Передплата 2024 ВЗ

Не завжди винне взуття

Часто люди, скаржачись на біль у ногах, скидають усе на взуття. Але найчастіше винне не взуття, а його власники, які забули просте правило: подбай про ноги, їхнє здоров’я — і вони ніколи не підведуть

Фото умовне з сайту pexels
Фото умовне з сайту pexels

А турбота ця — невелика хитрість: потрібно регулярно змащувати взуття тонким шаром взуттєвого крему (підійде й олія). Щоб тверді задники не натирали п’яти, добре протерти їх свічкою, вологим милом або змочити спиртом. Якщо ноги постраждали — з’явилися мозолі, тріщини, потертості, слід удатися до народних засобів.

  • Ванночки для ніг поліп­шують кровообіг, очищають стопи, знімають втому. У таз із теплою водою додати на­стій ромашки або лляного на­сіння, хвої ялинки (2 ст. ложки на 1 л води). Тривалість про­цедури — 15−20 хв.
  • За наявності на підошві або п’ятах тріщин, ранок до­дати дезінфікуючі засоби: настій календули (1 ст. ложка квіток на 1 л води) або кропи­ви, подорожника (2 ст. лож­ки подрібненої трави на 1 л води). Після ванночки змас­тити ноги кремом із ромаш­кою.
  • Від застарілих тріщин і мозолів не рідше 1 разу на тиждень робити гарячі миль­но-содові ванночки з до­даванням настою ромашки (1:10) протягом 10−20 хви­лин. На 3 л води — 1 ст. ложка харчової соди. Для видален­ня тріщин і мозолів досить буде 6−10 процедур.
  • За огрубіння й тріщин на п’ятах робити 1−2 рази на тиждень компрес із карто­пляного лушпиння. Для цього його треба ретельно помити, змішати зі жменею лляного насіння, залити невеликою кількістю води і варити до утворення кашки. У теплу кашку опустити ноги й трима­ти їх протягом 15−20 хвилин. Потім обмити ступні теплою водою й змастити живильним кремом.
  • Після гарячої ванночки, у яку були додані 2 ч. ложки харчової соди, можна по­класти на п’яти цибульний компрес. Розім'яту цибулю прикласти до п’яти, закри­ти поліетиленовою плівкою й зав’язати бинтом на ніч. Уранці компрес зняти, п’яти ретельно почистити пемзою й змастити жирним кремом. Таку процедуру досить по­вторити 2−3 рази.
  • Надмірна пітливість ніг завдає не менше неприєм­ностей, ніж незручне взуття. Для усунення пітливості вліт­ку рекомендується протягом місяця пити 2 рази на день по ¼ склянки настою шавлії (1 ст. ложка на 1 склянку окропу).
  • Можна присипати ноги потовченою на дрібний поро­шок дубовою корою, одягти шкарпетки і не знімати їх усю ніч. Уранці змити порошок хо­лодною водою, ноги ретель­но витерти.
  • Настій листя і плодів шипшини усуває неприєм­ний запах поту. Залити 2 ст. ложки подрібненої сировини 2 склянками окропу, настоя­ти 1 год, процідити. Додати 2 ст. ложки меду й пити по 0,5 склянки теплого настою 3−4 рази на день, краще до їди.

Схожі новини