. Для порівняння — квиток на поїзд із Трускавця до Києва коштує 300-500 грн. Трускавчани за користування бюветом не платитимуть. За останній рік у бювет було інвестовано близько 6 млн. грн. Замінено фасадні вікна, системи опалення і вентиляції, в половині залів покладено нову плитку і встановлено нові краники. Бювет виглядає набагато привабливішим. Туди приємно зайти.

— Як аргумент, який покликаний засвідчити фінансово-економічну доцільність запровадження плати за «Нафтусю», як позитивний приклад, який має на меті виправдати анонсовані в Трускавці зміни, називають приклад сусіднього Моршина. Кілька років тому тамтешня мінеральна водичка також стало платною.

— Люди мають право вибору: їхати на курорти, де відсутні бювети, де вода безкоштовна. Тече собі десь у відкритому джерелі у лісі. Потрібно лише дійти до такого місця та постояти у довжелезній черзі. Після цього, задовольнивши свої лікувальні потреби в одному місці, доведеться мчати в інший кінець лісу до другого джерела. Цю «процедуру» доведеться проходити тричі на день упродовж всього часу лікування. Не кожен погодиться на таке лікування. Є інший варіант, більш комфортний, — їхати туди, де створено гарні умови, де всі мінеральні джерела «дзюркотять» в одному бюветі. Подається вода, як душа бажає, — і з підігрівом, і холодна. Її стан контролюється, забезпечено охорону родовищ. Все гарно й зручно. Але за це потрібно заплатити. У розумних межах, звичайно.

— Недавно один знайомий повернувся із далекої закордонної мандрівки. Побував у Брунеї. Найбільше вразив тамтешній султан, який на запитання щодо чинної у його країні системи розподілу прибутку від реалізації нафти, відповів, що «чорне золото» — це подарунок Аллаха, і адресований він не одному султану, а всій нації. А якщо так — значить, народ має отримувати відсотки від продажу нафти. І вони, брунейці, як і жителі деяких інших арабських країн, таки отримують свій відсоток від дарів землі, на якій народилися. Можливо, жителі Трускавця також мали би отримувати свій відсоток від реалізації «Нафтусі»?

— Хороша думка. Але, на жаль, державного механізму монетизувати надра немає. Так склалось «історично», що бювет не належить громаді, а є приватною власністю. Плата за вхід дозволить безболісно утримувати бювет. Це ті гроші, які необхідні, щоб заплатити за ліцензію та оренду землі, сплатити податок на нерухомість, розрахуватись за комунальні послуги, виплатити зарплату, провести постійний аналіз стану вод. Додайте амортизаційні та інші витрати, і тоді отримаєте цілком реальну картину, побачите, що доволі складно утримувати бювет. Крім того, після введення плати за воду збільшиться дохід, а відповідно, відрахування у міський бюджет.

— Чи є у Трускавці проблема з робочою силою. Бо чимало молодих українців виїжджають на заробітки за кордон, особливо у літній сезон. Наскільки реальна небезпека того, що в санаторно-курортних закладах, де зарплатня молодшого медичного та обслуговуючого персоналу невисока, бракуватиме робочих рук? Щось робиться для того, аби втримати людей на робочих місцях?

— Це проблема всієї країни, особливо її західної частини. Вихід єдиний — збільшувати зарплати. Проводячи капітальні ремонти і реконструкції, підтримуючи чистоту і порядок у місті, здійснюючи промоційні заходи, за останній рік збільшили потік відпочивальників на 16%. Зарплата збільшилась за цей період більш ніж у 2 рази. Більше гостей — більші зарплати.

— Завершується перше півріччя. Коли по-справжньому дадуться взнаки потенційні інвестори, чиї гроші і можливості допомогли б «підтягнути» Трускавець до рівня Карлових Вар?

— У нас нема іншого вибору: або швидко оновлюємо місто, або будемо плестися у хвості світових курортів. Оцінюю наші можливості реально. Карлові Вари можуть бути орієнтиром. Але Трускавець обирає свій шлях. Якщо збережемо сьогоднішні темпи і обсяги інвестувань — за 5 років Трускавець зробить великий стрибок вперед. Це буде зовсім інший курорт.

Схожі новини