Харчування як стиль життя
Вегетаріанство та веганство корисне не лише для здоров’я, а й для довкілля, стверджують прихильники цього руху. Наша співрозмовниця, 21-річна студентка медичного коледжу Ілона, ділиться власним досвідом переходу на новий раціон, щоб не «скотитися» лише до гречки з огірком, і чому вегетаріанське меню різноманітніше, ніж у «м'ясоїдів»
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/509517/kharchuvannia.jpg)
«На першому курсі коледжу я вирішила відмовитися від вживання м’яса, тож вивчала веганство та вегетаріанство. Це «затягнуло», і мені сподобалося. Пізніше такий стиль харчування став способом життя. Думаю, якщо люди стають веганами чи вегетаріанцями заради схуднення, то у них з’являються нав’язливі думки щодо правильного харчування, але для мене це не було обмеженням. Веганство — не просто інший раціон харчування, а філософія життя, яка виключає будь-яку жорстокість стосовно тварин. Нове захоплення надихало: я шукала цікаві рецепти, готувала незвичні страви. Хотілося скуштувати усе. У меню входили бобові, овочі, крупи, домашні соуси, навіть сама робила кунжутну пасту. Загалом раціон різноманітний, і скласти його можна без проблем — в Інтернеті легко знайти веганські смаколики.
Мій новий спосіб життя рідні, звісно ж, сприйняли негативно, тож, щоб заспокоїти їх, я здала необхідні аналізи. Результати показали, що всі життєво важливі показники в нормі. А ще я менше почала хворіти на застуди, сезонні ГРВІ, та й почуваюся прекрасно. Мої харчові звички відобразилися й на зовнішності: немає висипань на обличчі, мішків під очима, шкіра здорова. Та й організму легше: швидше прокидаюся, краще сплю. Молоко п’ю горіхове чи безлактозне.
Важливо вибудовувати меню і вміти знайти аналоги. Якщо не вживаєш м’яса, риби — знайди замінники серед овочів. І, до речі, це бюджетно, — мій раціон практично повністю складають місцеві овочі та фрукти.
Я не нав’язую нікому своїх ідей та не намагаюся переконати. Вважаю, людина має прийти до цього сама, адже вегетаріанство та веганство — не лише меню, а й відповідні знання і навіть стиль життя: треба розуміти, навіщо це робиш і для чого".
Тож чи справді вегетаріанство чи веганство може бути безпечною альтернативою традиційному харчуванню. Своїми міркуваннями ділиться гастроентеролог Ірина Заболотна.
— Головне — усвідомлений підхід до вибору типу харчування. Не вдаючись у моральне питання вегетаріанства, треба пам’ятати, що будь-яка зміна раціону впливає на здоров’я. Головний недолік дієт з відсутністю у раціоні м’яса та риби у тому, що для отримання деяких поживних речовин доводиться докладати чималі зусилля. Це стосується, наприклад, білка, омега-3 жирних кислот, кальцію, вітаміну D, вітаміну В12, заліза, цинку та йоду.
Видів вегетаріанства багато, наприклад, дехто частку білка одержує із молочних продуктів та яєць. А от веганам буде складніше: так, білок можна отримати з бобових, злаків, горіхів та насіння. Але там є не всі необхідні амінокислоти, плюс цей білок не дуже добре засвоюється. Завдання вегетаріанця — стежити за раціоном і якістю білка, та не всі регулярно звірятимуться з рекомендаціями щодо кількості поживних речовин, що споживаються
У кожного з нас свій обмін речовин, спадковість, особливості нервової системи. Але те, що вегетеріанське харчування допоможе вам покращити своє здоров’я — доведено на практиці. У вегетаріанців рідше розвиваються ожиріння, серцево-судинні, онкологічні захворювання та діабет другого типу. Важко визначити, чи відбувається це виключно завдяки дієті чи важливу роль тут відіграє спосіб життя, якого зазвичай дотримуються вегетаріанці: регулярні фізичні вправи, відмова від тютюну та алкоголю тощо. Припускаю, це результат комплексний. Для переходу на веганське харчування необхідно консультуватися з дієтологами. Різноманітність та помірність — ось правило для будь-якого питання про харчування.