Гриби слід уміти не лише збирати, а й споживати
Прості правила, які допомагають врятувати життя
Хоча затяті грибники кажуть, що цього року ще не так багато грибів, але знаємо, що осінь — традиційна пора, коли вони є, їх збирають як ті, хто знається на «тихому полюванні», так і ті, хто не дуже розуміється на грибах. Тому саме на цей сезон і припадає найбільша кількість отруєнь грибами.
Як відомо, гриби вважаються «важкою їжею», тож навіть здоровим людям не рекомендовано їх їсти у значних кількостях. Вони сповільнюють виділення шлункового соку, а це погіршує процес травлення їжі. Усе через азотовмісний полісахарид хітин, який за своєю будовою дуже близький до целюлози рослин. Ці речовини не перетравлюються і не засвоюються нашою травною системою. Тому дикорослі гриби не можна їсти дітям до 12−14 років, літнім людям, вагітним та жінкам, що годують грудьми.
Медики нагадують прості правила, які допоможуть уникнути проблем зі здоров’ям внаслідок вживання грибів.
— Перші симптоми отруєння можуть виникнути від 30 хвилин до 2 годин після споживання грибів. А саме нудота, блювання, різкий біль у животі, діарея, відчуття задишки, зниження пульсу, галюцинації, підвищення температури тіла. Першою допомогою має бути промивання шлунка. Пити величезну кількість перевареної води та викликати блювотний рефлекс. І так доти, поки в шлунку не залишиться залишків їжі.
Далі - прийняти сорбенти і пити багато рідини — підсоленої чи мінеральної води, щоб підтримувати водно-сольовий баланс. Слід звернутися до лікаря або викликати екстрену медичну допомогу для госпіталізації в стаціонар. Й дотримуватися ліжкового режиму, — зазначив лікар з медицини невідкладних станів станції «Самбір» Львівського обласного центру екстреної медицини катастроф Ростислав Заяць.
Категорично не можна одночасно з грибами вживати в їжу кисломолочні продукти чи алкоголь. Це несумісні продукти, що прискорюють всмоктування токсинів в організм людини.
— Слід сказати, що гриби не є якоюсь унікальною чи корисною їжею. Так, вони містять у своєму складі такі речовини, як калій, фосфор, сірку, магній, натрій, кальцій, хлор; вітаміни, А (каротин), вітаміни групи В, С, D і РР. Проте варто зазначити, що всі ці речовини з грибів дуже погано засвоюються організмом людини. А ще гриби здатні накопичувати з повітря, ґрунту і води важкі метали, органічні токсини і радіоактивні речовини. Тому їх потрібно збирати тільки в екологічно чистих районах. А ще не беріть сухих грибів, — наголосив лікар.
Аби вберегтись від отруєння, медик радить дотримуватись простих правил:
- не споживати дикорослих грибів, замінивши їх на вирощені промислово;
- не купувати гриби на стихійних ринках;
- брати в кошик лише добре відомі гриби;
- не збирати надто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними;
- навіть їстівний гриб перетворюється на отруйний, якщо росте на забрудненій території;
- не йти по гриби в посушливу погоду — в пересушених грибах концентрація токсинів значно підвищується;
- не споживати сирі гриби;
- варити гриби потрібно в підсоленій воді не менше трьох разів, по 30 хвилин, щоразу ретельно їх промиваючи на друшлаку;
- готові страви з грибами зберігати в холодильнику не більш як добу.
Записала Анна Врублевська.