Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Жирні пасма потребують особливого догляду

Бажання мати гарне доглянуте волосся є природним і зрозумілим. А от жирне волосся може завадити вам виглядати найкращим чином

То що ж робити, якщо волосся швидко жирніє?

Як правило, якщо у вас жирне волосся, ви повинні мити голову щодня. Вибирайте шам­пунь, призначений для жирного волосся, що очищує шкіру голови та волосся без додатко­вого зволоження.

Якщо проблеми зі шкірою пов’язані з лу­пою або себорейним дерматитом, скористай­теся засобами, що містять цинк, щоб знищити бактерії та грибки, або засобом для волосся із саліциловою кислотою, щоб позбутися над­лишку жиру та лупи.

Мийте голову делікатно — достатньо, щоб помити, але не настільки сильно, щоб подраз­нити шкіру голови. Подразнення може стиму­лювати сальні залози і змусити їх виробляти більше шкірного сала.

Ретельно промийте волосся перед тим, як вийти з душу. Залишки шампуню або кондиці­онера можуть створити плівку на вашому во­лоссі, одразу зробивши його жирним.

Наносіть кондиціонер на кінчики волосся, але не на шкіру голови. Кондиціонер допо­магає повернути вологу вашому волоссю, а також запобігає його заплутуванню.

Намагайтеся не розчісувати і не торкатися волосся більше, ніж потрібно. Часте розчісу­вання може стимулювати ваші залози виро­бляти більше шкірного сала. Рухаючи волосся руками, можемо додати до волосся жиру з власних рук.

Жир на волосся може потрапляти з руш­ників для волосся, гребінців, шапок, шарфів, подушок тощо. Ці предмети можуть збирати і накопичувати шкірне сало зі шкіри голови при регулярному використанні.

Щоби рідше мити волосся через його жир­ний вигляд, може допомогти сухий шампунь або порошок, що вбирає жири. Ці косметичні засоби створені для поглинання зайвих жирів, маскування будь-якого запаху та надання во­лоссю додаткового об'єму.

Якщо ваше волосся вже виробляє додатко­вий жир, використання засобів для укладання на олійній основі - не найкраща ідея. Викорис­товуйте лак для волосся або мус для укладан­ня, що не обтяжує його, додаючи більше жиру.

Використання продуктів, що містять зеле­ний чай, може допомогти контролювати жир­ність волосся.

Поверхнево-активні речовини у скла­ді шампуню для жирного волосся сприяють зв’язуванню шкірного сала і води, що дозво­ляє видалити надлишок жиру під час миття волосся. Засоби містять лаурет сульфат, ла­урилсульфат, саркозини, сульфосукцинати. Однак аніонні речовини також можуть надто висушити волосся, що своєю чергою збіль­шує ризик його ламкості. Людям із сухим, легко пошкодженим або фарбованим волос­сям варто вибрати більш м’який шампунь і ретельно очищати волосся не частіше одного разу на 3−4 дні. Нанесення зволожувального кондиціонера на волосся після миття (окрім коріння волосся і шкіри голови) може допо­могти утримувати вологу, не робляючи шкіру голови жирною.

Тип волосся людини також може вплинути на те, наскільки швидко волосся стає жирним. Пряме або тонке волосся, швидше за все, буде виглядати жирним, порівняно з кучеря­вим або густим волоссям.

Дієта може зіграти роль у надлишковому виробленні шкірного сала. Згідно з дослі­дженнями, молочні продукти та дієта з висо­ким вмістом цукрів можуть впливати на гормо­ни андрогени, які відповідно впливають на те, скільки шкірного сала виробляє шкіра. Тому, щоб запобігти надмірному утворенню шкірно­го жиру, варто звернути увагу на харчування, обмежити споживання цукрів, особливо про­стих, натомість збільшити кількість овочів, зе­лені, цілозернових продуктів.

У деяких випадках може знадобитися до­даткова допомога, щоб контролювати жирну шкіру голови. Якщо ви маєте справу з лупою або себорейним дерматитом і безрецептурні продукти для догляду не дали очевидного ре­зультату, варто звернутися до лікаря -дерма­толога. Лікар може допомогти вам з’ясувати першопричину проблем зі шкірою голови та призначити ліки або продукти для шкіри, які відпускаються за рецептом.

Схожі новини