Передплата 2024 «Добрий господар»

Харчування як стиль життя

Вегетаріанство та веганство корисне не лише для здоров’я, а й для довкілля, стверджують прихильники цього руху. Наша співрозмовниця, 21-річна студентка медичного коледжу Ілона, ділиться власним досвідом переходу на новий раціон, щоб не «скотитися» лише до гречки з огірком, і чому вегетаріанське меню різноманітніше, ніж у «м'ясоїдів»

Фото pexels
Фото pexels

«На першому курсі коле­джу я вирішила відмовитися від вживання м’яса, тож ви­вчала веганство та вегетарі­анство. Це «затягнуло», і мені сподобалося. Пізніше такий стиль харчування став спо­собом життя. Думаю, якщо люди стають веганами чи ве­гетаріанцями заради схуд­нення, то у них з’являються нав’язливі думки щодо пра­вильного харчування, але для мене це не було обме­женням. Веганство — не про­сто інший раціон харчування, а філософія життя, яка ви­ключає будь-яку жорстокість стосовно тварин. Нове захо­плення надихало: я шукала цікаві рецепти, готувала не­звичні страви. Хотілося ску­штувати усе. У меню входили бобові, овочі, крупи, домаш­ні соуси, навіть сама робила кунжутну пасту. Загалом ра­ціон різноманітний, і скласти його можна без проблем — в Інтернеті легко знайти веган­ські смаколики.

Мій новий спосіб життя рідні, звісно ж, сприйняли негативно, тож, щоб заспо­коїти їх, я здала необхідні аналізи. Результати показа­ли, що всі життєво важливі показники в нормі. А ще я менше почала хворіти на застуди, сезонні ГРВІ, та й почуваюся прекрасно. Мої харчові звички відобразили­ся й на зовнішності: немає висипань на обличчі, мішків під очима, шкіра здорова. Та й організму легше: швидше прокидаюся, краще сплю. Молоко п’ю горіхове чи без­лактозне.

Важливо вибудовувати меню і вміти знайти анало­ги. Якщо не вживаєш м’яса, риби — знайди замінники серед овочів. І, до речі, це бюджетно, — мій раціон прак­тично повністю складають місцеві овочі та фрукти.

Я не нав’язую нікому своїх ідей та не намагаюся пере­конати. Вважаю, людина має прийти до цього сама, адже вегетаріанство та веганство — не лише меню, а й відповід­ні знання і навіть стиль жит­тя: треба розуміти, навіщо це робиш і для чого".

Тож чи справді вегетарі­анство чи веганство може бути безпечною альтерна­тивою традиційному харчу­ванню. Своїми міркуваннями ділиться гастроентеролог Ірина Заболотна.

— Головне — усвідомле­ний підхід до вибору типу харчування. Не вдаючись у моральне питання вегетарі­анства, треба пам’ятати, що будь-яка зміна раціону впли­ває на здоров’я. Головний недолік дієт з відсутністю у раціоні м’яса та риби у тому, що для отримання деяких по­живних речовин доводиться докладати чималі зусилля. Це стосується, наприклад, білка, омега-3 жирних кислот, кальцію, вітаміну D, вітаміну В12, заліза, цинку та йоду.

Видів вегетаріанства багато, наприклад, дехто частку білка одержує із мо­лочних продуктів та яєць. А от веганам буде складніше: так, білок можна отримати з бобових, злаків, горіхів та насіння. Але там є не всі не­обхідні амінокислоти, плюс цей білок не дуже добре за­своюється. Завдання веге­таріанця — стежити за раціоном і якістю білка, та не всі регулярно звірятимуться з рекомендаціями щодо кіль­кості поживних речовин, що споживаються

У кожного з нас свій обмін речовин, спадковість, осо­бливості нервової системи. Але те, що вегетеріанське харчування допоможе вам покращити своє здоров’я — доведено на практиці. У вегетаріанців рідше розви­ваються ожиріння, серцево-судинні, онкологічні захворю­вання та діабет другого типу. Важко визначити, чи відбу­вається це виключно завдя­ки дієті чи важливу роль тут відіграє спосіб життя, якого зазвичай дотримуються ве­гетаріанці: регулярні фізичні вправи, відмова від тютюну та алкоголю тощо. Припускаю, це результат комплексний. Для переходу на веганське харчування необхідно кон­сультуватися з дієтологами. Різноманітність та помірність — ось правило для будь-якого питання про харчування.

Схожі новини