«Діти зловживають фастфудами. Більшість часу проводять у гаджетах…»
25,24% хлопчиків мають надлишкову масу тіла. Також зайву вагу мають 20,72% дівчат
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/529988/fastfud.jpg)
Кожна п’ята дитина в Україні має надлишкову масу тіла. Такими є результати першого національного дослідження дитячого ожиріння. Це дослідження серед дітей молодшого шкільного віку було проведено в рамках Європейської ініціативи ВООЗ (COSI).
Згідно з результатами дослідження, серед дітей 6−8 років надлишкова маса тіла спостерігається у 22,96%, з них 9,13% мають ожиріння, а 2,63% — важке ожиріння. При цьому хлопчики більш схильні до проблем з вагою: показники надлишкової маси тіла у них сягають 25,24% проти 20,72% у дівчат.
За словами фахівців, основні фактори ризику розвитку ожиріння — це нездорове харчування та малорухливість. Під час дослідження виявилося, що тільки близько половини українських дітей харчується з дотриманням рекомендованої норми МОЗ — щодня їсти фрукти та овочі.
Свіжі фрукти щодня їдять лише 55,3% дітей, а овочі — 41,4%. Натомість опитування батьків показало, що діти споживають забагато цукру: щодня цукровмісні напої вживають 20,3% дітей, а солодкі закуски (печиво, торти, десерти) — 17,8% дітей.
Дослідження також показало, що діти мають недостатню фізичну активність: третина дітей або взагалі не займаються, або витрачають менш як годину на тиждень на високоінтенсивні фізичні навантаження. Водночас, 54,4% учнів проводять понад дві години за електронними пристроями у будні дні, а у вихідні цей показник зростає до 83,4%.
Дитячий невролог Домінік Свинаренко у соцмережах розповів, які продукти обмежити в раціоні дітей (шкільного віку), щоб менше хворіли і нервували?
- 1. Магазинні солодощі: печиво, пряники, вафлі, торти, дешеві цукерки, шоколад і морозиво. Чому не можна? Високий вміст цукру і трансжирів. Корисних компонентів не містять. Якщо дитина любить солодке — то печіть його самі!
- Соуси і приправи: кетчуп, майонез, соєвий та інші соуси! Чому не можна? Багато солі і глутамату натрію, хмара штучних наповнювачів та консерваторів. Користь незначна. Соуси допомагають зʼїсти в три рази більше їжі, ніж без них. Багато соусів можна приготувати самому!
- Солодкі напої: кола, лимонади кольорові, газовані, соки тривалого зберігання. Чому не можна? Суцільний цукор, консерванти.
- Фастфуд: чипси, смажені горіхи, сухарики, попкорн. Чому не можна? Дуже багато підсилювачів смаку, ароматизатори, жир, цукор, сіль. Користі немає. Тільки жир і цукор.
- Деякі молочні продукти: згущене молоко, солодкі сирки і йогурти, молочний шоколад, дешеві сири. Чому не можна? Від молока там мало що є, але багато цукру та пальмової олії.
- Деякі мʼясні вироби: більшість ковбас, сосисок, сардельок, пельмені (магазинні). Чому не можна? Багато тваринних жирів, перероблене мʼясо порушує мікрофлору кишківника, можуть містити забагато консервантів і навіть антибіотики!
- Борошняні вироби: білий хліб, локшина швидкого приготування, булочки, крекери, печиво, манка. Чому не можна? Рафіноване борошно в поєднанні з цукром, якого не пошкодували, порушує природну регуляцію апетиту і ми знову їмо більше ніж потребуємо.
Також Домінік Свинаренко зауважив:
— Скарги на відмову дитини від нових продуктів у своєму харчуванні, виникають у дітей із затримкою розвитку, і на фоні інших проблем можуть навіть не озвучуватись батьками! (хоч це є дуже важливий момент).
Гастроентерологи пишуть, що ці капризи є в нормі у дітей до 6 років!
— Колись у мене була маленька пацієнтка, яка вживала тільки три продукти: сосиски, картоплю фрі, йогурт, і добре себе почувала і всі аналізи були добрі. Зате родина була в шоці, — розповів лікар-невролог. — Саме тут і виникає неврологічна проблема: батьки намагаються примусити дитину зʼїсти щось корисне (фрукти, овочі, м’ясо, рибу). Але це не працює, примус трактується дитиною, як негативний досвід — і виникає стрес. Їжа стає стресом і для дитини і для батьків. Батьки приходять до невролога і просять дитині щось виписати, бо усі мають нерви!
Чому може так статись?
- впливає різноманіття їжі при прикормі - чим більше смаків спробує малюк з 6 місяців, тим менш ймовірно, що не буде їсти нову їжу.
- перезбудження сенсорної чутливості - нова їжа із вираженим смаком ще більше збуджує нервову систему, такі діти люблять мʼяку, теплу їжу з не вираженим смаком.
- може бути спадкова, вроджена схильність до певних смаків (насамперед солодкого), у таких дітей різкі запахи і смаки викликають негативну реакцію.
- зовнішній вигляд їжі - вишукано (!) сервірована страва викликає бажання її спробувати, а приготована абияк, асоціюється з неприємним смаком.
Що робити коли в дитини страх до нової їжі?
- Не нервувати, якщо дитина відмовляється.
- Не пропонуйте нічого альтернативного до наступного прийому їжі.
- Пропонуйте новий продукт спочатку з крихітного шматочка.
- Прийом їжі має бути в один і той самий час у звиклих умовах.
- Приймайте їжу разом з дитиною — демонструйте приклад!
- Тривалість їжі не має перевищувати 30 хвилин
І заберіть гаджети від дітей під час їжі!
Якщо вас тривалий час турбує харчова поведінка дитини — звертайтеся до дитячого психолога та дитячого гастроентеролога!
Дитячий ендокринолог Юрій Єрін у коментарі для «ВЗ» розповів:
— Проблема ожиріння поширена не лише серед дітей, але й серед дорослих. До організму надходить надмірна кількість калорій (харчування нераціональне), малорухливий спосіб життя.
Діти зловживають фастфудами. Більшість часу проводять у гаджетах. Фітнес-зали відвідує невелика кількість дітей.
Пацієнти звертаються до ендокринолога, щоб виключити хворобливі причини ожиріння, але вони майже не зустрічаються. Є ендокринні причини, наприклад, коли патологія наднирників, але це трапляється вкрай рідко.
Батьки багато працюють, часто не мають можливості забезпечити дітям нормальний режим харчування. Діти зранку не снідають. Обід — в школі. Вечеря — неповноцінна…
Коли до нас звертаються пацієнти з проблемою ожиріння, ми визначаємо індекс маси тіла: співвідношення росту і маси. Є спеціальна номограма (графік). Якщо від 10 до 85 так званої перцентилі, то це ще допустимо. Понад 85 — надмірна маса тіла. Понад 95 — ожиріння. Відповідно менше 10 — недостатня маса тіла. Частіше звертаються з надлишковою вагою. Іноді буває, що й у 12 років дитина важить 80 кг…
— Ви радите пацієнтам звертатися до дієтологів? І чи це ефективно у випадку з ожирінням?
— Практично усім, хто має ожиріння раджу звертатися до дієтологів. Мене часто запитують до кого краще звернутися? В Інтернеті можна багато знайти інформації. Я, наприклад, переглянув декілька роликів фітнес-тренера, нутриціолога Віктора Мандзяка (він має власні програми схуднення). З медичної точки зору абсолютно ніяких протиріч немає.
— Отже, чарівної таблетки не існує… Щоб скинути зайві кілограми, треба багато працювати над собою.
— Не існує. В останні роки модними є медикаментозні препарати для схуднення (наприклад, оземпік), але навіть самі виробники першим пунктом наголошують: якщо фізична активність і зміна харчової поведінки не призвели до успіху, а індекс маси тіла достатньо високий, тільки тоді пробувати препарати для схуднення.