Що відбувається зі здоров’ям українців за останні півтора року і що з цим робити
За час війни багато хто з українців набрав зайву вагу, яка лише росте, особливо в ділянці живота; почали погано спати, гірше сприймати інформацію, гірше запам’ятовувати. У когось з’явилися головні болі через високий тиск. Когось постійно тягне на їжу і, переважно, нездорову (солодощі, фастфуд).
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/499871/kharchuvannia.jpg)
Це стосується тих, хто в тилу. У волонтерів, які їздять на фронт, та військових ситуація ще складніша: через високі стреси, «шумове забруднення», а точніше, постійні вибухи, відсутність повноцінного сну, висококалорійний раціон, багатий вуглеводами, жирами, «енергетиками», які поглинаються у величезних кількостях, а також цигарками, розвиваються різні порушення обміну речовин, з яких в майбутньому можуть розвинутися різні хвороби.
Саме для людей у період війни відома українська лікарка-дієтолог Оксана Скиталінська (на фото) виробила низку порад та рекомендацій.
За її словами, хронічний тривалий стрес, підкріплений висококалорійним, бідним на корисні речовини харчуванням, нездоровими звичками, (куріння, енергетики) — руйнує організм, спричинює багато порушень і хвороб з тяжкими наслідками.
Дієтолигня акцентує: «Ми не можемо відгородитися від війни, прибрати це постійне джерело стресу (сирени, вибухи, нічні пробудження і тривогу). Проте зменшити негативний вплив цього стресу ми можемо».
Подаємо низку порад від Оксани Скиталінської стосовно того, що можемо зробити, аби зменшити негативний вплив стресу.
Тим, хто зараз на фронті, дієтологиня рекомендує доповнювати свій раціон вітамінами, мінералами та фітонутрієнтами. Найкраще це робити за допомогою готових комплексів. Таким чином обмін речовин відбуватиметься у більш здоровому напрямі.
Також вона радить додатково приймати вітамін С та омега-3 жири — вони мають протизапальну властивість, добре впливають на імунну систему, покращують стан судин та зменшують запальні процеси в них (профілактика атеросклерозу та судинних катастроф у вигляді раптової коронарної смерті, інсультів, інфарктів).
Окрім того, із добавок можна приймати курсами аргінін та лецитин. Аргінін потрібен для нормальної роботи судин, скорочення м’язів, вироблення енергії. Лецитин нормалізує роботу всіх клітинних мембран та сприяє кращій роботі всього організму, в першу чергу клітин мозку (нейронів), клітин печінки (гепатоцитів).
Якщо є інсулінорезистентність (постійне бажання їсти, особливо солодощі, є зайва вага), можна приймати метформін у невеликій дозі - 500 мг/день. Метформін зменшує інсулінорезистентність, збільшує чутливість клітин до інсуліну, який транспортує глюкозу. Таким чином, глюкоза потрапляє в клітини і використовується як енергія, а не перетворюється в жир. Метформін вважається геропротектором (захищає від загального старіння), нейропротектором (захищає мозок), ангіопротектором (захищає судини) від шкідливої дії високих рівнів цукру (гіперглікемії).
Усім нам — тим, хто на фронті, і тим, хто в тилу, — дієтологиня радить у харчуванні звернути увагу на такі моменти:
- Уникати одноразових жирових навантажень, приміром, смажені котлети, сало, ковбаса типу салямі, твердий сир, солодощі (вафлі, тістечка з кремом, цукерки з кремовою начинкою). За словами Оксани Скиталінської, це негативно впливає на підшлункову залозу та печінку, погіршує перетравлювання та засвоєння їжі, сприяє розвитку запалення, а в деяких людей може спричинити і загострення панкреатиту (запалення підшлункової залози) та холециститу (запалення жовчного міхура).
- Із солодощів слід віддавати перевагу тим, які містять кольорові пігменти та клітковину, — ягоди, фрукти, пастилу, сухофрукти домашнього виготовлення, без використання сиропів та консервантів.
Ще одна надважлива порада — вживати квашені овочі: вони роблять здоровішим кишечник, зміцнюють імунну систему, покращують роботу мозку та сприяють зменшенню стресу (стимулюють утворення гама-аміномасляної кислоти).
Окрім того, слід споживати свіжу та сушену зелень. Її не потрібно багато, важливо, щоб вона була: зелень зменшує запалення, яке зростає за стресу, і, так само, як і ягоди, захищає судини та мозок від повільного руйнування стресом.
З напоїв варто віддавати перевагу чистій воді. Солодкі напої містять надзвичайно багато цукру, який, навіть за незначної зайвої ваги, не кажучи про ожиріння, перетворюється на жир, та нездорових цукрозамінників, які порушують обмін речовин і можуть сприяти розвитку раку (як аспартам, наприклад). У воду можна додавати лимонний сік — із лимонів або концентрованого лимонного соку.
Горіхи слід поєднувати не з медом, а зі сухофруктами (волонтери люблять передавати на фронт «енергетичні батончики» з меду, сухофруктів та горіхів).
За можливості готувати собі чашку какао, в якому багато протизапальних речовин та магнію, який заспокоює і оздоровлює.
Зелений чай — універсальний адаптоген, який містить понад 300 цінних для здоров’я речовин. Його достатньо навіть однієї склянки в день.
Готуючи чи споживаючи кашу, можна додати до неї клітковини — вівсяних висівок, які сповільнюватимуть різке підвищення рівня цукру у крові та захистять від ожиріння.
Перед сном дієтологиня радить випивати склянку настою ромашки: вона не лише знімає втому та напругу з м’язів, але має заспокійливий та протизапальний ефекти.
А от найбільш сильною «зброєю», на думку Оксани Скиталінської, є фізичні вправи і медитація, включаючи глибоке дихання. Ще один важливий та дієвий компонент такої зброї, каже дієтологиня, — це сон тривалістю 7−8-9 годин, за можливості. За її словами, якщо є можливість подрімати вдень — короткий сон протягом 15 хв додає декілька «робочих» годин після обіду. Після такого короткого денного сну замість млявості та відчуття втоми матимемо приплив енергії і свіжий мозок. Ці прийоми зменшують стрес і збільшують розмір гіпокампа (це структура в мозку, відповідальна за емоції і пам’ять), таким чином покращуючи пам’ять.
Оксана Скиталінська наголошує: «Куріння та алкоголь не знімають стрес, лише поглиблюють його наслідки. Алкоголь у поєднанні із жирною їжею часто спричиняє гострий панкреатит — надзвичайно важкий стан, який потребує інтенсивного лікування в лікарні».
Резюмуючи, Оксана Скиталінська радить усім нам не «прогинатися» під тиском щоденного життя, а взяти свій стрес під контроль, перш ніж він візьме контроль над нами.
«І все на світі треба пережити. І кожен фініш — це, по суті, старт», — як сказала наша геніальна Ліна Костенко.