Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Гриби слід уміти не лише збирати, а й споживати

Прості правила, які допомагають врятувати життя

Хоча затяті грибники кажуть, що цього року ще не так багато грибів, але знаємо, що осінь — традиційна пора, коли вони є, їх збирають як ті, хто знається на «тихому полюванні», так і ті, хто не дуже розуміється на грибах. Тому саме на цей сезон і припадає найбільша кількість отруєнь грибами.

Як відомо, гриби вважаються «важ­кою їжею», тож навіть здоровим людям не рекомендовано їх їсти у значних кіль­костях. Вони сповільнюють виділення шлункового соку, а це погіршує процес травлення їжі. Усе через азотовмісний полісахарид хітин, який за своєю будо­вою дуже близький до целюлози рос­лин. Ці речовини не перетравлюються і не засвоюються нашою травною сис­темою. Тому дикорослі гриби не можна їсти дітям до 12−14 років, літнім людям, вагітним та жінкам, що годують грудь­ми.

Медики нагадують прості правила, які допоможуть уникнути проблем зі здоров’ям внаслідок вживання грибів.

— Перші симптоми отруєння можуть виникнути від 30 хвилин до 2 годин піс­ля споживання грибів. А саме нудота, блювання, різкий біль у животі, діарея, відчуття задишки, зниження пульсу, галюцинації, підвищення температу­ри тіла. Першою допомогою має бути промивання шлунка. Пити величезну кількість перевареної води та викликати блювотний рефлекс. І так доти, поки в шлунку не залишиться залишків їжі.

Далі - прийняти сорбенти і пити ба­гато рідини — підсоленої чи мінеральної води, щоб підтримувати водно-сольо­вий баланс. Слід звернутися до лікаря або викликати екстрену медичну допо­могу для госпіталізації в стаціонар. Й дотримуватися ліжкового режиму, — за­значив лікар з медицини невідклад­них станів станції «Самбір» Львів­ського обласного центру екстреної медицини катастроф Ростислав За­яць.

Категорично не можна одночасно з грибами вживати в їжу кисломолочні продукти чи алкоголь. Це несумісні про­дукти, що прискорюють всмоктування токсинів в організм людини.

— Слід сказати, що гриби не є якоюсь унікальною чи корисною їжею. Так, вони містять у своєму складі такі речовини, як калій, фосфор, сірку, магній, натрій, кальцій, хлор; вітаміни, А (каротин), ві­таміни групи В, С, D і РР. Проте варто зазначити, що всі ці речовини з грибів дуже погано засвоюються організмом людини. А ще гриби здатні накопичува­ти з повітря, ґрунту і води важкі метали, органічні токсини і радіоактивні речо­вини. Тому їх потрібно збирати тільки в екологічно чистих районах. А ще не беріть сухих грибів, — наголосив лікар.

Аби вберегтись від отруєння, медик радить дотримуватись простих правил:

  • не споживати дикорослих грибів, замінивши їх на вирощені промислово;
  • не купувати гриби на стихійних ринках;
  • брати в кошик лише добре відомі гриби;
  • не збирати надто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруй­ними;
  • навіть їстівний гриб перетворю­ється на отруйний, якщо росте на за­брудненій території;
  • не йти по гриби в посушливу пого­ду — в пересушених грибах концентра­ція токсинів значно підвищується;
  • не споживати сирі гриби;
  • варити гриби потрібно в підсоле­ній воді не менше трьох разів, по 30 хви­лин, щоразу ретельно їх промиваючи на друшлаку;
  • готові страви з грибами зберігати в холодильнику не більш як добу.

Записала Анна Врублевська.