Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Що робити, коли болить серце

Больові відчуття в грудній клітці часто лякають людей, оскільки це відразу асоціюється з проблемами з серцем. Вважається, що дискомфорт, больові відчуття в лівій частині грудей — це саме серцеві патології. Яким же симптомам варто приділяти увагу і коли звертатися до лікаря по допомогу

Причини і види болю в серці

Порушення в роботі серця може супроводжуватися хворо­бливими відчуттями. Якщо у вас виникають симптоми, пов’язані з неможливістю зробити глибо­кий вдих, задишкою, слабкістю після фізичних навантажень, коливаннями артеріального тиску, порушенням серцевого ритму — це все вказує на про­блеми з серцем. Важливо на­вчитися розрізняти їхню приро­ду. Це може бути як набута, так і вроджена патологія. До вро­джених патологій відносять по­роки серця, аритмію, пролапс серцевих клапанів. Набуті мож­на розділити на судинні патоло­гії: інфаркт, стенокардія, ішемія; запальні процеси: міокардит, перикардит, ендокардит.

Різкий, що ніби стискає, біль у серці - ознака стенокар­дії, яка може розвиватися в іше­мічну хворобу серця. Він також відчувається в лівій руці, плечі і навіть у щелепі. Інтенсивність такого болю збільшується під час фізичних навантажень. Піс­ля відпочинку і спокою він ми­нає без додаткового втручання.

Гострий колючий біль, що виникає в лівій верхній частині тулуба, характеризує запаль­ні процеси, пов’язані з пере­несеними раніше вірусними і бактеріальними інфекціями, що дають ускладнення на серце. Такий біль характерний для міо­кардиту або перикардиту.

Аритмія характеризується колючими спазмами в ділянці серця. Симптоми супроводжу­ються слабкістю і запаморочен­ням, зниженням артеріального тиску, нерівномірністю серцевого ритму, тяжкістю у грудній клітці.

У випадку, коли людина від­чуває сильний тягнучий біль — йдеться про спазм серцевого м’яза. Біль може охоплювати шию і щелепу, супроводжую­чись загальною слабкістю, ну­дотою і блювотою.

У підлітків через нервове пе­ренапруження може виникати відчуття печіння в ділянці серця. Так проявляється кардіалгія. За спроби провести пальпацію міжреберного простору біль посилюється.

Коли біль відчувається після сильних фізичних наванта­жень — це ознака проблем в ро­боті серцево-судинної системи.

Найбільш небезпечним є ін­фаркт міокарда. Він характе­ризується оперізуючим болем в лівій частині грудей, перехо­дить на ліву руку і шию, а іноді ще й на ногу. Одночасно з цим відчувається слабкість, брак повітря, нудота. Може підви­щуватися температура тіла, а також людина починає рясно пітніти.

Як відрізнити біль у серці від інших видів болю

Болі в ділянці грудної клітки зазвичай асоціюються з болями у серці. Але це не завжди так. Іс­нує безліч захворювань, які мо­жуть провокувати дискомфорт у грудях.

Патологічні стани хребта: остеохондроз, сколіоз, неврал­гія. Вони характеризуються го­стрим колючим болем, який по­силюється під час кашлю, різких рухів, спроб глибоко вдихнути. Дискомфорт відчувається не тільки в лівій частині, а у всій спині.

Захворювання легенів: пнев­монія, плеврит. Болі в грудній клітці під час вдиху та кашлю, задишка — це симптоми пнев­монії. Якщо болить та поколює спереду або збоку, за вдиху, кашлю та спроб нахилитися не­приємні відчуття посилюються — це одна з ознак плевриту.

Хвороби шлунково-кишко­вого тракту: виразка шлунка, грижа стравоходу, гострий пан­креатит, дискінезія жовчного мі­хура. Ураження стравоходу або верхнього відділу шлунка су­проводжується тривалим нию­чим болем, нудотою та печією. Ці симптоми жодним чином не пов’язані з фізичними наванта­женнями, що й відрізняє їх від болю в серці. Вони більше зале­жать від періодів прийому їжі та якості вживаних продуктів.

Психологічні проблеми: кар­діоневроз, стрес, панічні атаки, хронічні перевантаження. Різкі стрибки тиску (як у бік знижен­ня, так і підвищення), приско­рене серцебиття, задишка, за­паморочення, холодний липкий піт, біль у грудній клітці - всі ці симптоми в комплексі вказують на психологічну природу болю. Якщо дати людині змогу заспо­коїтися, то дискомфорт у грудях мине без надання медичної до­помоги. Якщо біль різкий, але триває довго, часто з нароста­ючою амплітудою, характеризу­ється посиленням за фізичного навантаження — це вказує на кардіологічні проблеми.

Симптоми болю у серці

Раптовий ниючий, тягнучий біль у грудній клітці, який триває більше ніж 5 хвилин; біль в ліво­му боці тулуба (ділянка плеча, шия, нижня щелепа, ліва рука); задишка, нудота, слабкість, за­паморочення, прискорене сер­цебиття, нестача повітря. Всі ці симптоми можуть проявлятися після фізичного або психоемо­ційного навантаження. Важливо пам’ятати, що біль в ділянці сер­ця не завжди пов’язаний саме з серцевою патологією. Для постановки точного діагнозу важливо пройти комплексне об­стеження і проконсультуватися з лікарем.

Чого не можна робити за болів у серці. Якщо відчуваєть­ся дискомфорт або біль в ділян­ці грудної клітки, в жодному разі не можна панікувати і починати пити всілякі ліки, які порадили знайомі або про які ви прочита­ли в Інтернеті. Будь-яка само­діяльність у цьому питанні може призвести до негативних на­слідків. В жодному разі не мож­на прикладати до серця холод — відбудеться звуження судин, і це може спровокувати інфаркт.

Якщо ви належите до групи ризику (в роду були люди, які страждали від серцево-судин­них захворювань, у вас трапля­ються коливання артеріального тиску, ви страждаєте від ожирін­ня, набряків або маєте вроджені проблеми з серцем), не втра­чайте час, чекаючи, що симпто­ми минуть самі собою. Важливо на них реагувати, проходити комплексне обстеження і після консультації кардіолога дотри­муватися всіх його рекоменда­цій, змінювати спосіб життя.

Перша допомога від болів. За серцевого болю необхідно, в першу чергу, заспокоїтися. У стані спокою серце споживає меншу кількість кисню, тому, якщо сталося пошкодження серцевого м’яза, буде менша ймовірність серйозних наслід­ків. Важливо припинити на­вантаження — присісти, якщо перебуваєте в русі, покинути задушливе приміщення або за­безпечити приплив свіжого по­вітря. Щоб полегшити дихання, варто розстебнути ґудзики на сорочці, послабити ремінь на поясі. Спробуйте зробити гли­бокий вдих або прокашляйтесь. Таким чином збільшиться тиск на серце, а це поліпшить його роботу. Покладіть під язик одну таблетку нітрогліцерину (0,5 мг). Якщо біль не мине протягом 5−7 хвилин, покладіть під язик ще одну таблетку та зверніться по екстрену допомогу. Якщо тиск знижений, є порушення коор­динації рухів і мови, то нітро­гліцерин приймати не можна.

Коли треба викликати не­відкладну медичну допомогу. У разі, якщо здійснені раніше за­ходи не допомагають, важливо звернутися по екстрену допомо­гу. Необхідно зробити це якомо­га швидше, адже вчасно надана допомога може врятувати лю­дині життя. Дзвонити у «швидку» варто в разі, якщо потерпілий поскаржився на біль в серці і втратив свідомість. Порушен­ня серцевого ритму, коливання тиску, неможливість повноцінно вдихнути — це все ознаки, які ви­магають невідкладної допомоги медиків. До їхнього приїзду в жодному разі не можна викидати коробки з-під ліків, які приймав хворий, щоб забезпечити розу­міння ситуації медикам.

Підготував Юрій Червінський.

Схожі новини