Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Що відбувається зі здоров’ям українців за останні півтора року і що з цим робити

За час війни багато хто з українців набрав зайву вагу, яка лише росте, особливо в ділянці живота; почали погано спати, гірше сприймати інформацію, гірше запам’ятовувати. У когось з’явилися головні болі через високий тиск. Когось постійно тягне на їжу і, переважно, нездорову (солодощі, фастфуд).

Це стосується тих, хто в тилу. У волонтерів, які їз­дять на фронт, та військових ситуація ще складніша: через високі стреси, «шумове забруд­нення», а точніше, постійні ви­бухи, відсутність повноцінного сну, висококалорійний раціон, багатий вуглеводами, жирами, «енергетиками», які поглинаються у величезних кількостях, а також цигарками, розвиваються різні порушення обміну речовин, з яких в майбутньому можуть розвину­тися різні хвороби.

Саме для людей у період війни відома укра­їнська лікар­ка-дієтолог Оксана Ски­талінська (на фото) вироби­ла низку порад та рекоменда­цій.

За її словами, хронічний три­валий стрес, підкріплений висо­кокалорійним, бідним на корисні речовини харчуванням, нездоро­вими звичками, (куріння, енерге­тики) — руйнує організм, спричи­нює багато порушень і хвороб з тяжкими наслідками.

Дієтолигня акцентує: «Ми не можемо відгородитися від війни, прибрати це постійне джерело стресу (сирени, вибухи, нічні про­будження і тривогу). Проте змен­шити негативний вплив цього стресу ми можемо».

Подаємо низку порад від Окса­ни Скиталінської стосовно того, що можемо зробити, аби змен­шити негативний вплив стресу.

Тим, хто зараз на фронті, дієто­логиня рекомендує доповнювати свій раціон вітамінами, мінерала­ми та фітонутрієнтами. Найкраще це робити за допомогою готових комплексів. Таким чином обмін речовин відбуватиметься у більш здоровому напрямі.

Також вона радить додатково приймати вітамін С та омега-3 жири — вони мають протизапаль­ну властивість, добре впливають на імунну систему, покращують стан судин та зменшують запаль­ні процеси в них (профілактика атеросклерозу та судинних ката­строф у вигляді раптової коронар­ної смерті, інсультів, інфарктів).

Окрім того, із добавок мож­на приймати курсами аргінін та лецитин. Аргінін потрібен для нормальної роботи судин, скоро­чення м’язів, вироблення енергії. Лецитин нормалізує роботу всіх клітинних мембран та сприяє кращій роботі всього організму, в першу чергу клітин мозку (нейро­нів), клітин печінки (гепатоцитів).

Якщо є інсулінорезистентність (постійне бажання їсти, особливо солодощі, є зайва вага), можна приймати метформін у невеликій дозі - 500 мг/день. Метформін зменшує інсулінорезистентність, збільшує чутливість клітин до ін­суліну, який транспортує глюкозу. Таким чином, глюкоза потрапляє в клітини і використовується як енергія, а не перетворюється в жир. Метформін вважається геропротектором (захищає від загального старіння), нейропро­тектором (захищає мозок), ангіопротектором (захищає судини) від шкідливої дії високих рівнів цукру (гіперглікемії).

Усім нам — тим, хто на фронті, і тим, хто в тилу, — дієтологиня ра­дить у харчуванні звернути увагу на такі моменти:

  • Уникати одноразових жиро­вих навантажень, приміром, сма­жені котлети, сало, ковбаса типу салямі, твердий сир, солодощі (вафлі, тістечка з кремом, цукерки з кремовою начинкою). За словами Оксани Скиталінської, це негатив­но впливає на підшлункову залозу та печінку, погіршує перетравлю­вання та засвоєння їжі, сприяє роз­витку запалення, а в деяких людей може спричинити і загострення панкреатиту (запалення підшлун­кової залози) та холециститу (за­палення жовчного міхура).
  • Із солодощів слід віддавати перевагу тим, які містять кольо­рові пігменти та клітковину, — яго­ди, фрукти, пастилу, сухофрукти домашнього виготовлення, без використання сиропів та консер­вантів.

Ще одна надважлива пора­да — вживати квашені овочі: вони роблять здоровішим кишечник, зміцнюють імунну систему, покра­щують роботу мозку та сприяють зменшенню стресу (стимулюють утворення гама-аміномасляної кислоти).

Окрім того, слід споживати свіжу та сушену зелень. Її не по­трібно багато, важливо, щоб вона була: зелень зменшує запалення, яке зростає за стресу, і, так само, як і ягоди, захищає судини та мо­зок від повільного руйнування стресом.

З напоїв варто віддавати пе­ревагу чистій воді. Солодкі на­пої містять надзвичайно багато цукру, який, навіть за незначної зайвої ваги, не кажучи про ожи­ріння, перетворюється на жир, та нездорових цукрозамінників, які порушують обмін речовин і можуть сприяти розвитку раку (як аспартам, наприклад). У воду можна додавати лимон­ний сік — із лимонів або кон­центрованого лимонного соку.

Горіхи слід поєднувати не з ме­дом, а зі сухофруктами (волонте­ри люблять передавати на фронт «енергетичні батончики» з меду, сухофруктів та горіхів).

За можливості готувати собі чашку какао, в якому багато про­тизапальних речовин та магнію, який заспокоює і оздоровлює.

Зелений чай — універсальний адаптоген, який містить понад 300 цінних для здоров’я речо­вин. Його достатньо навіть однієї склянки в день.

Готуючи чи споживаючи кашу, можна додати до неї клітковини — вівсяних висівок, які сповільню­ватимуть різке підвищення рівня цукру у крові та захистять від ожи­ріння.

Перед сном дієтологиня ра­дить випивати склянку настою ромашки: вона не лише знімає втому та напругу з м’язів, але має заспокійливий та протизапальний ефекти.

А от найбільш сильною «збро­єю», на думку Оксани Скиталін­ської, є фізичні вправи і медита­ція, включаючи глибоке дихання. Ще один важливий та дієвий ком­понент такої зброї, каже дієтоло­гиня, — це сон тривалістю 7−8-9 годин, за можливості. За її слова­ми, якщо є можливість подрімати вдень — короткий сон протягом 15 хв додає декілька «робочих» годин після обіду. Після такого ко­роткого денного сну замість мля­вості та відчуття втоми матимемо приплив енергії і свіжий мозок. Ці прийоми зменшують стрес і збільшують розмір гіпокампа (це структура в мозку, відповідальна за емоції і пам’ять), таким чином покращуючи пам’ять.

Оксана Скиталінська наго­лошує: «Куріння та алкоголь не знімають стрес, лише поглиблю­ють його наслідки. Алкоголь у поєднанні із жирною їжею часто спричиняє гострий панкреатит — надзвичайно важкий стан, який потребує інтенсивного лікування в лікарні».

Резюмуючи, Оксана Скита­лінська радить усім нам не «про­гинатися» під тиском щоденно­го життя, а взяти свій стрес під контроль, перш ніж він візьме контроль над нами.

«І все на світі треба пережити. І кожен фініш — це, по суті, старт», — як сказала наша геніальна Ліна Костенко.

Схожі новини